Turkije sluit zich aan bij het European Sky Shield Initiative en komt dichter bij de F-35 en Typhoon.

Op 15 februari ondertekende de Turkse minister van Defensie een intentieverklaring voor het Turkse lidmaatschap van het European Sky Shield Initiative (ESSI). samen met zijn Griekse tegenhanger Nikolaos Dendias. Deze aankondiging, die veel waarnemers verraste, markeert een nieuwe ontwikkeling aan de kant van Ankara om zijn betrekkingen met Griekenland, maar ook met de Europeanen en de Amerikanen, te normaliseren.

Om zich bij de ESSI aan te sluiten zal Turkije zeer waarschijnlijk Patriot-luchtafweer- en antiraketbatterijen moeten aanschaffen, die al enkele jaren door Washington worden voorgesteld als alternatief voor het Russische S-400-systeem, dat door Moskou aan Turkije wordt geleverd. in 2019, en de initiatiefnemer van talrijke Amerikaanse sancties, waaronder de uitzetting van Turkije uit het F-35-programma.

Turkije sluit zich samen met Griekenland aan bij het European Sky Shield Initiative

En ondertekening van deze intentieverklaring om zich bij ESSI aan te sluitenSamen met Nikolaos Dendias stuurde Yasar Guler, de Turkse minister van Defensie, talloze gelijktijdige berichten naar Griekenland, Duitsland en de Europeanen als geheel.

In de eerste plaats markeert het de vooruitgang die is geboekt in de bilaterale betrekkingen tussen Ankara en Athene, terwijl nog maar anderhalf jaar geleden, aan de zijlijn van de Turkse verkiezingen, RT Erdogan dreigde zijn ballistische raketten tegen grote Griekse steden te lanceren.

Twee maanden geleden begonnen, door de vreedzame ontmoeting tussen K. Mitsotakis, de Griekse premier, en RT Erdogan, de Turkse presidentDeze verzoening werd door zowel de Europeanen als de Amerikanen verwacht, met name om de sancties tegen de Turkse defensie-industrie te versoepelen.

Europees Sky Shield-initiatief voor Typhoon Turks
De toetreding van Turkije tot de ESSI en de waarschijnlijke aanschaf van Amerikaanse Patriot-batterijen zullen Ankara waarschijnlijk in staat stellen Berlijn over te halen de veertig Eurofighters te verwerven. Typhoon in onderhandeling.

Later keurde het Turkse parlement met grote meerderheid de toetreding van Zweden tot de NAVO goed het onderwerp was uitgebuit door president Erdogan, in zijn impasse met de Europeanen en de NAVO, voor de aanschaf van nieuwe F-16’s, maar ook van Typhoon.

Als de toestemming om 40 nieuwe F-16V’s en 80 kits te exporteren, evenals een groot aantal onderdelen, munitie en onderhoudssystemen, allemaal voor 20 miljard dollar, snel door Ankara zou worden verkregen, na de toestemming die in Stockholm werd gegeven om lid te worden van de Atlantische Alliantie , de aanschaf van een veertigtal Eurofighters Typhoon, in onderhandelingen gedurende enkele maanden, was nog steeds stil, geconfronteerd met Duitse aarzelingen.

De tweede boodschap is daarom bedoeld voor de Europeanen, en meer in het bijzonder voor Berlijn. Door zich aan te sluiten bij ESSI, een Duits initiatief gericht op het harmoniseren en onderling verbinden van de luchtafweer- en raketafweersystemen van alle deelnemers, en dat zijn er al veel, Yasar Guler zorgt zeker voor de opheffing van het Duitse veto over de Typhoon.

Berlijn zou in feite grote moeite hebben om een ​​dergelijke weigering om te exporteren te rechtvaardigen, terwijl het tegelijkertijd Turkije zou accepteren in het meest strategische niet-nucleaire initiatief dat in Europa onder Duits leiderschap werd gelanceerd.

Ankara's overname van Amerikaanse Patriot-batterijen wordt steeds waarschijnlijker

Het derde bericht, verzonden door de ondertekening van deze intentieverklaring, is uiteraard bedoeld voor Washington. De ESSI, zoals die vandaag de dag wordt georganiseerd, voorziet in de onderlinge verbinding van drie soorten luchtafweer- en antiraketsystemen: de Duitse IRIS-T SLM op korte en middellange afstand, de Amerikaanse Patriot op lange afstand en met endo-atmosferische systemen. onderschepping, en het Israëlische Arrow-3 exo-atmosferische antiraketsysteem, exclusief verworven door Duitsland.

HISAR-A Turkiye
Turkije heeft de HIDAR-A- en HISAR-U-systemen ontwikkeld, die vergelijkbare prestaties bieden als de Duitse IRIS-T SLM

De aankoop van IRIS-T SLM door de Turkse legers is echter zeer onwaarschijnlijk. Sinds 2021 implementeren ze inderdaad de HISAR-A- en middellangeafstands HISAR-U-systemen, ontwikkeld door Roketsan en Aselsan, waarvan de prestaties vergelijkbaar zijn met die van het Duitse systeem.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen