SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is inderdaad mogelijk…

Tot 21 maart 2024 werden de luchtafweer- en antiballistische systemen SAMP/T Mamba en PAAMS, en de luchtafweerraketten van de Aster-familie, op het internationale toneel meestal als secundaire spelers beschouwd.

Als MBDA's Aster 15 en 30 meer dan veertig oppervlakteschepen en 23 grond-luchtbatterijen in ongeveer tien landen uitrusten, overschaduwt het systeem de Amerikaanse Patriot nog lang niet, waarvan ongeveer twintig landen meer dan 280 batterijen hebben gekocht. , terwijl de SM-2 en de marine-ESSM ook de schepen van een twintigtal mariniers uitrusten.

Deze systemen konden steunen op de uitstraling van efficiëntie die Amerikaans materieel omgeeft, maar ook op het beroemde ‘Combat proven’, dat een bepalende rol speelt bij de verwerving van defensiematerieel op het internationale toneel. Omgekeerd bleven de Aster-raket en de Mamba- en PAAMS-systemen, hoewel ze uitstekende prestaties hadden getoond tijdens tests en oefeningen, niet toegewijd.

De Mamba-batterij die door Rome en Parijs naar Oekraïne is gestuurd, en het gebruik van Aster door Britse, Franse en Italiaanse torpedobootjagers en fregatten tegen Houthi-drones en kruisraketten hebben gedurende enkele maanden het imago van deze systemen hersteld. efficiëntie, die niets te benijden heeft op die van Amerikaanse apparatuur.

Maar het was ongetwijfeld de succesvolle onderschepping, op 21 maart, van drie Houthi-anti-scheepsballistische raketten door het Franse fregat Elzas, die in een paar uur tijd het imago van de Franse raket en aanverwante systemen op het internationale toneel veranderde. Binnen een paar minuten had de Aster zich bij de Patriot aangesloten op het gebied van in de strijd bewezen anti-ballistische systemen.

Nieuw antiballistisch succes van de Aster 30 en de Red Sea-raket van de Britse torpedobootjager HMS Diamond

Sindsdien heeft de Aster 30-raket bevestigd dat de succesvolle onderschepping van de drie Houthi-ballistische raketten door de Elzas niet toevallig en zelfs niet gelukkig was. Op 24 april voerde de Britse torpedobootjager HMS Diamond, een van de zes Type 6 luchtafweervernietigers van de Daring-klasse, dicht bij de Franse en Italiaanse Horizon-fregatten, een aanval uit de onderschepping van nog twee Houthi-ballistische raketten.

Type 45 Sea Viper e1622818312390 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 6

Houthi-raketten waren gericht op de MV Yorktown, een schip onder Amerikaanse vlag, met aan boord 18 bemanningsleden met de Amerikaanse nationaliteit en vier met de Griekse nationaliteit.

HMS Diamond gebruikte zijn Sea Viper-systeem, de Britse aanduiding voor PAAMS (Principal Anti Air Missile System), om met succes de twee Houthi-ballistische raketten te onderscheppen, die elk een gedifferentieerd en gelijktijdig aanvalstraject volgden.

Een paar minuten later werd de Sea Viper, samen met de 30 mm kanonnen en het Phalanx-systeem van de Britse torpedobootjager, opnieuw gebruikt om een ​​aanval van vier Houthi-drones op hetzelfde doel tegen te gaan.

Dit is ongetwijfeld opnieuw een belangrijk succes voor het Europese grondluchtsysteem en voor de Aster 30-raket, vooral omdat dit a priori niet de versie is die bedoeld is voor ballistische onderschepping.

Bovendien moeten de Britse Type 45-torpedobootjagers snel evolueren om dit uitgebreide anti-ballistische vermogen te ontvangen via de Aster Block 1-raket en vervolgens, in de toekomst, de Block 1NT, ontworpen om raketten met een bereik van 1 km te onderscheppen.

Saoedi-Arabië zou op zoek gaan naar een Europees alternatief voor het Patriot-systeem, dat als te duur wordt beschouwd

Ondanks dit succes zou Riyadh onlangs hebben toegezegd bepaalde consultaties met Europese fabrikanten te zullen initiëren om nieuwe luchtverdedigingssystemen aan te schaffen. Dat is het in ieder geval wat de site intelligenceOnline.fr denkt te weten, is het waar dat zij vaak goed op de hoogte zijn van dit soort onderwerpen.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 7

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

4 Reacties

  1. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Patriot bekend staat om zijn blah-targeting, waarbij twee raketten per onderschepping vereist zijn……
    We hebben gezien dat het op de mamba een besturingssysteem is (bovendien respect voor de Elzas omdat hij 3 asters op 3 raketten heeft gegooid... het is nog steeds stom en er is geen tijd als het verprutst... het is een uitdrukking van het vertrouwen dat ze in de aster hebben 30)

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN