Kunnen defensie-euro-obligaties de acquisities van Europese legers opnieuw in evenwicht brengen?

Een paar dagen geleden stelde de Estse premier Kaja Kallas voor om defensie-euro-obligaties te gebruiken om een ​​Europees plan te financieren dat bedoeld was om de snelle modernisering van de legers van de EU te financieren.

Net als de Corona-obligaties van de Covid-crisis zouden deze Defensie-Euro-obligaties het mogelijk maken om de budgettaire beperkingen te overwinnen die vandaag de dag de Europese legers hinderen bij hun moderniseringsinspanningen, en de staten bij de militaire steun aan Oekraïne.

Dit initiatief zou echter, afhankelijk van de opzet ervan, ook een waardevol instrument kunnen zijn voor de uitbreiding en modernisering van de Europese defensie-industrie, met name door de Europeanen aan te moedigen zich veel meer dan nu het geval is te richten op militair materieel dat is ontworpen en vervaardigd op basis van militaire apparatuur. het oude continent.

Slechts 22% van de overnames door EU-legers betreft Europese defensiebedrijven

Volgens een recent rapport inderdaad uitgegeven door IRISVolgens een Franse denktank zou het aandeel van door Europa ontworpen defensiemateriaal en uitrusting in de recente aankopen van de legers van het oude continent slechts 22% vertegenwoordigen, terwijl de Verenigde Staten alleen al 63% van de totale Europese investeringen zouden binnenhalen. in dit gebied.

F-35 USAF Olifantenwandeling
Van de 100 miljoen euro die de Europese legers de afgelopen jaren hebben uitgegeven aan de aanschaf van defensiematerieel, wordt 63 miljoen euro uitgegeven in de Verenigde Staten, 15 miljoen in niet-Europese landen en slechts 22 miljoen binnen de industriële en technologische Europese defensie.

Op zichzelf is dit percentage geen verrassing. De afgelopen jaren hebben Amerikaanse fabrikanten het leeuwendeel van de wapencontracten binnengehaald die door Europese landen zijn gegund, ook op gebieden waar de Europese industrie efficiënte en concurrerende aanbiedingen heeft.

Wij denken natuurlijk mee vloedgolf F-35, gekozen of binnenkort gekozen door meer dan vijftien Europese luchtmachten, ook in landen met een krachtig gevechtsvliegtuig van lokaal ontwerp, zoals het geval is in Duitsland, Italië en hoogstwaarschijnlijk binnenkort uit Spanje, Met de Typhoon.

Dit is ook het geval bij de luchtafweer, waarbij de Patriot door vijf Europese landen is gekozen, waar de Europese SAMP/T Mamba, minstens zo efficiënt en goedkoper, alleen in dienst is in Frankrijk en Italië. heeft het ontworpen.

Naast de Verenigde Staten hebben andere landen de afgelopen jaren in Europa spectaculaire doorbraken geboekt, met name Zuid-Korea met de K2-tank en het K9-gemotoriseerde kanon, of zelfs Israël, met het ATMOS-kanon, of zelfs verschillende raketsystemen, zoals de SPIKE antitankraket.

Elke keer is er minstens één, en soms meer, Europees materieel, met identieke of zelfs superieure prestaties, en toch genegeerd door de Europese legers en leiders die tegelijkertijd het Europees Strategisch Kompas hebben gevalideerd, met als doel juist de de strategische autonomie van de EU op het gebied van de defensie-industrie.

De aankoop van Europees materieel centraal stellen in het Eurobonds-defensiemodel

Dit is precies waar het principe van Defensie-euro-obligaties, voorgesteld door de Estse premier Kaja Kallas, bedoeld om de modernisering van de Europese legers te financieren om de snelle ontwikkeling van de dreiging het hoofd te kunnen bieden, kan een bepalende en structurerende rol spelen ten gunste van een diepgaande culturele verandering binnen de EU-legers.

Euro-obligaties Defensie Kaja Kallas
Kaja Kallas, de premier van Estland, sprak op de Veiligheidsconferentie 2024 in München en steunde het idee om een ​​Europees fonds van 100 miljard euro te lanceren, bedoeld om de Europese legers te moderniseren, en gefinancierd door defensie-euro-obligaties.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Begrotingen en defensie-inspanningen van de strijdkrachten | Defensieanalyse | Industriële toeleveringsketen voor defensie

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen