Constellation, F-35…: worden Amerikaanse defensieprogramma’s geplaagd door overspecificatie?

Game changer, Wunderwaffen… Sinds het begin van het conflict in Oekraïne worden deze termen vaak gebruikt, zowel om de komst van nieuwe wapens aan te duiden die door westerse bondgenoten zijn geleverd, als om te verwijzen naar nieuwe Amerikaanse of geallieerde defensieprogramma's.

Het is waar dat het voorstellen van een nieuwe tank, vliegtuig, drone of raket, zo superieur aan andere bestaande apparatuur, die op zichzelf een duidelijk operationeel voordeel vertegenwoordigt, iets is om te verleiden. Vooral voor Hollywood-scenarioschrijvers die het gebruikten als pitch voor vele grote hits, zoals Firefox of The Hunt for the Red October.

Dit gevoel vindt zijn oorsprong in de zeer reële voordelen die de Amerikaanse legers kregen door de grote programma's van het begin van de jaren zeventig, die onder meer de geboorte gaven van de Abrams-tanks, de Apache-helikopter, de Patriot-, SM-70- en Tomahawk-raketten. , de F-2, F-15 en F-16, evenals de Nimitz-supercarriers, de SSN Los Angeles en de Arleigh Burke-torpedobootjagers.

Sindsdien is het geëvolueerd naar een vooroordeel van overspecificatie rond het ontwerp van nieuwe Amerikaanse programma's voor defensiematerieel, die vandaag de dag de modernisering van de Amerikaanse legers ernstig belemmeren, in het licht van een veel pragmatischer China en Rusland op dit gebied.

Constellation-fregatten: slechts 15% van de Italiaanse FREMM, 3 jaar te laat en 50% duurder

Wat dit onderwerp betreft had de Amerikaanse marine, om zo te zeggen, al jarenlang de gevolgen van deze buitensporige vooroordelen van technologen bij het ontwerp van haar schepen aangeroerd. Zo besteedde het 21 miljard dollar aan het Zumwalt-programma voor zware torpedobootjagers, dat een beslissend voordeel zou opleveren in termen van suprematie op het marineoppervlak, vooral dankzij de nieuwe langeafstandskanonnen van 155 mm.

twee mislukte Amerikaanse defensieprogramma's: ZUmwalt en LCS
De LCS- en Zumwalt-programma's werden beide gekenmerkt door een overdaad aan ambities en technologische specificaties, wat leidde tot een explosie van kosten en capaciteitsimpasses.

Uiteindelijk werden er slechts 3 schepen gebouwd, zonder de genoemde kanonnen, voor een lager operationeel potentieel dan de meer traditionele Arleigh Burkes en 2,5 keer goedkoper. Zelfs als de Zumwalts zullen vandaag hun nutteloze kanonnen vervangen door hypersonische rakettenheeft dit programma de modernisering van de Amerikaanse oppervlaktevloot, die momenteel onder druk staat, ernstig belemmerd.

Het was precies hetzelfde met het Littoral Combat Ships- of LCS-programma. Deze schepen, halverwege de OPV, het korvet en het fregat, moesten worden uitgerust met gevechtsmodules die het mogelijk maakten de capaciteiten van het schip aan te passen aan de missie, of het nu ging om mijnenoorlog, oppervlakteoorlog, onderzeebootbestrijding of ondersteuning en ondersteuning. soevereiniteit.

Nogmaals, dat was het een pijnlijke en kostbare technologische mislukking, en van de 32 schepen die voor meer dan 600 miljoen dollar per eenheid zijn gebouwd ter vervanging van de OH Perry-fregatten die in 2014 uit dienst werden genomen, en de Avenger-mijnenjagers die momenteel worden teruggetrokken, er zijn er al ongeveer tien, of zullen binnenkort uit dienst worden genomen, vanwege een gebrek aan operationeel potentieel dat is aangepast aan de behoeften.

Geconfronteerd met deze twee mislukkingen heeft de Amerikaanse marine zich in 2017 ertoe verbonden een vloot fregatten te bouwen die lichter, en vooral zuiniger en sneller te bouwen, waren dan de Burke-torpedobootjagers. Om het proces te versnellen en de kosten te verlagen, viel de keuze op het FREMM-model van het Italiaanse Fincantieri, een multifunctioneel fregat van 6 ton dat bedoeld was om met een minimum aan aanpassingen aan de behoeften van de Amerikaanse marine te voldoen om ingebruikname mogelijk te maken. vanaf 000.

FREMM Bergamini-klasse
De Constellation- en Begamini-fregatten zullen uiteindelijk slechts 15% gemeenschappelijke componenten hebben, wat twijfel doet rijzen over de waarde van de keuze voor een kant-en-klaar model voor de Amerikaanse marine.

Ter gelegenheid van de audit in opdracht van SECNAV (Secretaris van de Marine), Carlos des Toro, en onder leiding van de Amerikaanse marine, met betrekking tot de moeilijkheden waarmee de Amerikaanse marine-industrie wordt geconfronteerd, leek het erop dat het fregat USS Constellation, de eerste eenheid van de klasse, waarvan de bouw net is begonnen op de De Fincantieri Marinette-scheepswerven zullen pas in 2029 in gebruik worden genomen, dat wil zeggen met bijna verdubbelde deadlines vergeleken met het oorspronkelijke schema.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Logo Metadefense 93x93 2 Recherche et Développements Défense | Analyses Défense | Construction aéronautique militaire

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen