Polen sluit zich aan bij ESSI, Frankrijk is geïsoleerd in de luchtverdediging in Europa

Sinds de lancering in augustus 2022 door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het Europese SkyShield Initiative, of ESSI, zichzelf gevestigd als een verenigend en krachtig pact, om een ​​efficiënte en homogene Europese luchtverdediging tot stand te brengen.

Ruim vijftien landen hadden in augustus 2022 al hun lidmaatschap van de ESSI aangekondigd. Het zijn er nu 22, terwijl Griekenland, Turkije en Zwitserland onlangs toezegden toe te treden. Verschillende Europese landen hebben zich er echter niet bij aangesloten. Dit geldt vooral voor Frankrijk en Italië.

De ESSI, zoals ontworpen door Berlijn, integreert slechts drie complementaire luchtafweersystemen: de antiballistische Arrow 3, de langeafstands Patriot PAC en de middellange afstand IRIS-T SLM. De andere Europese systemen werden daarom uitgesloten, NASAMS, CAMM, Mica VL en vooral Aster, concurrenten van de Patriot, evenals de Duitse IRIS-T SLM/SLX.

Polen kondigt het voornemen aan om zich aan te sluiten bij het Europese SkyShield Initiative

Onder de Europese landen die zich tot nu toe tegen de ESSI-golf hebben verzet, speelde Polen een centrale en beslissende rol. Hoewel het land niet beschikt over een eigen industriële en technologische oplossing op het gebied van luchtafweersystemen voor de middellange en lange afstand, zal het de komende jaren over een zeer krachtige luchtverdediging beschikken.

ESSI Zweden Denemarken
Zweden en Denemarken zijn in februari 2023 toegetreden tot de ESSI

Deze zal in feite bestaan ​​uit 6 Patriot PAC-3 batterijen, ondersteund door 44 korteafstandsbatterijen bewapend met de Britse CAMM-raket, en 22 SHORAD PSR-A Pilica-batterijen bewapend met een dubbele 23 mm montage en Manpads GROM-raketten.

Polen profiteert ook van een van de twee AEGIS Ashore-systemen, bewapend met Amerikaanse SM-3 en SM-6 antiballistische raketten, geïmplementeerd in het kader van de NAVO. Net als de Israëlische Arrow 3, verworven door Berlin, is de SM-3 een exo-atmosferische antiballistische raket ontworpen om MRBM- en IRBM-dreigingen te onderscheppen.

Als bepaalde onderscheppingen tegen MIRV-equivalenten door SM-3 tijdens tests succesvol waren, is het systeem echter niet ontworpen, noch aangepast, om bescherming te bieden tegen een Russische of Chinese strategische aanval. Laten we in dit verband bedenken dat Rusland niet langer MRBM-raketten of IRBM-raketten gebruikt, maar alleen semi-ballistische SRBM's, ICBM's en SLBM's, voornamelijk Mirvés, waartegen deze systemen niet werken.

Door zijn geografische ligging, maar ook door zijn ambitie op het gebied van militaire vermogens, speelt Warschau nu ongetwijfeld de rol van spil van de Europese defensie in het licht van de Russische en Wit-Russische dreiging. Het volstaat te zeggen dat de arbitrage in Warschau op dit gebied het meest werd verwacht.

AEGIS aan wal Polen
Polen herbergt een van de twee NAVO AEGIS Ashore-locaties die het Europese antiraketschild vormen tegen dreigingen van het type MRBM en IRBM.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensieanalyse | Duitsland | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

5 Reacties

 1. Deze keuze hebben wij altijd gehad en al jaren. Het leveren van alternatieve markten die dol zijn op onze Itar-vrije apparatuur en vooral op het gebied van de marine.

  Wie zal vanuit economisch oogpunt de komende tien jaar de asters 15 en 30 in grote hoeveelheden produceren?
  Het zijn duidelijk de schepen.

  De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat we het niet vol kunnen houden door honderdduizend drones met twee miljoen raketten op alle mogelijke doelen in een gebied te vernietigen.
  Op zee is het een ander verhaal, want behalve je doelfregat is er niet veel anders dan water.
  Laten we een Rapidfire/LMP/aster15/aster30 kwartet ontwikkelen dat geschikt is voor marinegebruik en laten we ervoor gaan!!!!!
  De Irys T-systemen die aan alle Oost-Europese landen worden verkocht, zullen waarschijnlijk nooit een raket afvuren
  De boten zullen een ander verhaal zijn.

 2. Aan de ene kant is er niet alleen Frankrijk maar ook Italië, aan de andere kant is het zwakke punt van de ESSI de integratie ervan binnen de EU, daarom zal een deel van de begrotingen uit de Europese begroting worden gehaald en hebben Italië en Frankrijk een rol spelen omdat ze het project kunnen blokkeren of vertragen. Duitsland ging een beetje sterk door Israël in het project te integreren. Wat de VS betreft, is Duitsland een beetje een Trojaans paard, ook al zouden we willen dat het interessant zou zijn om de positie van Duitsland te zien als Trump wordt gekozen, vooral omdat laatstgenoemde zijn beleid baseert op over mannen en niet over landen, ik weet niet zeker of hij Scholz zal waarderen

 3. De ontwikkeling van een middel voor exo-atmosferische onderschepping is inderdaad van cruciaal belang voor de veiligheid en defensie van Europa.

 4. Scholz is geen partner voor Frankrijk, in tegenstelling tot Merkel.
  Deutschland uber ales….
  Hij zal er alles aan doen om onze wapenindustrie te vernietigen. Wij zijn beslist naïef en commercieel gezien niet erg bekwaam vergeleken met Duitsland….
  Onze verantwoordelijke minister is niet zo slim...

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen