De mogelijke verkoop van 120 VBCI 2 aan Qatar zou op korte termijn tot andere kunnen leiden.

In december 2017 kondigden Parijs en Doha de ondertekening aan van een intentieverklaring met betrekking tot de overname, door Qatar, van 490 VBCI 2, voor gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen Mk2, te verwerven van Nexter, met een envelop variërend van € 1,5 tot € 2 miljard.

De onderhandelingen over dit contract waren echter bijzonder moeilijk, ook gehinderd door andere spanningsvelden tussen de twee landen. Nog twee later, in 2019 kondigde Doha het einde van de onderhandelingen aan, en zijn ambitie om zich tot een andere oplossing te wenden, waarbij de Duitse Boxer vaak naar voren werd geschoven.

De betrekkingen tussen Frankrijk en Qatar zijn sindsdien verbeterd, met name dankzij de Franse deelname aan het veiligstellen van het WK voetbal van 2022, dat in het land wordt georganiseerd, waardoor de VBCI weer in de schijnwerpers komt te staan, zonder dat we weten of Qatar zich daadwerkelijk zal wenden tot dit model. Het lijkt erop dat de beslissing in deze zaak nu nabij is, terwijl: volgens de website LaTribune.fr, zou Doha binnenkort 120 VBCI kunnen bestellen bij KNDS-Frankrijk.

120 VBCI 2 voor de strijdkrachten van Qatar in laatste onderhandelingen

Volgens de Franse economische informatiesite, zeer dicht bij industriële kwesties op het gebied van de nationale defensie, heeft Qatar in feite bij KNDS-Frankrijk een definitief voorstel gevraagd met betrekking tot 120 VBCI in CT40-evolutie, om 2 van de 6 gemechaniseerde bataljons uit te rusten infanterie van het land.

VBCI 2
De in Qatar aangeboden VBCI 2 is uitgerust met de CT40-koepel en een 13 pk sterke Volvo D600-motor.

De overige vier bataljons zouden worden uitgerust met Duitse en Turkse pantservoertuigen, de Boxer 8×8 ontworpen en gebouwd door ARTEC GmbH, een joint venture die KNDS-Deutschland (voorheen Krauss-Maffei Wegmann), Rheinmetall Landsystem en Rheinmetall Nederland samenbrengt, en een VCI van het Turkse BMC, een bedrijf dat voor 49% eigendom is van Qatar. We kennen de exacte verdeling van deze vergadering niet.

De door KNDS-Frankrijk voorgestelde VBCI is gebaseerd op het VBCI 2-model, een gepantserd voertuig met een opnieuw ontworpen carrosserie van de VBCI, maar met een krachtigere Volvo D13-motor van 600 pk, evenals vetronica en een nieuwe generatie koepel. Deze zal gebaseerd zijn op de T40-koepel, bewapend met het Frans-Britse CT40-kanon, dat met name de Jaguars van het leger en de Ajax van het Britse leger uitrust.

Het beschermingsniveau van de VBCI is ook verbeterd, vooral tegen mijnen en Improvised Explosive Devices (IED voor het Engelse acroniem), en blijft onder de efficiëntiedrempel van 8 ton per as voor mobiliteit op wielen, met een gevechtsmassa van 32 ton en een vermogen-gewichtsverhouding van 18,75 pk per ton. Ten slotte geeft de sturende achteras de VBCI 2 meer mobiliteit, vooral op ruw terrein of in een stedelijke omgeving.

Een order van VBCI die tot andere voor KNDS-Frankrijk zou kunnen leiden

Hoewel de Franse VBCI zeer effectief is gebleken in de strijd, vooral in asymmetrische strijdtonelen zoals Mali, heeft zij tot nu toe op het internationale toneel niet het verwachte succes geboekt. Het leger is vandaag de dag nog steeds de enige exploitant van het KNDS France-pantservoertuig. Zo werd in 628 de laatste van de 2015 VBCI’s die in dienst waren bij de Franse strijdkrachten afgeleverd.

KNDS-Frankrijk fabriek
De industriële productie van VBCI stopte in 2015.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 infanterie-gevechtsvoertuigen | Defensie Nieuws | Bouw van gepantserde voertuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

1 REACTIE

  1. Wat de VBCI2 onderscheidt van de Jaguar qua bepantsering... de VBCI is goed beschermd tegen mijnen, oké, maar blijft nog steeds erg hoog. De extra toren helpt niets. Ik ben geen militair. Maar dat geeft mij niet het volledige vertrouwen bij het maken van frontale foto's. Als je de CV90 ziet, lijkt hij steviger.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN