Zal de Racer van Airbus Helicopters zichzelf vestigen als de toekomstige krachtige helikopter van de NAVO?

Gelanceerd in 2020, de Next Generation Rotorcraft Capability-programma heeft tot doel het raamwerk te creëren dat de opkomst mogelijk maakt van krachtige helikopter(s) die tussen 2035 en 2040 door de NAVO-landen zullen worden geïmplementeerd. Het gaat hierbij om het ontwerpen van de opvolger van manoeuvrerende helikopters als de NH90 en de EW101, die zullen moeten inspelen op de technologische, operationele en leerstellige ontwikkelingen in de lucht-landgevechten van dit moment.

In juni 2022 ondertekenden de zes deelnemende landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Griekenland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) een Memorandum of Understanding (MoU), waardoor de start van de eerste studiefase mogelijk werd en het begin van de competitie werd ingeluid. tussen Amerikaanse en Europese fabrikanten, om te winnen wat zeker de belangrijkste niet-Amerikaanse concurrentiestrijd op het gebied van militaire helikopters voor de komende twintig jaar zal zijn.

De twee Amerikaanse helikopterfabrikanten die hadden deelgenomen in het kader van het FLRAA-programma van het Amerikaanse leger, Sikorsky en Bell, positioneren zich nu al in Europa voor NGRC. De Airbus Helicopters Racer, die een paar dagen geleden zijn eerste vlucht maakte, heeft echter zeker alle argumenten om deze competitie te winnen, dankzij een technologische aanpak die verontrustend efficiënt is.

De aeromobiliteit van de toekomst vereist een krachtige manoeuvreerhelikopter

De toekomst van de gevechtshelikopter, in zijn huidige ontwerp, is vandaag de dag onderwerp van debat, enerzijds vanwege de ernstige verliezen die de Russische Mi-28- en Ka-52-vloten hebben geleden andere, de vooruitgang die is geboekt op het gebied van drones. Dit zijn in ieder geval de redenen die het Amerikaanse leger aanvoerde om de annulering van het FARA-programma een paar maanden geleden te rechtvaardigen.

ALAT-aeromobiliteit van het leger
Luchtmobiliteit zal de komende jaren en decennia een belangrijk onderdeel van legers blijven.

Aan de andere kant wordt de toekomst van zware helikopters, zoals manoeuvreerhelikopters, cruciale onderdelen van gevechtsaeromobiliteit, helemaal niet bedreigd. Naast het transporteren van troepen naar gevechtsgebieden spelen deze apparaten ook een bepalende rol in de logistieke stroom, medische evacuatie en vele andere gebieden.

Maar ook zij moeten zich aanpassen aan veranderingen op het slagveld en de middelen van de vijand. In de toekomst zullen ze dus worden ingezet vanaf inzetlocaties die veel verder van de linies verwijderd zijn dan nu, al was het maar om buiten het bereik van de vijandelijke artillerie te blijven, terwijl de Rotatie-eisen, om de strijdkrachten van brandstof te voorzien, hetzelfde zullen blijven.

Sterker nog, deze nieuwe vliegtuigen zullen niet alleen een veel groter bereik moeten hebben dan de huidige manoeuvreerhelikopters, maar ze zullen ook veel sneller moeten gaan, zodat de duur van de transit tussen laadzone en dropzone gelijk blijft aan die van vandaag. ook al is het veel verder weg.

Dit zijn de paradigma's die hebben geleid tot de Defiant-X van Sikorsky en Boeing, en de V-280 Valor van Bell, de twee finalisten in de Future Long Range Assault Aircraft (FLRAA), een competitie bedoeld om de UH-60 Black te vervangen. Havik van het Amerikaanse leger. Het was het kantelrotorapparaat van Bell dat in december 2022 won.

Sikorsky positioneert zich al voor het NAVO-programma Next Generation Rotorcraft Capability

Voor Sikorsky vertegenwoordigt het NAVO NGRC-programma, waaraan zes Europese landen deelnemen, ongetwijfeld een ultieme kans om van zijn Raider-model, met tegengesteld draaiende rotors en een voortstuwingspropeller, een commercieel succes te maken, vooral na het verlaten van de FARA. programma ter vervanging van het OH-6 Kiowa-verkenningsvliegtuig en een deel van de AH-58 Apache van het Amerikaanse leger, waarvoor de vliegtuigfabrikant de Raider-X presenteerde.

SB1-Defiant Sikorsky-Raider
De SB1-Defiant van Sikorsky en Boeing overtuigde het Amerikaanse leger niet van het FLRAA-programma

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire helikopterconstructie | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN