Is SSN-AUKUS een realistische optie voor Canada?

Ter gelegenheid van een aankondiging, waar de Canadese legers reikhalzend naar uitkeken, van een toekomstige verhoging van de defensie-uitgaven door Ottawa, kondigde premier Justin Trudeau aan dat hij met zijn Amerikaanse, Britse en Australische tegenhangers had gesproken over het mogelijke lidmaatschap van Canada in de AUKUS-alliantie. .

De leider kondigde ook gesprekken aan met dezelfde gesprekspartners, zodat Ottawa mogelijk zou kunnen deelnemen aan het SSN-AUKUS-programma, gericht op het ontwerpen van een nieuwe generatie nucleaire aanvalsonderzeeër om de Britse en Australische marine uit te rusten.

Als de keuze voor nucleaire voortstuwing voor toekomstige Canadese aanvalsonderzeeërs echter heel logisch zou zijn, klinken alle andere parameters met betrekking tot deze hypothese, variërend van het tijdschema tot de kosten van een dergelijk programma, vals.

Naar een uitbreiding van de AUKUS-alliantie richting China in de Stille Oceaan

De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken hun diplomatieke toenaderingen vergroot in een poging de AUKUS-alliantie te versterken, ondanks de toenemende spanningen met China. Daarom het onderwerp werd ter sprake gebracht bij de Japanse premier Fumio Kishida, ter gelegenheid van zijn officiële bezoek aan Washington om president Biden te ontmoeten.

Taigei-klasse JSDF-onderzeeër
Japan beschikt over een krachtige conventionele onderzeebootvloot, die zich snel moderniseert met de komst van de Taipei, de eerste onderzeeërs uitgerust met lithium-ionbatterijen.

Voor Tokio zou het een kwestie zijn van toetreding tot de tweede pijler van de AUKUS-alliantie, die uitsluitend betrekking heeft op militaire samenwerking, en niet op de deelname van het land aan het SSN-AUKUS-programma voor nucleaire aanvalsonderzeeërs.

Bedenk dat de Japanse zelfverdedigingstroepen al over een zeer efficiënte onderzeeërvloot beschikken, die momenteel wordt gemoderniseerd met de nieuwe onderzeeërs van de Taïgei-klasse, de eerste schepen uitgerust met lithium-ionbatterijen. Bovendien beschikt het land grondwettelijk niet over de mogelijkheid om zijn strijdkrachten in te zetten, waardoor de bruikbaarheid van nucleair aangedreven onderzeeërs aanzienlijk wordt beperkt.

Justin Trudeau bespreekt gesprekken met de VS, het VK en Australië om zich bij AUKUS aan te sluiten

Voor Canada is dit echter helemaal niet het geval. Ottawa deelt niet alleen, met de drie stichtende leden van de AUKUS-alliantie, zijn lidmaatschap van de Five Eyes, de nauwste bondgenoten van de Verenigde Staten, maar het land kent ook niet de constitutionele beperkingen die de inzet van Japanse strijdkrachten bepalen.

Bovendien heeft de Royal Canadian Navy een programma geïnitieerd om zijn vier onderzeeërs van de Victoria-klasse vervangen door zes tot twaalf nieuwe onderzeeërs, om tegelijkertijd zijn aanwezigheid aan de Atlantische en Pacifische kusten te versterken.

Onderzeeër van de Victoria-klasse
De vier Victoria-klasse onderzeeërs van de Royal Canadian Navy kwamen tussen 4 en 1990 in dienst.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Nucleaire aanvalsonderzeeër SSN SSN | Defensieanalyse | Australië

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

 1. Welterusten M. Wolf,

  Nogmaals bedankt voor je interessante artikelen.
  Ik heb een vraag over de productiemogelijkheden van Naval Group op het gebied van onderzeeërs.
  Want als Naval Group ver gevorderd is in de Franse Suffren-serie, zullen er 4 (5?) nieuwe SSBN's komen die beloven 'monsters' te zijn met een complexe constructie. Hier zouden de 4 Nederlandse Barracuda's aan kunnen worden toegevoegd, en waarom niet een paar Scorpènes voor kopers die niet over de vaardigheden beschikken om ze te bouwen (wat niet het geval is voor Indonesië dat, als ik het goed begrijp, haar Scorpènes thuis wil bouwen in technologieoverdracht) . De vraag is daarom die van de bouwcapaciteiten van Naval Group.
  Zouden Franse scheepswerven niet met hetzelfde probleem te maken krijgen als hun Amerikaanse tegenhangers? Want als Naval Group niet ver van zijn maximale capaciteit zit en weinig mogelijkheden heeft om deze uit te breiden, zou een Canadese order (zelfs onwaarschijnlijk) moeilijk te honoreren zijn.
  Heeft u informatie over de Franse kant?
  Met vriendelijke groet.

  • Goedenavond meneer Manciaux
   Het is in feite een bepalende parameter. Met de Nederlandse order en de SSBN's kunnen we ervan uitgaan dat de locatie in Cherbourg ongeveer tien jaar vast zal zitten, tenzij de industriële capaciteit wordt vergroot. In Indonesië en India zal het lokale bouw zijn, dus geen zorgen. Waarschijnlijk ook in Polen. Voor Canada betwijfel ik oprecht of Washington Ottawa naar Parijs zal laten terugkeren, maar het prijsargument kan het verschil maken. Bovendien lijken ze sinds het schrijven van dit artikel op deze opmerkingen te zijn teruggekomen en lijken ze geïnteresseerd te zijn in 3 of 4 SSK-modellen, namelijk de Zuid-Koreaanse KSS-III Dosan Anh Chango, de Duitse Type 212CD en misschien de Japanse Soryu. Momenteel is er geen recente mededeling van Naval Group over dit dossier (in tegenstelling tot de drie eerder genoemde), maar Franse fabrikanten zijn traditioneel zeer discreet in hun commerciële aanpak.
   Als er echter andere orders opdoemen (Polen, Maleisië, Argentinië, enz.), kunnen we denken dat Naval Group in de verleiding zou kunnen komen om zijn industriële infrastructuur in Cherbourg uit te breiden, wat opties zou openen voor Canada. En als de Blacksword Barracuda inderdaad 25% goedkoper is dan zijn concurrenten, riskeert hij het heel slecht te doen, op voorwaarde dat er daadwerkelijk industriële capaciteit beschikbaar is. Als Naval Group daadwerkelijk reageert op de Canadese concurrentie, kunnen we denken dat de industrieel deze optie serieus overweegt.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen