Het Caesar-pistool is een nachtmerrie, zeggen Russische kanonniers

Wat er ook gezegd mag worden, de westerse legers hebben sinds de Koreaanse oorlog geen echte langdurige gevechten van hoge intensiteit meegemaakt. Als zodanig was de Golfoorlog van 1991, vaak naar voren gebracht om arbitrages van het Westen op het gebied van legers, uitrusting en doctrines te rechtvaardigen, te kort en te specifiek om er echte conclusies uit te trekken.

In deze context is de oorlog in Oekraïne, sinds februari 2022, voor diezelfde westerse legers een kans om hun uitrusting, en in zekere zin ook hun doctrines, met de werkelijkheid te confronteren. Dit was een gelegenheid om bepaalde zekerheden opnieuw onder de loep te nemen, vooral met betrekking tot de veronderstelde relatieve effectiviteit van westerse uitrusting ten opzichte van meer rustieke Russische uitrusting.

Deze oorlog toonde ook de beslissende rol van artillerie in dit soort conflicten. Op dit gebied hebben de nieuwe Europese systemen, uitgerust met een buis van kaliber 52 en meer geavanceerde viziersystemen, hun grote effectiviteit getoond in vergelijking met Russische apparatuur, maar ook met minder efficiënte Amerikaanse of Britse apparatuur.

Het Caesarkanon vrachtwagen gemonteerd, van Frans design, schittert vooral in dit conflict. Een tijd die als te licht en onvoldoende beschermd werd beschouwd, vergeleken met de Zweedse Archer, of minder mobiel op moeilijk terrein, dan de Duitse Pzh2000, deze laatste heeft bij verschillende gelegenheden de volledige effectiviteit van zijn concept getoond.

Hoewel de Oekraïners soms tegenstrijdige berichten over dit systeem hebben gestuurd, blijkt uit een recent online interview op Telegram met Russische kanonniers dat dit vandaag de dag het meest gevreesde systeem is, en het systeem dat hen het meeste pijn heeft gedaan.

Soms tegenstrijdige berichten over het Caesar-kanon uit Oekraïne

Tegenwoordig beschikken de Oekraïense legers over ongeveer vijftig Caesars, waaronder 19 in de 8×8-versie geleverd door Denemarken, en 32 in de 6×6-versie door Frankrijk. Deze zullen in 2024 78 nieuwe Caesar 6×6 ontvangen, gezamenlijk gefinancierd door Parijs, Kopenhagen en Kiev.

Kanon M-777 Oekraïne
Oekraïense strijdkrachten verloren meer dan de helft van de door de Verenigde Staten geleverde M777-kanonnen, vergeleken met minder dan 15% van hun Caesar-kanonnen.

Berichten over de gevechtseffectiviteit van de Caesar door Oekraïense legers waren echter af en toe tegenstrijdig. Een paar maanden geleden, legde een Oekraïense artillerist uit aan Franse journalisten, dat het Amerikaanse gesleepte wapen M777 effectiever was, omdat het gemakkelijker verborgen kon worden en op deze manier drone-aanvallen kon weerstaan, en omdat het te complex was om te gebruiken en te onderhouden.

De feiten gaven hem echter geen gelijk, vooral niet bij het vergelijken van de verliezen tussen de twee systemen. En deze verklaringen hadden er ook toe geleid dat het Oekraïense Ministerie van Defensie deze verklaringen publiceerde een verklaring die kolonel Yan Iatsychen tegenspreekt, commandant van de 56e gemotoriseerde infanteriebrigade, en spreekt zijn volledige tevredenheid uit over CAESAR.

Een paar dagen geleden zei Alexander Zavitnevych, voorzitter van de Commissie Nationale Veiligheid, Defensie en Inlichtingen van het Oekraïense parlement, de Rada, Caesar had geprezen, met name in de handen van de artilleristen van de 55e artilleriebrigade, die toen verantwoordelijk was voor de bescherming van het Zaporozhye-theater.

Hij verduidelijkte echter dat ze problemen ondervonden met betrekking tot onderhoud in operationele staat (MCO), een probleem waaraan KNDS-Frankrijk en de Oekraïense autoriteiten actief werken. Tegelijkertijd gaf hij aan dat de mobiliteit van het Franse kanon werd ondermijnd tijdens perioden van hevige regenval, in het voorjaar en de herfst.

De getuigenis van een Russische artillerie over de evolutie van de Oekraïense artillerie

Over deze onderwerpen geeft het interview met Russische artilleristen, afgenomen door collega-milbloggers, een complementaire en zeer verhelderende visie op de perceptie over de effectiviteit van de Oekraïense artillerie, maar ook die van de Franse Caesar.

01oekraïne wapen 01 lqgz videoSixteenByNine3000 v2 Artillerie | Defensie Nieuws | Kanon gedragen
De Duitse Pzh2000 is zeer efficiënt en bovendien veel duurder dan een Caesar, waardoor het onmogelijk is een effectieve kritische massa op de gevechtslijn te bereiken.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Artillerie | Defensie Nieuws | Kanon gedragen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

3 Reacties

  1. Hallo Fabrice,

    Op de wereld las ik dat Duitsland en Engeland een gezamenlijk project hebben om op afstand bestuurbare houwitsers op wielen van 155 millimeter kaliber te ontwikkelen, die op Boxer-pantservoertuigen zullen worden gemonteerd. Zal het aan de ene kant concurreren met de Caesar? Aan de andere kant: heeft Frankrijk de maatstaf genomen van het Duitse offensief sinds de komst van Scholz aan de macht, dat tot doel heeft Duitsland tot de Europese heersende macht te maken zonder te delen met Frankrijk? Een offensief dat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien, geen woordspeling bedoeld.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen