Europeanen maken van de Russische nederlaag in Oekraïne een strategische doelstelling

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn het aantal conferenties en topontmoetingen toegenomen. Heel vaak voldeden de verkregen resultaten echter niet aan de door Oekraïne geuite behoefte om een ​​ongunstig evoluerende Russische dreiging in bedwang te kunnen houden.

De conferentie die op 26 januari in Parijs werd gehouden, in aanwezigheid van 27 landen en 21 staatshoofden, markeert deze keer een diepgaande paradigmaverschuiving aan de kant van westerlingen, en vooral Europeanen. Voor het eerst hebben de Europeanen van de nederlaag van Rusland een strategische en zelfs existentiële doelstelling voor de veiligheid van het oude continent gemaakt.

En als er vandaag de dag media- en politieke aandacht op is gericht een verklaring van de Franse president, die het sturen van Europese soldaten naar Oekraïne niet langer uitsluit, dat vele aspecten kan aannemen, is het vooral deze radicale verandering in de houding van de Europese leiders, die het onderwerp vormt dat een gedetailleerde analyse verdient.

De snelle verslechtering van het machtsevenwicht in Oekraïne en de internationale situatie bedreigen Europa

Op dit gebied is de persconferenties gegeven door de Franse president Emmanuel Macron, waar de top in Parijs plaatsvond, bieden een objectieve en gemotiveerde visie op de redenen die de Europeanen tot een dergelijke verandering hebben geleid, en op de aard van de komende omwentelingen.

De nederlaag van Rusland in Oekraïne, het strategische doel van de Europeanen volgens Emmanuel Macron
De nederlaag van Rusland in Oekraïne is nu een strategische doelstelling voor de Europeanen, zei president Macron.

Zoals het staatshoofd heeft aangegeven, zijn de afgelopen maanden verschillende gelijktijdige factoren, maar verbonden door krachtige interactieverbanden, de vooruitzichten in Oekraïne aanzienlijk verslechterd, evenals wat betreft de toekomst van de veiligheid van het oude continent.

 “Rusland zet de oorlog voort, herhaalt zijn doelstellingen van territoriale verovering en heeft een agressievere houding aangenomen, in Oekraïne en tegen ons allemaal.” 

De eerste van hen, de ongunstige ontwikkeling van het machtsevenwicht in Oekraïneis echter strikt genomen geen recente openbaring. Deze ontwikkeling is inderdaad het gevolg van de ontoereikende capaciteiten van de Europese defensie-industrie, wat niets nieuws is; de blokkering, door de Amerikaanse Republikeinse Partij, van de hulp van Washington aan Kiev, die al enkele maanden voorspelbaar was; en de opkomst van de Russische defensie-industrie, wat werd geïdentificeerd vanaf januari 2023.

Zoals we vanaf dat moment hebben aangegeven, zou het machtsevenwicht in Oekraïne alleen maar op een ongunstige manier kunnen evolueren bij gebrek aan een snelle reactie van de Europeanen om industriële capaciteiten te ontwikkelen die een weerspiegeling vormen van de capaciteiten die in Rusland worden ingezet.

De tweede factor, gekoppeld aan standpunten van Donald Trump over de Amerikaanse steun aan Oekraïne, evenals aan de NAVO, heeft de afgelopen weken een elektrische schok in Europa veroorzaakt. Maar ook hier waren de standpunten van de voormalige Amerikaanse president, net als zijn controle over de Republikeinse Partij, al lang bekend en konden er dus op worden geanticipeerd.

Vladimir Poetin 9 mei
In het volste vertrouwen voert Valdimir Poetin zijn provocaties richting Europese landen op en wacht hij geduldig tot de Oekraïense legers instorten tegenover de Russische legers. Tenzij de Europeanen reageren...

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Militair machtsevenwicht | Defensie Nieuws | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen