Het Amerikaanse leger luidt de doodsklok voor gesleepte artillerie

“We zijn getuige geweest van het einde van de effectiviteit van gesleepte artillerie.” Dit zijn de woorden die generaal James Rainey, hoofd van het US Army Futures Command, sprak op het Global Force-symposium van de Association of the US Army.

Volgens de Amerikaanse generaal bereidt het Amerikaanse leger zich, ondanks de onlangs aangekondigde stopzetting van het superkanon uit het Extended Range Cannon Artillery (ERCA)-programma, voor op grote transformaties op het gebied van artillerie, maar keert het zich nu af van de gesleepte artillerie. niet zonder objectieve reden als te kwetsbaar beoordeeld.

Door de oorlog in Oekraïne is artillerie weer het middelpunt van de lucht-landgevechten geworden

Net als het geval was met tanks en gemechaniseerde infanterie, is artillerie de afgelopen dertig jaar door veel legers verwaarloosd, vooral in het Westen. Zo maakt het merendeel van de NAVO-legers, inclusief het Amerikaanse leger, nog steeds gebruik van artilleriesystemen die zijn ontworpen tijdens de Koude Oorlog, zoals de Amerikaanse M30, de Britse AS 109 of de 90S2 en de Sovjet-3S2 in Oost-Europa.

2S39 Koalitsiya-SV
Het Amerikaanse leger moet reageren op de ingebruikname van nieuwe artilleriesystemen, zoals de Chinese PCl-181 of de 2S35 Koalitsiya-SV, met betere prestaties dan de M109.

Verwikkeld in asymmetrische theaters, geconfronteerd met tegenstanders met weinig artillerie en geen luchtvaart, evolueerden deze legers van vuursteun van artillerie naar die van luchtvaart of helikopters. Zelfs in relatief intense theaters, zoals Irak of Syrië, is de westerse luchtsuprematie, zoals die van Rusland in Syrië, nooit in twijfel getrokken.

De oorlog in Oekraïne heeft deze paradigma’s diepgaand ontwricht. Hoewel het land over een veel kleinere luchtmacht beschikt, is Kiev er in feite al meer dan twee jaar in geslaagd de Russische luchtmacht en zijn duizend gevechts- en aanvalsvliegtuigen onder controle te houden, met behulp van een dicht en effectief luchtverdedigingsnetwerk.

Hetzelfde gold overigens voor de Oekraïense luchtmacht door de Russische DCA. Beide luchtmachten werden door deze luchtafweer gedwongen om op afstand van de aanvalslinie te opereren, of het nu gevechtsvliegtuigen of aanvalshelikopters waren, waardoor luchtsteun veel moeilijker werd.

Deze functie viel volledig toe aan de artillerie, zoals bovendien vereist door de Sovjetdoctrine. Het werd al snel de spil van het machtsevenwicht in de oorlog in Oekraïne, met het aantal beschikbare buizen als maatstaf, evenals de voorraden granaten van 152 en 155 mm.

Gesleepte artillerie te kwetsbaar voor tegenbatterijen en drones

Hoewel artillerie haar beslissende rol op het slagveld in Oekraïne heeft herwonnen, heeft het ook een hoge prijs betaald voor het intensieve gebruik ervan in de afgelopen twee jaar. Dus volgens de Oryx-website: 350 gesleepte artilleriesystemen, 700 zelfrijdende systemen en meer dan 360 Russische meervoudige raketwerpers zijn sinds februari 2022 vernietigd, beschadigd of verlaten, d.w.z. de helft van de theoretische inventaris van de Moskouse legers, aan het begin van het conflict.

M777 gesleepte artillerie
Zuiniger, gesleepte artillerie is ook veel kwetsbaarder. In Oekraïne is bijna de helft van de 186 door de Verenigde Staten geleverde M777’s al vernietigd of beschadigd.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Artillerie | Defensieanalyse | Russisch-Oekraïense conflict

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen