Om deel te nemen aan het HYDEF-programma vertrouwt de Israëliër Rafael op “vrienden in Europa”.

Een geruchtenberichteen Israëlisch voorstel aan de Europeanen, ter ondersteuning van de ontwikkeling van het HYDEF hypersonische interceptorprogramma, dat momenteel wordt ontworpen door een groot consortium van Europese bedrijven onder leiding van Spanje, werd een paar jaar geleden doorgegeven door de zeer serieuze site defense-industry.eu.

Un nieuw artikel, van dezelfde site, geeft meer details over dit onderwerp. Het zou in feite de Israëliër Rafael zijn, ontwerper van de Iron Dome en de David Sling, die gesprekken zou zijn begonnen met ‘vrienden in Europa’ om het Europese programma te versterken en vooral te versnellen.

Rafael wil het HYDEF hypersonische interceptorprogramma versnellen

Volgens de verklaringen van de Israëlische industrieel zou het land in feite het vermogen hebben om het Europese programma aanzienlijk te versnellen, door middel van gezamenlijke ontwikkeling, gebaseerd op de ervaring die is opgedaan bij de ontwikkeling van de David Sling, een luchtafweersysteem en anti-luchtafweersysteem. ballistische raket vergelijkbaar met de SAMP/T of de Patriot PAC, maar ook in zijn deelname aan de ontwikkeling van de exo-atmosferische ballistische interceptors van Arrow, bestuurd door IAI en Boeing.

David SlingRafael
Het door Finland gekozen langeafstandsluchtafweersysteem David Sling van de Israëliër Rafael biedt prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de Patriot PAC of de SAMP/T Mamba.

Het voorstel is in feite het meest geloofwaardig. Vanaf de lancering van het HYDEF-programma en de toewijzing ervan aan het Europese consortium, in plaats van aan het voorstel van MBDA France, Thales en Leonardo, die samen de Aster en de SAMP/T hadden ontwikkeld, waren er vragen gerezen over de ervaringen van de industriëlen die op dit gebied zijn geselecteerd.

Meer in het bijzonder zouden ze, om daadwerkelijk een hypersonische interceptor te ontwikkelen, waarschijnlijk alle ontwikkelingen moeten doorlopen die Eurosam had doorgevoerd, om de Aster 30 te ontwerpen, en vervolgens de twee antiballistische raketten Aster Block 1 en Block 1NT. Met andere woorden, dit consortium vertrok enkele jaren met vertraging, terwijl juist vertragingen rond dit programma van strategisch belang zijn, gezien de verslechtering van de internationale veiligheidssituatie.

Geconfronteerd met dit bewijsmateriaal lanceerde de Europese Commissie een tweede programma, met vrijwel identieke specificaties, dit keer genaamd HYDIS, en beheerd door dezelfde spelers die Aster ontwikkelden, met het voor de hand liggende doel om uiteindelijk de twee programma's samen te voegen. Vooral sinds MBDA hebben Thales en Leonardo de les geleerd van hun aanvankelijke aanpak, die misschien te autonoom was en door de Europese autoriteiten zeker als arrogant werd ervaren.

Europese steun aan het werk om het Israëlische aanbod te ondersteunen

Voor Rafael bestaat er echter nog een andere mogelijkheid. Door zijn ervaring met het David Sling-systeem beschikt hij over vaardigheden en kennis die dicht bij die van de drie belangrijkste leden van Eurosam liggen die de Aster hebben ontwikkeld. Ze kunnen daardoor het relatieve gebrek aan ervaring van het Europese consortium dat verantwoordelijk is voor HYDEF compenseren en zo de fusie van de twee programma's vermijden.

HYDEF Twister-programma
Het ontwerp van een interceptor die hypersonische zweefvliegtuigen kan aanvallen, vormt een strategische uitdaging voor de Europeanen.

Ook al lijkt deze aanpak in strijd met de doelstellingen van de Europese Commissie en haar Strategisch Kompas 2022, toch wordt zij in Europa zelf niet minder gesteund. Zoals Rafael zelf toegeeft, zou de Israëlische industriële groep in gesprek zijn met “vrienden in Europa” om deze optie te steunen.

Naar een fusie van het HYDEF- en HYDIS-programma, met de pilot van de Europese hypersonische interceptor in het vizier

Het is waar dat als de twee Europese programma's zouden fuseren, het meer dan waarschijnlijk is dat het een van de twee belangrijkste spelers in het tweede, Frankrijk of Italië, zou zijn, en een van hun fabrikanten, respectievelijk Leonardo of MBDA/Thales, die controle zouden krijgen over het verenigde Europese programma, dankzij hun grotere ervaring op dit gebied.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensienieuws | Duitsland | Hypersonische wapens en raketten

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen