Iran, Noord-Korea… waarom en in welke mate kunnen deze middenmachten vandaag de dag de Verenigde Staten uitdagen?

Deze zondag voerden radicale elementen, verbonden met Iran, een massale en gecoördineerde aanval uit, met behulp van raketten en aanvalsdrones, tegen een Amerikaanse logistieke basis in Jordanië, resulterend in de dood van drie Amerikaanse soldaten en 34 gewonden. De aanval vertegenwoordigt voorlopig het hoogtepunt van een escalatie onder leiding van Iran tegen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, zoals Noord-Korea hetzelfde doet op het Koreaanse schiereiland. Hoewel deze twee spanningsvelden op het eerste gezicht onafhankelijk zijn, zijn ze in werkelijkheid veel nauwer met elkaar verbonden dan het lijkt.

Bij elke nieuwe provocatie, of deze nu Iraans of Noord-Koreaans is, lijken de Verenigde Staten beperkt en zeer voorzichtig in hun reacties. Als de maatregel van Washington voor de hand ligt, wordt deze vooral gedicteerd door een mondiale strategische context, die snel zeer ongunstig voor het land zou kunnen zijn, met op de achtergrond de Russische dreiging tegen Oekraïne en Europa, en die van China tegen Taiwan en in de Stille Oceaan. .

Als elk theater afzonderlijk al een aanzienlijk potentieel voor escalatie op relatief korte termijn heeft, lijken ze samen deel uit te maken van een grotere en anderszins zorgwekkende dynamiek.

Wat is het oorsprongspunt van de opkomende mondiale escalatie?

Rusland en China zijn al tien jaar niet meer bang voor de Verenigde Staten. Dit is tenminste wat we kunnen afleiden uit de radicale verandering in de houding van zowel Moskou als Peking, die ongeveer tien jaar geleden plaatsvond, met de Russische interventie op de Krim en vervolgens in de Donbass, ondanks de toezegging van de Verenigde Staten om de Oekraïense grenst aan het Memorandum van Boedapest, en aan de aanscherping van de negenlijnenregel in de Zuid-Chinese Zee, net als bij Taiwan, door China.

Xi Jinping en Vladimir Poetin
La posture de défi de la Chine et de la Russie, vis-à-vis des États-Unis, a évolué presque simultanément, entre 2012 et 2014, soit après le retour de Vladimir Poutine au Kremlin, et l'arrivée du Xi Jinping au kunnen.

Hoewel het traject dat deze twee zich snel ontwikkelende machten volgen de westerse militaire staven en kanselarijen al enkele jaren zorgen baart, leek Iran, net als Noord-Korea, nog steeds onder controle, met de overeenkomsten van Wenen over het Iraanse nucleaire programma, evenals een bepaalde vorm van normalisering van de betrekkingen tussen Washington, Seoel en Pyongyang, aan de andere kant.

Aan het eind van het voorgaande decennium zijn deze twee landen echter geëvolueerd naar een veel veeleisender en oorlogszuchtiger houding tegenover de Verenigde Staten, deels in verband met de complexe standpunten van de regering-Trump over dit onderwerp.

Maar het is onmiskenbaar sinds 2020, en vooral vanaf het begin van het Russische offensief in Oekraïne, dat Teheran en Pyongyang, bijna gezamenlijk, zijn opgeschoven naar een houding van actief verzet tegen de Verenigde Staten en het Westen in het algemeen. om offensieve militaire middelen te gebruiken tegen Amerikaanse troepen of hun bondgenoten.

3 doden, 34 gewonden onder Amerikaanse soldaten: de spanningen tussen Washington en Teheran hebben een nieuwe mijlpaal bereikt

Als de Verenigde Staten in 2019 bijna luchtaanvallen tegen Iran lanceerden, nadat de Iraanse luchtafweer een RQ-4A Global Hawk-drone had neergeschoten, lijkt deze episode vandaag de dag bijna onschadelijk in het licht van de Iraanse provocaties tegen de Amerikaanse strijdkrachten in de afgelopen tijd. weken.

Iran vernietigde RQ-4 Global Hawk in 2019
De vernietiging van een Global Hawk-drone door de Iraanse luchtafweer bracht de Verenigde Staten op zeer korte afstand van massale aanvallen op Iran. Wat zal er gebeuren nu drie Amerikaanse soldaten zijn omgekomen door aanvallen van Iraanse bondgenoten?

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Spanningen Midden-Oosten-Iran-Saoedi-Arabië-Israël | Defensie Nieuws | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

1 REACTIE

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen