De bouw van het 4e Chinese vliegdekschip is naar verluidt begonnen

We weten dat de Chinese marine snel vooruitgang boekt en zich snel ontwikkelt, zelfs heel snel. Dit is het geval voor zijn torpedobootjagers en fregatten, zijn conventionele en nucleaire onderzeeërs, of zijn aanvalsschepen. Dit geldt ook voor de vloot van vliegdekschepen.

Terwijl het eerste Chinese vliegdekschip nog geen zeven jaar geleden in dienst kwam, ontving de Chinese marine twee jaar later, in 7, een tweede schip, het eerste van nationaal ontwerp. Het derde vliegdekschip, de Fujian, werd in juni 2017 te water gelaten, en zou zeer binnenkort met zijn proefvaarten moeten beginnen, met een waarschijnlijke ingebruikname in 2022.

En het momentum lijkt niet voorbestemd om af te nemen. Volgens verklaringen van Chinese militaire en civiele functionarissen is China al begonnen met de bouw van het vierde vliegdekschip bedoeld voor de Chinese marine.

De bouw van het 4e Chinese vliegdekschip stuit niet op technologische problemen

Het was tijdens Chinese parlementaire bijeenkomsten, een jaarlijks terugkerend evenement waaraan functionarissen van het Volksbevrijdingsleger zelden deelnemen, dat Chinese marineofficieren bevestigden dat de bouw van het vierde Chinese vliegdekschip al was begonnen.

Chinees vliegdekschip Fujian
Het Chinese vliegdekschip CV-18 Fujian zal naar verwachting zeer binnenkort met proefvaarten beginnen.

Over dit onderwerp, PLA-politiek commissaris Yuan Huazhi, voegde eraan toe dat het ontwerp van dit nieuwe gebouw probleemloos en zonder technologische obstakels tot stand kwam. En om daaraan toe te voegen dat de voortstuwing van het schip, conventioneel of nucleair, binnenkort officieel zal worden aangekondigd.

Veel deskundigen zijn echter van mening dat de ontwikkeling van een nucleair aangedreven vliegdekschip te voorbarig zou zijn voor de Chinese marine-industrie, net als voor de PLA.

Het lijkt er inderdaad op dat Peking niet over nucleaire ketelruimten beschikt die een vermogen inzetten dat geschikt is voor de voortstuwing van een vliegdekschip, een schip dat in staat moet zijn zeer hoge snelheden te halen, onderweg en vooral tijdens luchtvaartmanoeuvres.

Bovendien zullen de behoeften van de Chinese marine de komende tien tot vijftien jaar geconcentreerd zijn binnen de tweede cirkel van eilanden rond de Chinese Zee, waarvoor een conventioneel aangedreven vliegdekschip, dat anders zuiniger en sneller te ontwerpen en te bouwen is dan een nucleair vliegdekschip, zal worden gebouwd. -aangedreven schip, is meer dan genoeg.

De behoefte aan nucleair aangedreven vliegdekschepen zal zeker de komende jaren blijken, wanneer de Chinese marine over alle middelen, maar ook over de operationele ervaring, zal beschikken om lange termijn machtsprojectiemissies op afstand te ondersteunen.

Een geëvolueerd Fujian-zusterschip voor de Chinese marine?

In feite zou de meest geloofwaardige hypothese met betrekking tot dit vierde Chinese vliegdekschip zijn dat het een zusterschip van de Fujian zou zijn, of, preciezer gezegd, een evolutie ervan, zoals het geval is geweest met de Shandong, afgeleid van de Liaoning. met tal van ontwikkelingen om het schip efficiënter te maken.

Shandong vliegdekschip e1686745044627 Vliegdekschip | Defensie Nieuws | Militaire scheepsbouw
Het Shandong-vliegdekschip is een evolutie van de Liaoning, volledig ontworpen en vervaardigd in China.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 vliegdekschip | Defensie Nieuws | Militaire marineconstructies

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen