Wat zijn de grenzen van de generatieve ontwikkeling van defensiematerieel?

Tijdens de Koude Oorlog was de wapenwedloop tussen de twee NAVO- en Sovjetblokken zodanig dat het technologische tempo zeer hoog bleef. Er zat dus meestal maar tien tot vijftien jaar tussen twee apparaten voor dezelfde functie. Het was ook gebruikelijk dat verschillende soortgelijke uitrustingsstukken, maar gebaseerd op zeer verschillende technologische bases, gezamenlijk in hetzelfde leger evolueerden.

Dit fenomeen was vooral merkbaar op bepaalde gebieden, zoals bij gevechtsvliegtuigen. Dus toen de eerste Mirage 2000C in 1984 in dienst kwam bij de Franse luchtmacht, gebruikte hij tot 1988 nog steeds Mirage IIIE's, evenals Mirage F-1C's, alle drie toegewijd aan luchtsuperioriteit.

Vanaf de jaren tachtig hebben westerse legers echter de voorkeur gegeven aan de schaalbaarheid van apparatuur om te kunnen reageren op veranderende behoeften en technologieën. DE Rafale, een bijzonder schaalbaar apparaat, heeft sinds de ingebruikname in 2001 te maken gehad met niet minder dan zes belangrijke iteratieve standaarden, die het apparaat elk nieuwe mogelijkheden bieden.

Hoewel, onder druk van de internationale spanningen en de toenemende risico’s op conflicten, het defensietechnologische tempo is de afgelopen jaren weer gegroeid, dit model gebaseerd op één enkel apparaat dat per generatie kan worden geüpgraded, bereikt het vandaag niet zijn grenzen?

De generatieve ontwikkeling van defensiematerieel vond in het Westen vanaf de jaren tachtig plaats.

De doctrine die erop gericht is te wedden op de schaalbaarheid en veelzijdigheid van defensiematerieel, in plaats van op opeenvolgende ontwikkelingen binnen dezelfde generatie, is niet zonder belangen.

CV-41 USS halverwege
CV-41 USS Midway en zijn Carrier Air Wing

Het maakt het namelijk mogelijk om de logistieke en onderhoudsaspecten binnen de krijgsmacht aanzienlijk te vereenvoudigen, evenals de opleidingsvraagstukken van het personeel dat dit materieel gebruikt of operationeel houdt.

Zo werden eind jaren zestig veelvuldig Amerikaanse vliegdekschepen geïmplementeerd 5 of 6 verschillende modellen gevechtsvliegtuigen (F-4, F-8, A-4/7, A-5, A-6), 8 tot 10 tellende logistieke (C-2), luchtbeveiligingsvliegtuigen (S-2/3) en helikopters. Voor elk van hen waren speciale teams nodig, maar ook hun eigen onderhoudsuitrusting en zelfs specifieke wapens.

Tegenwoordig gebruikt een supervliegdekschip uit de Nimitz-klasse slechts twee families gevechtsvliegtuigen: de Super-Hornet en de Growler, de versie voor elektronische oorlogsvoering, enerzijds, en de Hornet of de F-35C, anderzijds. Naast deze twee gevechtsmodellen is er de E-2D Hawkeye voor geavanceerde luchtbewaking, de Sea Hawk voor Pedro-missies en soms een of twee C-2 Greyhound-logistiek. Hiermee wordt de efficiëntie van het vliegdekschip vergroot, terwijl de gehele logistieke keten aanzienlijk wordt vereenvoudigd.

Deze benadering werd echter niet gevolgd zonder bepaalde verzakingen, die zowel de legers als de industriëlen de afgelopen jaren zijn gaan beseffen, en die vaak zeer belemmerend blijken te zijn, vooral omdat het technologische tempo van defensiematerieel de neiging heeft te versnellen aanzienlijk.

Char Leclerc: Commerciële aantrekkelijkheid past zich niet aan de vraag aan

Het eerste risico, inherent aan dit model, wordt gekenmerkt door het voorbeeld van de Leclerc-tank. De Franse tank, ontworpen eind jaren tachtig, werd in 80 in gebruik genomen. Hoewel hij vanuit technologisch en industrieel oogpunt zeer succesvol was, had hij te lijden onder het feit dat hij in een vrije val op een markt terechtkwam na de ineenstorting van het Sovjetblok.

Leclerc Verenigde Arabische Emiraten
Leclerc tankt Verenigde Arabische Emiraten.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Militaire planning en plannen | Defensieanalyse | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Artikel in twee delen. Het tweede deel verschijnt op 7 mei 2024.

Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen