Londen geeft prioriteit aan de Royal Navy om in 2030 en daarna de leidende vloot van Europa te blijven

Eind april 2024 kondigde Rishi Sunak, de Britse premier, aan dat de defensie-investeringen van het land tegen 2030 op 2,5% van het bbp zullen worden gebracht, in een mondiale inspanning die bedoeld is om te reageren op de ontwikkelingen in de internationale spanningen.

Sindsdien zijn de aankondigingen over het Kanaal over de reorganisatie van de Britse militaire programmering toegenomen, met bijvoorbeeld de terugkeer van de hypothese van een vloot van uiteindelijk 138 F-35's binnen de Royal Air Force.

Het is echter de Royal Navy die het onderwerp is van de grootste aandacht van Londen, met het voor de hand liggende doel om van de Britse marine de machtigste Europese vloot te maken, evenals een belangrijke speler op het internationale toneel, inclusief in de Stille Oceaan.

De Royal Navy, de prioriteit van de Britse uitvoerende macht, tegen de achtergrond van de AUKUS-alliantie

Zo zijn er de afgelopen maanden verschillende sleutelprogramma’s gelanceerd of aangekondigd voor de transformatie van de Royal Navy, of het nu gaat om de vernieuwing van de logistieke vloot met het FSS-programma, of de vernieuwing van de amfibische aanvalsvloot met het MRSS-programma. .

De inspanningen van Londen op dit gebied staan ​​in schril contrast met de inspanningen die zullen worden geleverd voor de modernisering van het Britse leger, meer dan ooit, en de slechte relatie tussen de Britse legers, terwijl de Royal Air Force al verschillende structureringsprogramma’s had uitgevoerd, zoals de overname van E-7 Wedgetail, P-8A Poseidon, of de recente bestelling voor 14 nieuwe CH-47 ER Chinooks.

P-8A Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke luchtmacht P-8A

Deze inspanningen verbleken echter in vergelijking met de 18 nieuwe fregatten, zes torpedobootjagers, zes grote aanvalsschepen, drie grote logistieke schepen, evenals de zeven nucleaire aanvalsonderzeeërs en vier nucleair aangedreven ballistische raketonderzeeërs, die zijn of binnenkort zullen worden , besteld door de Royal Navy bij Britse scheepswerven.

Dus nadat het de afgelopen tien jaar slechts twee Astute-klasse SSN's, vijf River-klasse OPV's en zijn twee Queen Elizabeth-klasse vliegdekschepen in dienst heeft genomen, bereidt het zich voor om tegen 10 dertien Type 2- en Type 5-vliegdekschepen te ontvangen. fregatten, de laatste twee Astute-klasse SSN's, drie nieuwe logistieke schepen, een deel van de zes nieuwe amfibische aanvals-LPD's uit het MRSS-programma en de eerste van de Dreadnought-klasse SSBN's.

En het zal op dat moment niet stoppen, want de komende tien jaar zal het de laatste drie SSBN’s van de Dreadnought-klasse ontvangen, vijf nieuwe Type 10-fregatten, de resterende MRSS, evenals twee tot drie van de eerste SSN’s van de Dreadnought-klasse. SSN-AUKUS-klasse, en de eerste Type 3-torpedobootjagers, die de oudste Type 5's zullen vervangen.

Naast de uitbreiding van de vloot zelf zal de Royal Navy de komende jaren ook nieuwe geavanceerde systemen krijgen, variërend van de DragonFire anti-drone-laser tot de verschillende drones die bedoeld zijn om aan boord van haar twee vliegdekschepen te gaan, bij het passeren van nieuwe raketten, inclusief cruise- en hypersonische raketten.

De Royal Navy-vloot onder snelle wederopbouw en uitbreiding

In feite schetsen recente aankondigingen van Londen een ongekende moderniseringsinspanning, sinds het einde van de Koude Oorlog, om van de Royal Navy, de machtigste zeemacht van Europa, en Groot-Brittannië, een maritieme macht te maken, of beter gezegd, een nieuwe vorm te geven. zal in de praktijk alleen maar toegeven aan de Verenigde Staten en China in termen van oppervlaktevloot en machtsprojectie.

De twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse als spil van de Britse zeemacht

De twee Britse vliegdekschepen, de HMS Queen Elizabeth, die in 2017 in dienst kwam, en de HMS Prince of Walles, in 2019, zullen uiteraard de centrale spil zijn van deze hernieuwde zeemacht.

vliegdekschip HMS Queen Elizabeth
Vliegdekschip HMS Koningin Elizabeth

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 zeestrijdkrachten | Defensieanalyse | Begrotingen van de strijdkrachten en defensie-inspanningen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen