6 Rafale extra voor Griekenland en Mirage 2000-5 voor Oekraïne?

In een video-interview op de defensiewebsite van Kathimerini gaf de Griekse minister van Defensie Nikos Dendias details over de inspanningen om de gevechtsvloot van de Griekse luchtmacht te stroomlijnen en te moderniseren.

De Griekse gevechtsvloot zal van vandaag zeven modellen gevechtsvliegtuigen uitbreiden naar slechts drie, de F-16V, de F-35A en de Rafale, ooit het volgende decennium bereikt.

Naast de aanschaf van de F-35A zodra de Blok IV-norm is bereikt, gaf de minister ook aan dat Athene voornemens was om in de komende jaren 6 Rafale extra activa uit Frankrijk, om zijn vloot uit te breiden tot 30 vliegtuigen, maar ook om zijn F-16 C/D Block 30, en vooral zijn zeer efficiënte Mirage 2000-5, op de tweedehandsmarkt te verkopen, wat onmiddellijk de aandacht trok van de Oekraïners en hun bondgenoten.

De dringende noodzaak om de Griekse gevechtsvloot te rationaliseren

De gevechtsvloot van de Griekse luchtmacht bestaat vandaag uit maar liefst 7 verschillende modellen, voor 230 vliegtuigen: F-4S Phantom 2, F-16 Block 30, F-16 Block 50, F-16 Block 52, F-16 Block 70, Mirage 2000-5 en Rafale.

Griekse Mirage 2000
De Griekse luchtmacht koos als enige in Europa voor de Mirage 2000 van Dassault Aviation

Deze lappendeken van gevechtsvliegtuigen zorgt voor veel puzzels, van het verkrijgen van de essentiële reserveonderdelen en munitie voor elk van hen tot het trainen en trainen van de bemanning en het onderhoudspersoneel voor elk vliegtuig.

Ter vergelijking: de Franse luchtmachten, Armée de l'Air en Aéronavale, zetten evenveel gevechtsvliegtuigen in, maar van slechts drie modellen: de Mirage 3D, de Mirage 2000-2000F en de Rafale B/C/M. Uiteindelijk zullen er 225 in bedrijf zijn Rafale, aan het begin van het volgende decennium.

Deze rationalisatie, mogelijk gemaakt dankzij de absolute veelzijdigheid van Rafale, maakte het mogelijk zeven modellen te vervangen (Mirage 2000C/D/N, Jaguar, Mirage F1CR, Super Étendard en F-8 Crusader), en zo het beheer van reserveonderdelen, het onderhoud en de opleiding van onderhoudspersoneel aanzienlijk te vereenvoudigen.

F-16V, F-35A en Rafale extra in de komende jaren

Ook de Griekse luchtmacht streeft ernaar haar jachtvloot te rationaliseren, van zeven modellen die momenteel in dienst zijn naar slechts drie: de F-3V, de F-16A en de Rafale.

De conversie van 84 van de 90 Hellenic F-16 Block 52+ besteld in 2009 naar de Block 70 Viper-standaard begon in 2019, en het eerste vliegtuig dat door de lokale vliegtuigfabrikant HAI naar deze standaard werd gebracht, was in januari 2021 afgeleverd aan de Griekse luchtmacht.

F-35A
Griekenland zal wachten tot de F-35 Blok IV bereikt om een ​​bestelling te plaatsen, om “aanloopproblemen” te voorkomen

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensienieuws | Militaire allianties | Gevechtsvliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

5 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen