De verkoop van F-35 aan Turkije wordt opnieuw overwogen door Washington

Waarnemend vice-minister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland zei dat de verkoop van F-35’s aan Turkije opnieuw een werkhypothese was voor de Amerikaanse regering, slechts enkele dagen nadat Joe Biden de weg had vrijgemaakt voor de levering van de door Ankara gevraagde F-16V’s.

De inspanningen van president Erdogan om de betrekkingen tussen Turkije en Griekenland te normaliseren, en de toestemming die het Turkse parlement heeft gegeven aan de toetreding van Zweden tot de NAVO, hebben Washington er zichtbaar van overtuigd dat er een nieuwe dynamiek op gang zou kunnen komen, om Turkije weer in de Westerse plooi te brengen. . En de F-35 zal uiteraard de rol van het Amerikaanse aanbod spelen, om Ankara ervan te overtuigen deze weg in te slaan.

Naar een hernieuwde relatie tussen Ankara en Washington, tegen de achtergrond van een verandering in de internationale houding van Turkije

De verandering in houding die de afgelopen maanden door de onlangs herkozen president Erdogan op het internationale toneel is geïnitieerd, werpt duidelijk vruchten af. Na vorig jaar te hebben gedreigd zijn raketten lanceren op Athene en verover manu militari de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, het lidmaatschap van Zweden in de NAVO blokkerenNa vier jaar te hebben geflirt met Rusland, China en Iran, heeft het Turkse staatshoofd de afgelopen maanden een veel aantrekkelijker gezicht getoond voor het Westen, en vooral voor de Verenigde Staten.

Erdogan Poetin Su-57
Bij verschillende gelegenheden heeft president RT Erdogan met Rusland gesproken over de mogelijke overname van strijders door Turkije.

Ten eerste ging RT Erdogan naar Griekenland om zijn tegenhanger, K. Mitsotakis, te ontmoeten om de relaties met zijn buurman en eeuwige rivaal te normaliseren en te kalmeren. Een paar weken later maakte hij een einde aan de blokkade van het Zweedse lidmaatschap van de NAVO en behaalde hij een grote meerderheid in zijn parlement bij de stemming over dit onderwerp. Ten slotte lijkt Turkije zich de afgelopen maanden te hebben gedistantieerd van Moskou en Peking, zonder met hen te breken, maar door de intensiteit van de betrekkingen te verminderen.

Deze verandering in houding, en vooral de overeenkomst die werd gesloten voor het Zweedse lidmaatschap van de NAVO, werd onmiddellijk door Washington verwelkomd. President Biden riep het Congres daarom op om “onverwijld” toestemming te geven voor de verkoop van 40 nieuwe F-16V-jagers, evenals 80 moderniseringskits naar deze standaard, om de Turkse luchtmacht te moderniseren, in een contract ter waarde van meer dan $ 20 miljard.

Voor de goede orde, en om Athene gerust te stellen, werd door de Verenigde Staten en Griekenland een groot programma voor de overdracht van uitrusting en industriële samenwerking op defensiegebied aangekondigd, terwijl het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming gaf voor de verkoop van 40 F-35A's aan de Griekse luchtmacht. , voor $ 8,6 miljard.

Deze positieve dynamiek tussen de Verenigde Staten en Turkije zou veel verder kunnen gaan dan alleen de F-16V die binnenkort zal worden besteld. De kwestie van een mogelijke terugkeer van Ankara in het F-35-programma zou nu op het hoogste niveau van de staat aan de orde worden gesteld.

De chaotische reis van de F-35-verkoop naar Turkije

Alles begon heel goed voor de F-35 Lightning 2 in Türkiye. De initiële partner van het Joint Strike Fighter-programma was de Turkse luchtmacht, net als de defensie-luchtvaartindustrie van het land, belangrijke partners, met 30 vliegtuigen onder vaste order en een totale behoefte van 100 vliegtuigen in 2018. -Amerikaanse gevechtsvloot.

verkoop van F-35 aan Turkije
Lockheed-Martin had al zes F-6A’s gebouwd voor de Turkse luchtmacht toen het land werd uitgesloten van het programma.

Na de poging tot staatsgreep in Turkije in 2016 verslechterden de betrekkingen tussen Ankara en Washington echter snel, omdat Turkije dichter bij het Rusland van Vladimir Poetin, het China van Xi Jinping en zelfs Iran kwam te staan. De spanningen in de Egeïsche Zee met Griekenland en Cyprus, maar ook in de Middellandse Zee, waarbij Europese zeestrijdkrachten de zeeblokkade van Libië zorgden, verergerden de situatie nog verder.

Het was echter de Turkse interventie in Noord-Syrië, tegen de Koerdische bondgenoten van de Verenigde Staten en Europeanen tegenover Daesh, en vooral de beslissing om het S-400 luchtafweersysteem van Rusland over te nemen, die de deal bezegelde. -35 in Turkije.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Militaire allianties | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen