Slovenië bestelt het Duitse IRIS-T SLM luchtafweersysteem als onderdeel van het European Sky Shield Initiative

Slovenië formaliseerde op 25 januari de bestelling van een IRIS-T SLM luchtafweersysteem met het Duitse BAAINBw, het federale bureau van de Bundeswehr voor de verwerving van defensietechnologieën, en de industrieel Diehl Defense. Deze order maakt deel uit van het European Sky Shield (IESS)-initiatief dat in augustus 2022 door Duitsland werd gelanceerd en waar Ljubljana zich vanaf de lancering bij aansloot.

Gekroond met opmerkelijke gevechtseffectiviteit in Oekraïne, is het IRIS-T SLM-systeem de afgelopen maanden al door Duitsland gekozen, Estland en Letland, en zou in de komende maanden en jaren aanzienlijk succes kunnen boeken, dankzij een perfect geoliede commerciële en industriële strategie van formidabele efficiëntie.

Het IRIS-T SLM luchtafweersysteem voor de middellange en korte afstand van Diehl Defense

Ontworpen vanaf 2007 als onderdeel van het MEADS-programma dat ook de geboorte gaf aan de Patriot PAC-3 MSE, is het luchtafweersysteem voor de korte en middellange afstand IRIS-T Surface-Launched Medium Range, of SLM, gebaseerd op bijvoorbeeld de NASAMS of de MICA VL, op een lucht-luchtraket voor de korte afstand, de Duitse IRIS-T.

IRIS-T SLM
Het IRIS-T-systeem en zijn 3D TRML-4D-radar zorgen voor 360° luchtafweerverdediging over een afstand van 40 km

Het werd in 2022 in gebruik genomen en bestaat uit de krachtige TRML-3D 4D-radar ontworpen door Hensoldt, op vrachtwagens gemonteerde mobiele transporter-erector-lanceerinrichtingen die elk 8 raketten gebruiken, en de infraroodgeleide IRIS-T-raket, bijzonder wendbaar dankzij vectorstuwkracht, met traagheidsnavigatie en een datalink.

Met een bereik van 40 km en een plafond van 20 km is de IRIS-T zeer effectief en reactief gebleken in Oekraïne, dat drie van dit type systemen implementeert, met name tegen Russische kruisraketten. Bovendien, en in tegenstelling tot andere systemen zoals de Frans-Italiaanse SAMP/T Mamba, is deOekraïense IRIS-T SLM's ontvangen regelmatig nieuwe raketten, zodat ze actief en efficiënt blijven om hun missies uit te voeren.

De centrale spil van het Europese Sky Shield Initiative en de Duitse commerciële strategie

Als de prestaties van de IRIS-T SLM in Oekraïne bijdragen aan het commerciële succes van het systeem dat al door drie Europese landen is gekozen voor export, vormen ze slechts een van de argumenten waarover Diehl Defense beschikt om het op het Europese en internationale toneel te promoten .

Zo heeft de Duitse industrieel zijn industriële productie zorgvuldig gepland, om permanent productieruimten te behouden. Zo kan elke nieuwe binnenkomende bestelling binnen relatief korte tijd worden verwerkt.

In de context van spanning en snelle modernisering van de westerse strijdkrachten, vooral binnen de NAVO, speelt dit criterium van korte deadlines uiteraard een sleutelrol bij het ondersteunen van de aantrekkelijkheid van het systeem.

Pijl 3
Het Arrow 3-systeem is ontworpen om ballistische raketten op middellange of middellange afstand te onderscheppen. Rusland heeft geen van deze raketten in zijn inventaris.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen