Is de Russische overwinning in Oekraïne onvermijdelijk, bij gebrek aan snelle onderhandelingen?

“De Oekraïners kunnen deze oorlog niet winnen, ze moeten onderhandelen.” Dit discours is al wekenlang de westerse media en het politieke landschap binnengedrongen, en wordt door beide meegevoerd militaire en inlichtingendeskundigen, waar politieke leiders doorheen komen filosofen en natuurlijk een groot aantal min of meer competente commentatoren over dit onderwerp.

Om deze soms geloofwaardige en beargumenteerde toespraken te kunnen horen, heeft Oekraïne tegenwoordig niet langer de middelen om weerstand te bieden aan de Russische druk, terwijl Moskou zijn industriële, economische en sociale capaciteiten heeft kunnen mobiliseren en tegelijkertijd zijn bevolking onder controle heeft kunnen houden om elke tegenstand te vermijden.

Is Oekraïne dus eigenlijk gedoemd, en moet het land van nu af aan proberen onderhandelingen met het Kremlin te openen? Zoals vaak het geval is, hebben de toespraken over dit onderwerp sinds het begin van dit conflict enkele van de parameters rond dergelijke hypothesen genegeerd, om tot conclusies te komen die soms twijfelachtig zijn, of die er op zijn minst baat bij zouden hebben als ze genuanceerder zouden zijn. .

Een machtsevenwicht dat evolueert ten gunste van Rusland

Het valt vandaag de dag niet te ontkennen dat de huidige dynamiek in dit conflict grotendeels in het voordeel van de Russische legers is. Dit is bovendien niet verrassend. Vanaf januari 2023De informatie over de overname door de Russische autoriteiten van het industriële defensie-instrument van het land schetste vooruitzichten die, bij gebrek aan een massale en snelle westerse reactie, zouden leiden tot een verslechtering van het machtsevenwicht ten gunste van Rusland. op de relatief korte termijn.

De Russische overwinning in Oekraïne wordt gespeeld in Uralvagonzavod
Al in januari 2023 werd vastgesteld dat Rusland zijn industriële defensiemiddelen had getransformeerd om een ​​langdurig conflict te ondersteunen

Ook toen duidelijk werd dat de Russische publieke opinie desondanks onder controle van het Kremlin bleef angstaanjagende verliezen geleden door zijn legers in Oekraïnewas het zeker dat het menselijke machtsevenwicht snel zou evolueren in het voordeel van de Russische legers.

Terwijl de media en politici in het eerste kwartaal van 2023 overtuigd leken van de effectiviteit van het komende Oekraïense tegenoffensief, waren de elementen die sindsdien de huidige situatie hebben gecreëerd allemaal bekend, ook al werden ze meestal genegeerd. vrijwillig of niet.

Dit was ook het geval voor de strategie die het Kremlin hanteerde om de overwinning in Oekraïne te behalen. Sinds het voorjaar van 2022 en de zekerheid dat de verliezen aan Russische zijde door de publieke opinie werden aanvaard, is vastgesteld dat Moskou was tevreden met een uitputtingsslag, waarbij we erop rekenden dat Rusland over grotere middelen beschikte om deze verliezen op te vangen dan Oekraïne, terwijl de westerse hulp zeker beperkt in de tijd zou zijn en de Oekraïense demografische hulpbronnen aanzienlijk lager waren.

Is het Kremlin bereid om in Oekraïne te onderhandelen, wanneer het denkt een totale overwinning te kunnen behalen?

Met andere woorden: vanaf begin 2023 waren alle puzzelstukjes aanwezig om te begrijpen dat Rusland een langdurig conflict was begonnen, met als doel het Oekraïense defensieve potentieel te gebruiken en opnieuw te gebruiken om het hele land te veroveren.

Als het Kremlin tevreden zou zijn geweest met de verovering van slechts een deel van Oekraïne, zouden de Russische legers dus verschanst zijn gebleven aan de Soerovikin-linie, waardoor ze op de lange termijn weer een duurzame wisselkoers konden bewerkstelligen, ondanks de Oekraïense problemen. legers, terwijl ze het veroverde terrein beschermden.

Vecht bij Bakhmut
Russische offensieven, zoals in Bakhmut, laten zien dat het Kremlin niet tevreden is met de huidige situatie. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat hij zou instemmen met onderhandelingen over een status quo.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Russisch-Oekraïense conflict | Militaire allianties | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

  1. Het massaal steunen van Oekraïne is het enige verstandige beleid.
    De begrotingsinspanning blijft gematigd, als deze goed verdeeld is over de lidstaten, en wordt gedeeltelijk vergoed door de exportmogelijkheden die worden gegenereerd door ‘battle-proven’.
    Dit alles zonder ook maar één druppel Europees bloed te vergieten en onze afhankelijkheid van het Amerikaanse militair-industriële complex te verminderen.

    Het is nog steeds een geweldige deal; veel landen zouden ervan dromen hun tegenstanders op deze manier tegen zo weinig kosten te kunnen laten bloeden.

    En om op een iets minder cynische toon te eindigen: we moeten niet vergeten dat we, in tegenstelling tot Afghanistan in de jaren tachtig, deze keer geen gekke islamisten bewapenen, maar een eurofiele liberale democratie, een bevriend land.

  2. Helaas is de politieke wil er niet, zolang de bankiers het beleid dicteren, zal er niet in militaire middelen worden geïnvesteerd. De ‘democratieën’ die onze dierbare bankiers op het altaar van de vrije handel hebben gefinancierd, bewapenen zich al een aantal jaren met hoge snelheid. Jarenlang en thuis (gelukkig zijn we rijke landen) worden we neergeslagen door de zorgen om te sparen om staatsschulden terug te betalen, van geld waarvan we niet weten hoe het wordt verspild! ons wordt verteld over de PANG voor 2040, terwijl de dreiging er vandaag de dag is, wordt geen enkel project (MGCS, FCAS, GCAP of zelfs Europese hypersonische raketten?) serieus uitgevoerd met de versnellingsschoten die nodig zijn om in overeenstemming te zijn met een verhoging voor hulp aan Oekraïne en legers die die naam waardig zijn, zijn investeringen in de legerbegroting voor de zes grote Europese landen (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Polen) nodig, in de orde van grootte van 6 tot 4% van het bbp , met uitzondering van alleen Polen die het spel speelden omdat het de dreiging heel goed inzag (plus een ervaring van 5 jaar Russische bezetting), zijn de anderen tevreden met verklaringen en een beetje actie, maar geen echte beslissingen die die naam waardig zijn, de dag waarop in feit dat deze landen besloten zullen hebben om zich aan defensie te wijden (eindelijk een echte CED en een echte herindustrialisatie) dus ja die dag zal Poetin denken aan een onderhandelingstafel te gaan zitten en bij uitbreiding Xi Jinping om na te denken over een actie tegen Taiwan, inderdaad kwaadaardig voorgoed zou de komst van Trump naar het Witte Huis zijn, in de hoop dat dit een elektrische schok zou veroorzaken... zoals ze zeggen "hoop doet leven"

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen