Frans-Europese afschrikking: welke drie modellen zijn van toepassing op Frankrijk?

Net als nu vijf jaar geleden heeft de Franse president Emmanuel Macron het Europese geopolitieke landschap opgeschud door de mogelijkheid op te roepen om gesprekken met zijn buren te beginnen, met het oog op het tot stand brengen van een Frans-Europees afschrikmiddel, op basis van de Franse nucleaire hulpbronnen.

Ondanks een bijzonder vage openheid over het model dat op dit onderwerp van toepassing is, deze toespraak van de Sorbonne, tweede editieheeft opnieuw voor opschudding gezorgd, en dat is waar, vooral binnen de Franse politieke klasse, en is verwikkeld in een verkiezingsproces dat duidelijke standpunten bevordert.

Als de meerderheid van de politieke actoren, maar ook veel commentatoren, de opmerkingen van het heden hebben geïnterpreteerd als een mogelijke uitbreiding van de Franse afschrikking naar Europa, wat een afstand doen van de soevereiniteit voor het land impliceert, dan zijn de modellen die bij dit onderwerp zouden kunnen worden overwogen, drie in getal, met soms radicaal verschillende implicaties, zowel voor het Franse afschrikkingsinstrument als voor de Franse soevereiniteit over zijn eigen afschrikking.

De Frans-Europese afschrikking krijgt in Europa weer aantrekkingskracht in het licht van de dreiging van Trump

Tijdens de eerste toespraak op de Sorbonne, in 2019, had Emmanuel Macron al een dergelijke mogelijkheid genoemd, om gesprekken te starten met de Europese landen die dat wensten, om Franse afschrikking te gebruiken om hen te beschermen.

Macron-troef 2020
President Macorn was erg geïsoleerd tijdens de NAVO-top van 2020, nadat hij zijn eerste toespraak aan de Sorbonne had gevolgd.

Toen was de aankondiging zeer slecht ontvangen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, die het allemaal zien als een Franse manoeuvre tegen de NAVO, om Parijs aan de top te positioneren van het opkomende concept van Defensie Europa. In Warschau dus zoals in Berlijn, evenals in Washington, waren de reacties even negatief als streng jegens Frankrijk.

Sindsdien is het geopolitieke landschap, zowel mondiaal als Europees, aanzienlijk geëvolueerd. De oorlog in Oekraïne, de Russische herbewapening, de opkomst van de Chinese afschrikking en de komst van nieuwe actoren, zoals Noord-Korea en Iran, op het mondiale strategische toneel, hebben de perceptie van de dreiging veranderd, ook in Europa.

Het zijn echter de herhaalde uitspraken van Donald Trump, Republikeinse kandidaat bij de toekomstige Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2024, en favoriet in de peilingen, die hebben geleid tot de grootste zorgen in de Europese kanselarijen.

De voormalige Amerikaanse president heeft in feite bij verschillende gelegenheden de mogelijkheid aan de orde gesteld, voor de Verenigde Staten, om zich terug te trekken uit de NAVO, maar ook om een ​​veel minder strikte interpretatie te hebben dan tot nu toe door Washington beloofd, met betrekking tot Artikel 5. Trump en de Republikeinse Partij hebben de Amerikaanse steun aan Oekraïne ruim zes maanden lang belemmerd, waardoor het machtsevenwicht tussen Kiev en Moskou duidelijk is verslechterd.

Trump-bijeenkomst 2023
Donald Trump staat vandaag op de favoriete positie in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Deze verklaringen veroorzaakten een brutaal en ernstig ontwaken onder een groot deel van de Europeanen die de Amerikaanse bescherming tot nu toe als vanzelfsprekend en onwrikbaar beschouwden.

Uiteraard heeft het Franse voorstel van 2019 vandaag de dag een aantrekkelijkheid die heel anders is dan vijf jaar geleden. Het is in deze context dat de tweede toespraak van de Sorbonne plaatsvindt, waarin dit Franse voorstel wordt herhaald om discussies te beginnen over de mogelijke opkomst van een Frans-Europees afschrikmiddel.

Frans-Europese afschrikking: een vaag concept van Emmanuel Macron dat in Frankrijk breed bekritiseerd wordt

Hoewel de toenaderingen van Emmanuel Macron in deze toespraak veel aandachtiger en welwillender werden onthaald door de Europeanen, die zich bewust waren van het risico dat de komst van Donald Trump naar het Witte Huis over acht maanden met zich meebracht, was het deze keer in Frankrijk dat het de aanleiding vormde voor de de meeste reacties, meestal erg vijandig.

Dus zonder veel verrassing, met de Europese verkiezingen over slechts zes weken, de politieke opposities waren allemaal in rep en roer tegen de opening van Emmanuel Macron. Hetzelfde gold voor veel commentatoren op het gebied van de Franse defensie.

In beide gevallen ging het erom het verlies van de Franse soevereiniteit af te wijzen op basis van het afschrikmiddel dat een dergelijk besluit met zich mee zou brengen, met bepaalde nuances echter. Voor sommigen zou de uitbreiding van de afschrikking naar andere Europese landen dus vooral tot gevolg hebben een toename van het risico dat Frankrijk het doelwit van Rusland wordt, in geval van een conflict.

Iskander-M Rusland
De Russische nucleaire dreiging is gebaseerd op een breed scala aan munitie, variërend van de Iskander-M ballitische raket voor de korte afstand tot de R-30 Bulava SLBM met een bereik van meer dan 9000 km, die tot 10 MIRV's kan vervoeren.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 afschrikkingskrachten | Militaire allianties | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

6 Reacties

 1. Uitstekend idee Fabrice (drie)
  Wat de kakofonie van communisten (LFI) en fascisten (RN) betreft, moeten we er niet te veel rekening mee houden, want als we naar hen luisteren, moeten we onze wapens neerleggen en vreedzaam leven met tirannen en dictators als partners.
  En bovendien, als het je tepels leuk kan maken, dan is het goed :p

  • Het doel van het artikel is niet om te zeggen wat er moet gebeuren, maar eenvoudigweg wat er op dit gebied kan worden gedaan, en om de gevolgen voor de Franse afschrikking zelf te bestuderen. Daarna, toepasbaarheid, nationale en internationale aanvaardbaarheid, dit zijn andere debatten waar ik voorzichtig mee ben))

 2. Echt, als jonge abonnee vind ik eindelijk fascinerende diepgaande artikelen en bedankt.
  Goed overeengekomen, de artikelen en in het bijzonder deze zijn bedoeld om te verhelderen en niet om oplossingen te bieden
  Geconfronteerd met de fantasie van de Amerikaanse nucleaire afschrikking en het natuurlijke isolationisme daarvan (zie de twee wereldoorlogen), vertegenwoordigd door het Trumpisme, hebben we feitelijk een kaart te spelen.
  Maar ik denk niet dat het Amerikaanse militaire complex dit zal laten gebeuren en een prachtig inkomen zal verliezen gebaseerd op een fantasie.
  Tenzij, als Rusland blijft bedreigen, ik er niet zeker van ben dat onze Amerikaanse vrienden erg reactief zullen zijn, zie Churchill die gedwongen werd zijn vliegtuigen door paarden te laten trekken...

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen