AI zal vanaf 2025 de effectiviteit van de Golden Ears van de Franse marine vergroten.

Al iets meer dan twee jaar gaat er geen dag voorbij zonder dat mondiaal defensienieuws de aangekondigde komst van kunstmatige intelligentie in de strijdkrachten bespreekt, en de aanzienlijke vooruitgang die dit zal brengen in de uitvoering van militaire operaties.

Meestal gaan deze onderwerpen echter over AI aan boord van drones of robots, en de wereld van fantasieën die wordt aangewakkerd door science fiction en cyberpunkliteratuur.

De grootste toegevoegde waarde die AI voor legers zal brengen (en soms al brengt) betreft noch de besturing van een drone, noch de autonome beslissing om te vuren, maar het vermogen om enorme hoeveelheden data te verwerken, gegenereerd door de veelheid aan gedigitaliseerde sensoren die nu alle militaire uitrusting uitrusten, om relevante, menselijk bruikbare gegevens te extraheren.

Vier hoofdcategorieën gegevens zijn dus het doelwit van talloze programma's over de hele wereld: puur digitale gegevens, bijvoorbeeld de gegevens die op internet en sociale netwerken circuleren; optische en elektro-optische gegevens verzonden door satellieten en tactische sensoren; elektromagnetische gegevens uitgezonden door radars en communicatiesystemen, en ten slotte akoestische gegevens, die de alfa en omega op het gebied van onderwateroorlogvoering vertegenwoordigen.

Een AI-zeef- en akoestisch identificatiefilter aan boord van Franse schepen en onderzeeërs vanaf 2025

Analyse van het akoestische spectrum onder water is precies de missie van het Centrum voor Akoestische Interpretatie en Verkenning van de Franse marine, oftewel CiRA. Het werd opgericht in 1983 en traint de beroemdheden Gouden oren en andere DeASM (Anti-submarine Detector), die aan boord gaan van Franse onderzeeërs, fregatten en maritieme patrouillevliegtuigen, om onderzeeërs en vijandige oppervlakte-eenheden te detecteren en volgen.

onderwater sonar
Onderwateroorlogvoering berust voornamelijk op de exploitatie van gegevens die passief zijn verkregen door de sensoren van onderzeeërs en schepen, om de tegenstander te lokaliseren, zonder zelf te worden opgemerkt.

En de missie is niet eenvoudig. De Wereld van de Stilte, zoals gepresenteerd door JY Cousteau, zwijgt alleen in naam. Integendeel, de oceaan is voortdurend het onderwerp van een enorme kakofonie: garnalen, walvisachtigen, vissen, rotsbewegingen en natuurlijk menselijke activiteiten genereren in de kustgebieden gemiddeld een achtergrondgeluid van ongeveer 40 tot 50 dB, en 30 dB in de diepte, het geluid van een moderne wasmachine.

De moeilijkheid is des te groter omdat een moderne onderzeeër, die op stille snelheid vaart (van 6 tot 14 knopen, afhankelijk van het model), niet meer dan 30 dB lokale akoestische straling genereert, terwijl het geluid van de oceaan uniform is.

de gouden oren slagen erin deze prestatie te verwezenlijken, wat neerkomt op het detecteren, lokaliseren en ontcijferen van een gefluisterd gesprek tussen twee mensen aan het einde van de landingsbaan bij Roissy, terwijl de vliegtuigen opstijgen, terwijl ze zich op meer dan 100 meter afstand bevinden.

Het is duidelijk dat ze hiervoor zeer krachtige microfoons, passieve sonars en krachtige tools hebben om de vastgelegde geluiden te filteren en analyseren. Ze moeten echter nog steeds bergen akoestische gegevens scannen om te detecteren welke relevante informatie kunnen bevatten voordat ze er bruikbare tactische gegevens uit kunnen halen.

Juist op dit onderwerp willen CiRA en de start-up Preligens vandaag ingrijpen massaal gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit zal het in feite mogelijk maken om de gegevens te ‘zeven’, dat wil zeggen om alle gegevens te verwijderen die geen relevante informatie bevatten, om zo de veelbelovende leads aan de gouden oren door te geven.

gouden oren nationale marinewas
Het trainen van gouden oren is sinds 1983 een van de missies van CiRA.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Kunstmatige intelligentie | Defensie Nieuws | Maritieme patrouilleluchtvaart

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen