MBDA bereidt de Aster 15 EC voor, twee keer zo efficiënt als de Aster 15

De Aster-rakettenfamilie zal zich binnenkort uitbreiden met de komst van de Aster 15 EC. Deze luchtafweerraketten werden in 2001 in gebruik genomen en vormden een ware culturele revolutie in de luchtverdediging. Voor het eerst konden westerlingen vertrouwen op een niet-Amerikaans (of Sovjet) systeem om de luchtverdediging van hun locaties of hun schepen op middellange en lange afstand te garanderen.

De Aster-reeks bestond uit twee raketten. Dankzij de Aster 30, uitgerust met een langeafstandsbooster, kon de raket een bereik van meer dan 120 km en een hoogte van 20 km bereiken.

De Aster 15 was compacter, 4,2 meter vergeleken met 4,9 m, en lichter, 310 kg vergeleken met 450. Hoewel hij de extreme manoeuvreerbaarheid van de Aster-familie behield en een actieve radarzoeker met een zeer hoog rendement was, kreeg hij alleen de beschikking over een actieradius groter dan 30 km, maar 45 km wordt in de vakpers vaak genoemd.

Andere middellangeafstandsraketten bereikten destijds slechts een lager bereik, 42 ​​km voor de Russische 9M37 Buk, 40 km voor de Amerikaanse ESSM en 30 km voor de Noorse NASAMS.

Sindsdien hebben deze systemen aanzienlijke vooruitgang geboekt en bereiken ze allemaal een bereik van 50 km, inclusief de ESSM, NASAMS en de Duitse Iris-t SLM, soms meer, 70 km voor de 9M37-raket van de Buk-M3. Het was daarom noodzakelijk dat de Aster 15 zou evolueren, zoals de Aster 30 deed met Blok 0, Blok 1 en Blok 1NT. Dit is precies waar MBDA zich nu aan wijdt.

Het uitstekende gedrag van de familie Aster tegenover Houthi-drones en -raketten

Hoewel de Aster-raket in 2001 in dienst werd genomen, had hij nog nooit gevechtservaring gehad, tot de gevechten in de Rode Zee eind 2023 begonnen tegen Houthi-drones en anti-scheepsraketten, en in Oekraïne tegen raketten en drones.

A Sterfregat Elzas
De fregatten uit de Languedoc en de Elzas van de Franse marine vuurden meer dan 22 Aster 15- en 30-raketten af ​​in de Rode Zee.

De Europese raket had tot dan toe opmerkelijke kwaliteiten getoond, maar dan tijdens testvuren en oefeningen, inclusief internationale, in het bijzonder met betrekking tot de marineversies aan boord van fregatten en torpedobootjagers van de Franse, Italiaanse en zelfs Britse marine.

Omdat hij echter niet kon vertrouwen op het ‘Combat Proven’-label, noch op de voorrang van de Europese raketfabrikant op het gebied van langeafstandsluchtafweerraketten, had de Aster veel moeite om zich te vestigen in internationale competities, vooral tegen de Amerikaanse Patriot, SM-2 en ESSM.

Als zodanig markeert het intensieve gebruik van Aster-fregatten van de Royal Navy, de National Navy en de Marina Militare, tegen Houthi-drones en kruisraketten, met een uitstekend succespercentage, een radicale verschuiving in het imago van de raket op het internationale toneel. .

Dit geldt vooral sinds het Franse fregat Elzas de eerste Europese schip dat met succes niet één, maar drie ballistische raketten heeft onderschept anti-schepen, waardoor de Aster op hetzelfde niveau terechtkomt als de Amerikaanse Patriot PAC en SM-6.

De Aster 15 EC-raket zal in 15 het stokje overnemen van de Aster 2030

Om te reageren op de evolutie van de dreiging en die van de concurrentie heeft MBDA zich daarom ertoe verbonden om in 2023 een nieuwe versie van de Aster 15. Deze raket, genaamd Aster 15 EC, moet in 2030 in dienst worden genomen, aanvankelijk aan boord van de 4 SYLVER 43-systemen van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle, ter gelegenheid van de derde en laatste grote technische stilstand van het schip, voordat hij wordt ingezet op Franse fregatten.

Aster 15 EC zal een bereik hebben van ruim 60 km
De Aster 15 EC zal volgens MBDA een bereik hebben van meer dan 60 km, waarmee hij aanzienlijk beter presteert dan de ESSM, NASAMS en IRIS-T SLM.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Russisch-Oekraïense conflict

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

6 Reacties

  1. “Het zou onder deze omstandigheden heel goed kunnen zijn dat de Frans-Italiaanse (en niet de Frans-Duitse) Mamba, zodra hij binnen de ESSI is goedgekeurd, zich snel als Europese standaard zal vestigen, tot grote ontsteltenis van Berlijn en de Verenigde Staten. , voor wie het initiatief een zeer effectieve opstap vormde om de controle over de Europese luchtafweerverdediging over te nemen. »

    • Ik weet dat er discussies plaatsvinden. Maar dit zal niet eenvoudig zijn, want als Frankrijk (en Italië) willen toetreden tot de ESSI, is het duidelijk dat Berlijn zal moeten instemmen met de integratie van de SAMP/T, evenals de MICA VL NG. En zoals in het artikel wordt gezegd: dit gaat niet werken, maar helemaal niet, in het belang van Berlijn, noch van Washington. Naar mijn mening zullen we moeten wachten tot Scholz vertrekt voordat dit werkelijkheid wordt.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen