600 tot 1000 ATACMS-raketten voor Oekraïne: waarom zo’n ommekeer door de Verenigde Staten?

Zullen Amerikaanse ATACMS-raketten de langverwachte gamechanger in Oekraïne zijn? Het is heel goed mogelijk. Na een langverwachte stemming van het Amerikaanse Huis van AfgevaardigdenOm drie dagen geleden de enveloppe van 95 miljard dollar voor Taiwan, Israël en Oekraïne vrij te geven, was het vandaag de beurt aan de Senaat om hetzelfde te doen.

Het is niet verwonderlijk dat hij de wet bekrachtigde, waardoor Joe Biden deze kon afkondigen. Dit duurde niet lang, want een uur na de stemming in de senatoren nam de Amerikaanse president het woord om aan te kondigen dat de wet was afgekondigd, waardoor het mogelijk werd om onder meer 60.8 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne vrij te geven.

Drie dagen lang hadden verschillende aankondigingen gesuggereerd dat Washington zich voorbereidde op de levering van ATACMS-ballistische raketten, geïmplementeerd door HIMARS-systemen, aan Oekraïne, een munitie waar Kiev al lang om vroeg om belangrijke doelen te bereiken, in de diepte van het Russische apparaat dat in Oekraïne werd ingezet.

Joe Biden kondigt de levering aan van duizend ATACMS-raketten aan Oekraïne

Niemand had daarentegen verwacht dat de Verenigde Staten zich voorbereidden om 600 tot meer dan duizend van deze $1,5 miljoen kostende raketten aan de Oekraïense legers te leveren, waardoor ze vuurkracht op middellange afstand zouden krijgen, zonder equivalent op dit toneel.

ATACMS-raketten
De MGM-140 ATACMS is een ballitische raket met een bereik van 300 km, die ofwel een explosieve lading draagt ​​om bolwerken aan te vallen, ofwel 300 submunities tegen groepen strijdkrachten en middelen.

De aankondiging heeft het effect van een aardbeving in dit conflict. Met zoveel munitie van dit type zullen de Oekraïners in staat zijn de belangrijkste locaties, concentraties van strijdkrachten, logistieke depots en kritieke infrastructuren aan te vallen, over het hele Oekraïense grondgebied in Russische handen, inclusief de Krim.

Met andere woorden: zolang Washington de Oekraïners voorziet van nauwkeurige doelwitinformatie, wat waarschijnlijk is, zal Moskou vanaf dat moment niet langer de mogelijkheid hebben om offensieven of manoeuvres in dit gebied voor te bereiden, ook niet op de diepte , waardoor het voeren van een offensief zeer onwaarschijnlijk wordt.

Een diepgaande verschuiving in het Amerikaanse standpunt dat zich tot nu toe tegen de levering van ATACMS verzette

Bovenal betekent deze aankondiging een grote verandering in het standpunt van Washington over dit onderwerp. Het Witte Huis en het Pentagon waren er tot nu toe zelfs tegen dat deze ballistische raket naar Oekraïne zou worden gestuurd, uit angst voor een escalatie van de kant van Moskou.

HIMARS
De HIMARS-systemen die vanaf 2022 aan Oekraïne worden geleverd, zullen het mogelijk maken om AtACMS-raketten in te zetten, met een aangekondigd bereik van 300 km, die het volledige Oekraïense grondgebied kunnen bereiken dat wordt gecontroleerd door de Russische legers.

De overstap van een dergelijke gereserveerde positie naar een dergelijke hoeveelheid vuurkracht vereist daarom een ​​Amerikaans antwoord dat in verhouding staat tot de waargenomen dreiging. Vooral omdat het Witte Huis niet de enige is die de afgelopen dagen een radicale verandering op dit onderwerp heeft doorgevoerd.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 ballistische raketten | Defensie Nieuws | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

1 REACTIE

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN