Slachtoffer van software-instabiliteit, levering van F-35's zal volgens Lockheed-Martin pas in de herfst van 2024 worden hervat

Terwijl 2023 qua orders en orderintenties een goed jaar zal zijn geweest voor de F-35, is het beeld heel anders als het gaat om de levering van de stealth-jagers van Lockheed-Martin.

In feite heeft het Pentagon de levering van de F-35 aan het begin van de zomer opgeschort totdat de TR-3-standaard, die in juli 2023 zou arriveren, is gevalideerd. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant ondervindt echter duidelijk aanzienlijke problemen bij het stabiliseren van deze softwareontwikkeling, waardoor de vrees ontstaat dat zijn gevechtsvliegtuig lijdt aan structurele software-instabiliteit.

Lockheed-Martin's problemen met de levering van de F-35 TR-3

Evolutie van het informatiesysteem en interfaces, de TR-3-standaard van de F-35 heeft tot doel het apparaat te voorzien van verhoogde verwerkingsmogelijkheden, door nieuwe rekencapaciteiten, meer geheugens en vooral optimalisatie van de softwarelaag. Dit is precies waar het probleem vandaag de dag ligt.

levering van F-35 Lockheed-martin
Slachtoffer van software-instabiliteit, de levering van de F-35 zal volgens Lockheed-Martin pas in de herfst van 2024 worden hervat.

De meer dan 8 miljoen regels code, die het hart vormen van het boordcomputersysteem van het gevechtsvliegtuig, verschijnen inderdaad bijzonder complex om mee om te gaan. Zo stelde Raymond O'Toole Jr, de waarnemend directeur van Operational Tests and Evaluations bij het Pentagon, in 2021 vragen over de moeilijkheden die zich ondervonden bij de toekomstige Block 4-standaard en gaf aan dat het systeem ondervond aanzienlijke software-instabiliteit.

Destijds leek het erop dat elke nieuwe software-evolutie van de F-35 met een zeer groot aantal problemen en mislukkingen gepaard ging, wat leidde tot een algemene instabiliteit die des te ernstiger was omdat de aangebrachte correctie heel vaak zelf ook problemen veroorzaakte. , andere disfuncties.

Het is precies dit probleem waarmee Lockheed-Martin vandaag de dag wordt geconfronteerd, terwijl de TR-3-standaard van Blok III de essentiële stap vormt voor de toekomstige implementatie van Blok 4, die de jager van nieuwe operationele capaciteiten zal voorzien, inclusief nieuwe precisiemunitie. , verbeterde sensoren en verhoogde datafusie om de piloot een betere perceptie van de omgeving te geven.

In 75 zullen er slechts 110 tot 2024 gevechtsvliegtuigen worden geleverd.

Geconfronteerd met het onvermogen van de vliegtuigfabrikant om, zoals gepland, een stabiel TR-3-systeem te leveren dat in staat is de toelatingstests van het Amerikaanse leger te doorstaan, kondigde het Pentagon in juli 2023 aan: het stopzetten van de acceptatie van leveringen van Amerikaanse F-35's, totdat aan de vastgestelde technologische eisen is voldaan.

F-35
Slachtoffer van software-instabiliteit, de levering van de F-35 zal volgens Lockheed-Martin pas in de herfst van 2024 worden hervat.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Defensie Nieuws | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen