De F-35 beweegt zich verder weg van de Verenigde Arabische Emiraten

Begin december 2021 maakten de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk de ondertekening bekend van een historisch contract van € 14 miljard dat onder meer betrekking heeft op de aanschaf van 80 vliegtuigen Rafale F4 ter vervanging van de VAE Mirage 2000-9.

Dit besluit volgde op de opschorting door Joe Biden van een mogelijk contract met de Verenigde Staten voor de aankoop van 50 F-35A’s en 9 MQ-9B Gardian-dronesystemen door Abu Dhabi in januari 2021. Voor de Amerikaanse president is de veiligheid aan de eisen voor de export van de F-35A werd feitelijk niet voldaan door de VAE, ook al hadden ze het Chinese Huawei het contract voor de inzet van 5G in het land gegund.

Sindsdien zijn de F-35A's uit de Emiraten bij verschillende gelegenheden in het nieuws uitgenodigd, hetzij om de hervatting van de onderhandelingen over dit onderwerp aan te kondigen, hetzij om de duidelijke afwezigheid van vooruitgang op dit gebied op te merken. Als zodanig geven de jaarlijkse onderhandelingen tussen Abu Dhabi en Washington deze week niet veel reden tot optimisme voor Lockheed Martin.

De F-35 afwezig bij de jaarlijkse onderhandelingen tussen Washington en Abu Dhabi

En effet, het rapport over deze onderhandelingenHoewel het rapporteert over aanzienlijke vooruitgang op civiel, industrieel en technologisch gebied, evenals rond toekomstige, door Amerika ontworpen Gardian-drones, wordt er geen melding gemaakt van de Amerikaanse stealth-jager.

Trump 6 januari 2021
Donald Trump ondertekende de Emirati order betreffende onder meer 50 F-35A’s, de dag vóór zijn machtsoverdracht aan Joe Biden.

Houd er rekening mee dat twee weken na de aankondiging van de bestelling voor 80 Rafale met Frankrijk hadden de autoriteiten van de Emiraten het einde van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over de F-35 openbaar gemaakt. Volgens Abu Dhabi was er in een jaar van onderhandelen geen vooruitgang geboekt, nadat Joe Biden dit contract, een paar dagen na zijn aantreden, had opgeschort.

In feite voorspelt het ontbreken van een verwijzing naar de F-35 in deze jaarlijkse discussies waarschijnlijk niet veel goeds voor dit contract, en misschien ook voor de speciale betrekkingen die de Verenigde Arabische Emiraten, evenals Saoedi-Arabië, met de Verenigde Staten onderhouden. in deze regio.

Het schrikbeeld van toenadering tussen de Verenigde Arabische Emiraten en China

Als deze informatie zorgwekkend is voor Washington, is dat verre van een verrassing. Sterker nog, niet alleen het Chinese Huawei heeft het contract met betrekking tot het 5G-netwerk in de VAE succesvol afgerond, maar Abu Dhabi en Peking zijn op veel gebieden al drie jaar dichter bij elkaar gekomen.

Zo werd het eerste Chinese Hongdu L-15A Falcon geavanceerde trainingsvliegtuig, besteld door de luchtmacht van de VAE, in 2023 afgeleverd en neemt het nu al deel aan de opleiding en training van hun jachtpiloten.

Hongdu L-15A Valk
De VAE hebben 48 Hongdu L-15A Falcon geavanceerde trainervliegtuigen besteld bij Beijing.

Maar het zijn zonder de minste twijfel de onderhandelingen die tussen de twee landen zijn gestart over de mogelijke bouw van een Chinese militaire basis in het land, die troepen van het Volksbevrijdingsleger kan huisvesten, die elke vooruitgang op het gebied van de strijd tegen de oorlog in de weg staan. 35 in dit land.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Defensie Nieuws | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen