Na een schietincident ziet het Belgische fregat Louise-Marie zijn inzet in de Rode Zee uitgesteld

Op weg naar de Middellandse Zee om zich bij de Aspide-missie in de Rode Zee aan te sluiten, nam het fregat Louise-Marie van de Belgische Mariene Component deel aan een oefening om zijn capaciteiten te testen om te reageren op de dreiging die uitgaat van Houthi-drones.

Veel geluk voor hem. Bij deze gelegenheid bleef de RIM-7 Sea Sparrow-raket, die bedoeld was om de doeldrone te onderscheppen, vastzitten in zijn Mk48-silo, wat leidde tot het mislukken van de oefening en de beslissing om de inzet van het Belgische fregat uit te stellen. de rode Zee.

Dit is het derde grote incident in twee maanden tijd met betrekking tot de inzet van grond-luchtraketten als eerste bedoeling aan boord van een Europees NAVO-fregat, waardoor er reële twijfel ontstaat over het niveau van operationele paraatheid van verschillende mariniers van de alliantie, terwijl de dreiging groter is dan die van de NAVO. ooit in de afgelopen veertig jaar.

De Belgische Mariene Component, een bijzonder compacte zeemacht

Hoewel het land slechts 67 km kustlijn heeft, is België de thuisbasis van de tweede grootste commerciële haven van Europa en de 13e van de wereld, Antwerpen-Brugge, met een overslag van 271 miljoen ton per jaar, na de 440 meter van de haven van Rotterdam in Nederlandse buurman.

haven antwerpen
de haven van Antwerpen-Brugge is de tweede grootste haven van de Europese Unie, met een jaarlijkse overslag van 271 ton.

Bovendien overschrijdt de exclusieve economische zone van 3 km500 in oppervlakte verschillende regio's van het land. Nochtans, de maritieme component, officiële aanduiding van de Belgische Marine, is een van de meest compacte zeestrijdkrachten van Europa, met slechts 1 man, waaronder 500 reservisten, vijf tripartiete mijnenjagers, twee patrouilleboten van de Castor-klasse en vooral twee klasse-fregatten. Leopold 200ᵉʳ, en Louise-Marie.

Ondanks dit formaat is de Mariene Component zeer actief en neemt regelmatig deel aan internationale oefeningen en marinereactietroepen, vooral binnen de NAVO, of begeleidt regelmatig het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle.

Zo zou de Louise-Marie op 12 april aansluiten bij de Europese Aspide-missie in de Rode Zee, om het commerciële verkeer te beschermen tegen Houthi-raketten en drones. Daartoe nam het fregat deel aan een live vuuroefening in de Middellandse Zee, om een ​​doeldrone aan te vallen en te vernietigen die de kenmerken van de aanvalsdrones reproduceerde die door de Houthi-rebellen werden gebruikt, in aanwezigheid van admiraal Michel Hofman, het hoofd van het hoofdkwartier van de Belgische legers.

Mislukt RIM-7 Sea Sparrow-raketvuur op doeldrone in de Middellandse Zee

De oefening verliep echter niet zoals verwacht. De RIM-7 Sea Sparrow-raket, het belangrijkste luchtafweerwapen van het fregat, is dat inderdaad bleef vastzitten in de verticale silo van het Mk48-systeem.

Er zijn op dit moment weinig details gegeven over dit incident. In het beste geval weten we dat het Belgische fregat de drone niet heeft kunnen onderscheppen, noch met behulp van een andere raket, noch met zijn 76 mm OTO-Melara-kanon of zijn CIWS-doelman van 30 mm.

fregat Louise-Marie vuurt een Sea Sparrow-raket af
Afvuren van een RIM-7 Sea Sparrow-raket vanaf het Belgische fregat Louise-Marie

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Logo Metadefense 93x93 2 Flotte de surface | Actualités Défense | Belgique

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen