Akeron, Caesar, Rafale…: de orders voor de Franse legers zullen zich in 2024 vermenigvuldigen

Sinds begin 2024 heeft het Ministerie van de Strijdkrachten de orders voor de Franse legers voor groot materieel verhoogd in een tempo dat sinds eind jaren tachtig niet meer relevant is geweest.

Binnen een paar weken werden de drie legers bediend, nieuwe Rafale voor de lucht- en ruimtemacht zijn er Caesar-kanonnen, gepantserde voertuigen van Serval, NH90-helikopters of raketten voor het leger, of zelfs een groot strategisch onderwaterdroneprogramma voor de nationale marine.

Dit artikel vat de aankondigingen samen die op dit gebied aan het begin van het jaar zijn gedaan, de gevolgen van de toepassing van de nieuwe Militaire Programmeringswet 2024-2030 en de verhogingen van de kredieten die deze wet oplevert.

42 Rafale F4 voor de lucht- en ruimtemacht

De eerste aankondiging kwam zodra de wapenstilstand van de banketbakkers eindigde. Op 12 januari maakte het Ministerie van de Strijdkrachten de bestelling bekend voor 42 nieuwe vliegtuigen Rafale, waarmee de langverwachte Tranche 5 begint, voor een bedrag van € 5 miljard.

In werkelijkheid was de bestelling gemeld aan Dassault Aviation en het team Rafale eind december, overeenkomstig het plan dat voorzag in een kennisgeving ervan in 2023.

Rafale F4
De 42 Rafale De F4 die begin dit jaar wordt besteld, zal kunnen evolueren naar de F5-standaard.

De nieuwe gevechtsvliegtuigen zullen de eerste zijn die rechtstreeks volgens de F4-standaard worden geleverd het vermogen om in de toekomst te evolueren naar de nieuwe en veelbelovende F5-standaard, dat dit decennium zal worden ontwikkeld als onderdeel van de LPM 2024-2030.

De 42 nieuwe gevechtsvliegtuigen, die vanaf 2027 geleverd zullen worden, zullen de 12 vervangen Rafale F3R's die tweedehands aan Kroatië zijn verkocht, evenals de Mirage 2000-5's van de AAE, die tegelijkertijd uit dienst zullen worden genomen.

Nieuwe grote onderwaterdrone-demonstrator voor de Franse marine

Eind januari was het de beurt aan de Franse marine om in de schijnwerpers te staan, met de kennisgeving aan de marinegroep van een groot contract voor het ontwerpen en vervaardigen van een nieuwe grote onderwater drone-demonstrator, gebaseerd op de vaardigheden verworven met de DDO-demonstrator gepresenteerd in 2021.

Naast de drone zelf zal het programma zich ook richten op de ontwikkeling en betrouwbaarheid van talrijke technologieën die hem operationeel bruikbaar zullen maken, zoals voortstuwing op lange termijn, de sensoren en communicatiesystemen waarmee de drone zal worden uitgerust, en vooral kunstmatige intelligentie die de drone zal uitrusten. verantwoordelijk zijn voor de piloting, het missiebeheer en de implementatie van systemen aan boord.

XLUUV DDO
De DDO-onderwaterdrone zal dienen als testplatform voor de technologieën die zullen worden ontwikkeld als onderdeel van het programma dat aan Naval Group is toevertrouwd.

Op dit moment zijn het tijdschema, net als de begroting van het programma, nog steeds onduidelijk. Zoals vermeld in ons artikel dat aan dit onderwerp is gewijd, zijn de operationele, technologische en commerciële uitdagingen voor deze nieuwe capaciteit echter gelijk aan de moeilijkheden bij het verwerven ervan, terwijl de internationale concurrentie hevig belooft te zijn op dit gebied, ook al heeft Frankrijk vandaag de dag een echte voorsprong op dit gebied.

109 Caesar Mk2, 420 VBMR-light Serval en 9 NH90 Caïman voor het leger

Deze 1 februari 2024 zal een voorspoedige dag zijn geweest voor de Franse legers, en in het bijzonder voor het leger, dat lange tijd niet zoveel aandacht had gehad.

Al op 10 januari de bestelling voor acht nieuwe NH90 Caïman TTH manoeuvreerhelikopters, een langverwachte bestelling als onderdeel van de modernisering van dit onderdeel van de ALAT. Niet alleen zijn de Caymans veel moderner dan de Puma die ze zullen vervangen, maar ze bieden ook veel betere prestaties op alle gebieden.

Franse legers NH90 Cougar Tiger
De NH90 TTH levert veel superieure prestaties ten opzichte van de helikopters die hij binnen de ALAT zal vervangen.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Logo Metadefense 93x93 2 Contracten en aanbestedingen Defensie | Defensie Nieuws | Luchtonafhankelijke voortstuwing AIP

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen