Is SSN-AUKUS een realistische optie voor Canada?

Ter gelegenheid van een aankondiging, waar de Canadese legers reikhalzend naar uitkeken, van een toekomstige verhoging van de defensie-uitgaven door Ottawa, kondigde premier Justin Trudeau aan dat hij met zijn Amerikaanse, Britse en Australische tegenhangers had gesproken over het mogelijke lidmaatschap van Canada in de AUKUS-alliantie. .

De leider kondigde ook gesprekken aan met dezelfde gesprekspartners, zodat Ottawa mogelijk zou kunnen deelnemen aan het SSN-AUKUS-programma, gericht op het ontwerpen van een nieuwe generatie nucleaire aanvalsonderzeeër om de Britse en Australische marine uit te rusten.

Als de keuze voor nucleaire voortstuwing voor toekomstige Canadese aanvalsonderzeeërs echter heel logisch zou zijn, klinken alle andere parameters met betrekking tot deze hypothese, variërend van het tijdschema tot de kosten van een dergelijk programma, vals.

Naar een uitbreiding van de AUKUS-alliantie richting China in de Stille Oceaan

De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken hun diplomatieke toenaderingen vergroot in een poging de AUKUS-alliantie te versterken, ondanks de toenemende spanningen met China. Daarom het onderwerp werd ter sprake gebracht bij de Japanse premier Fumio Kishida, ter gelegenheid van zijn officiële bezoek aan Washington om president Biden te ontmoeten.

Taigei-klasse JSDF-onderzeeër
Japan beschikt over een krachtige conventionele onderzeebootvloot, die zich snel moderniseert met de komst van de Taipei, de eerste onderzeeërs uitgerust met lithium-ionbatterijen.

Voor Tokio zou het een kwestie zijn van toetreding tot de tweede pijler van de AUKUS-alliantie, die uitsluitend betrekking heeft op militaire samenwerking, en niet op de deelname van het land aan het SSN-AUKUS-programma voor nucleaire aanvalsonderzeeërs.

Bedenk dat de Japanse zelfverdedigingstroepen al over een zeer efficiënte onderzeeërvloot beschikken, die momenteel wordt gemoderniseerd met de nieuwe onderzeeërs van de Taïgei-klasse, de eerste schepen uitgerust met lithium-ionbatterijen. Bovendien beschikt het land grondwettelijk niet over de mogelijkheid om zijn strijdkrachten in te zetten, waardoor de bruikbaarheid van nucleair aangedreven onderzeeërs aanzienlijk wordt beperkt.

Justin Trudeau bespreekt gesprekken met de VS, het VK en Australië om zich bij AUKUS aan te sluiten

Voor Canada is dit echter helemaal niet het geval. Ottawa deelt niet alleen, met de drie stichtende leden van de AUKUS-alliantie, zijn lidmaatschap van de Five Eyes, de nauwste bondgenoten van de Verenigde Staten, maar het land kent ook niet de constitutionele beperkingen die de inzet van Japanse strijdkrachten bepalen.

Bovendien heeft de Royal Canadian Navy een programma geïnitieerd om zijn vier onderzeeërs van de Victoria-klasse vervangen door zes tot twaalf nieuwe onderzeeërs, om tegelijkertijd zijn aanwezigheid aan de Atlantische en Pacifische kusten te versterken.

Onderzeeër van de Victoria-klasse
De vier Victoria-klasse onderzeeërs van de Royal Canadian Navy kwamen tussen 4 en 1990 in dienst.

Het is daarom onder deze omstandigheden niet verrassend dat Canada ook overweegt zich aan te sluiten bij de Aukus Alliantie, als weerspiegeling van de verschuiving die het Amerikaanse buurland en beschermer vandaag de dag richting de Stille Oceaan maakt.

Een paar dagen geleden kondigde premier Justin Trudeau aan dat hij met zijn Amerikaanse, Britse en Australische tegenhangers had gesproken om zich bij de AUKUS-alliantie aan te sluiten, maar ook om, net als Australië, fondsen te verwerven -SSN-AUKUS nucleaire aanvalsmariniers, in plaats van de huidige programma gericht op conventioneel aangedreven onderzeeërs waaraan zes westerse bedrijven deelnemen (Kockums, Naval Group, TKMS, Navantia, Hanwaa Ocean en Mitsubishi).

De keuze voor nucleaire voortstuwing van Canadese onderzeeërs ligt voor de hand

Ongeacht welke context dan ook zou nucleaire voortstuwing inderdaad overeenkomen met de behoeften van de Royal Canadian Navy. Dit moet in feite gedurende meerdere maanden van het jaar plaatsvinden op drie oceanen, de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee, onder pakijs.

Bovendien nemen de spanningen over Arctische claims met Rusland toe, nu Moskou zijn vloot van nucleair aangedreven onderzeeërs snel versterkt, met de Project 885M Yassen-M-klasse, schepen die bij uitstek geschikt zijn om in deze ijskoude wateren te opereren.

Yassen-onderzeeër
De Russische onderzeebootvloot moderniseert snel met de komst van de Iassen-M-klasse DDGN

Ten slotte zijn Canadese onderzeeërs, afgezien van de bescherming van de wateren en territoriale rechten, bedoeld om over grote afstanden te opereren, in de Noord-Atlantische Oceaan in het kader van de NAVO tegenover Rusland, en in de Stille Oceaan tegenover China, vooral als Ottawa zich, net als Tokio, aansluit bij de NAVO. tweede pijler van de AUKUS-alliantie.

Vanuit puur operationeel oogpunt zou het voor de Canadese marine veel beter zijn om zich tot SSN's te wenden, terwijl deelname aan het SSN-AUKUS-programma met drie andere leden van de Five-Eye om technologische redenen zelfs voor de hand zou liggen nabijheid.

Helaas voor Ottawa zou een dergelijke beslissing vandaag de dag bijna onmogelijk zijn om te nemen, althans niet zonder zeer aanzienlijke risico's te nemen voor de Canadese onderzeeërs in de komende 25 tot 30 jaar.

Het SSN-AUKUS-schema voldoet niet aan de behoeften van de Canadese marine

De eerste van de feitelijke onmogelijkheden waarmee Ottawa te maken zou krijgen als hij zich zou aansluiten bij het SSN-AUKUS-programma betreft het tijdschema voor de vervanging van zijn vier onderzeeërs van de Viktoria-klasse.

Deze schepen, oorspronkelijk gebouwd voor de Royal Navy, kwamen pas in 2000 (RCN Viktoria), 2003 (RCN Corner Brook en Windsor) en zelfs 2015 (RCN Chicoutimi) in dienst bij de Royal Canadian Navy. Ze zijn echter tussen 1990 en 1993 in dienst getreden bij de Royal Navy en hebben dus vandaag de dag 31 tot 34 jaar dienst.

Victoria klasse onderzeeër
Canadese Victoria’s hebben al 31 tot 34 dienstjaren achter de rug. Ze zullen nog maar een paar jaar operationeel kunnen blijven.

Op basis van het prognoseschema van het SSN-AUKUS-programma zal het eerste schip, bestemd voor de Royal Navy, pas in 2038 of 2039 in de vaart komen, en vanaf 2040 voor de Royal Australian Navy. Canadese schepen zullen op dat moment dus 46 tot 49 jaar oud zijn, wat voor dit type schip eigenlijk ondenkbaar is, tenzij het in de haven wordt gehouden.

Bovenal zullen noch Groot-Brittannië noch Australië bereid zijn een deel van hun leveringen uit te stellen, zodat de leveringen aan Canada kunnen worden versoepeld, terwijl het versnellen van het programma tot nu toe ondenkbaar lijkt, niet zonder een tijdschema uit te stellen dat toch al bijzonder moeilijk is. bewerkstelligen.

Extra Amerikaanse industriële capaciteiten zijn onbestaande voor een tussenoplossing

De tweede valkuil, en niet de minste, is dat Amerikaanse scheepswerven naar alle waarschijnlijkheid niet in staat om meer onderzeeërs te produceren om mogelijk tot een tussenoplossing te komen, zoals gepland voor Australië.

Bedenk dat Canberra, net als Ottawa, haast heeft met het vervangen van zijn zes onderzeeërs van de Collins-klasse, schepen die bijna tien jaar nieuwer zijn dan de Canadese Viktoria.

Om dit te kunnen doen moet Australië tussen 2034 en 2036 drie tot vijf nucleaire aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse aanschaffen, waaronder twee tweedehands, van de Amerikaanse marine en de Amerikaanse marine-industrie.

Virginia constructie
de Amerikaanse marine-industrie is niet in staat tegelijkertijd de 2,4 kernonderzeeërs te ondersteunen die nodig zijn voor de vernieuwing van de Amerikaanse marine alleen.

De haalbaarheid van deze verkoop is echter nog lang niet zeker, aangezien het Amerikaanse Congres heeft geëist dat deze verkopen de uitbreiding van de macht en het moderniseringsplan van de Amerikaanse marine, dat van plan is tegen 60 over zestig moderne SSN's te beschikken, niet in de weg mogen staan Tegenwoordig heeft het slechts 2045 schepen, waaronder meer dan twintig schepen uit Los Angeles die vervangen moeten worden.

Amerikaanse scheepswerven zijn niet in staat de leveringspercentages te verhogen, deels als gevolg van HR-problemen, terwijl de bouw van de SSN's die momenteel aan de gang zijn, de komende jaren dringend zal worden vergezeld door de SSBN's van de Columbia-klasse.

Met andere woorden: het is zeer onwaarschijnlijk dat Washington aan Ottawa de verkoop van SSN’s, nieuw of gebruikt, zal kunnen voorstellen ter vervanging van zijn Viktoria’s, die binnen een paar jaar niet meer zullen kunnen varen, in afwachting van de eerste leveringen van SSN-AUKUS, na 2040.

Het Canadese defensiebudget kan deelname aan het SSN-AUKUS-programma niet ondersteunen

De laatste muur waartegen de door Justin Trudeau geuite ambities vandaag de dag botsen, is niets anders dan het hongerige budget van de Canadese strijdkrachten, veel te ontoereikend om de aanschaf en implementatie van nucleaire onderzeeërs te ondersteunen.

Ottawa besteedt momenteel in feite 22 miljard dollar aan zijn legers, oftewel 1,38% van zijn bbp. De minister president Justin Trudeau beloofde dit budget tegen 30 op 1,76 miljard dollar en 2030% van het bbp te brengen.

F-35A
De komende jaren zal Canada verschillende ambitieuze acquisitieprogramma's moeten financieren, waaronder dat van 88 F-35A's voor 15 miljard dollar.

Tegelijkertijd is het land betrokken bij verschillende grote programma’s, met de aanschaf van 88 F-35A’s voor 15 miljard dollar, 14 P-8A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen voor 6 miljard dollar, of zelfs 15 fregatten voor 26 miljard dollar, wat alleen al het begrotingsoverschot van 87 miljard Canadese dollar opslokt dat door de premier tegen 2030 was aangekondigd.

Tegelijkertijd zal het Australische programma, voor acht SSN's, waaronder drie Virginia en vijf SSN-AUKUS, volgens schattingen meer dan 8 miljard dollar kosten gedurende de levensduur van de schepen, en ongeveer 3 miljard dollar alleen al in termen van acquisitie. Canberra besteedt momenteel 5 miljard Australische dollars, 300 miljard dollar en 50% van het bbp aan zijn defensie-inspanningen, en is van plan deze, grotendeels ter financiering van SSN-AUKUS, boven de 54 miljard dollar en 35% van het bbp in 2,1 te brengen.

Ondanks deze extra middelen heeft Canberra een aantal van zijn grote programma's, waaronder fregatten en infanteriegevechtsvoertuigen, teruggeschroefd om geld vrij te maken voor SSN-AUKUS.

Conclusie

We kunnen zien of de keuze om zich tot nucleair aangedreven onderzeeërs te wenden relevant zou blijken om aan de behoeften van de Royal Canadian Navy te voldoen, en of toetreding tot de AUKUS-alliantie op min of meer korte termijn noodzakelijk is voor Ottawa, zich tot SSN-AUKUS wendend, lijkt op zijn best wishful thinking.

Suffren-klasse
het enige realistische alternatief voor Ottawa om een ​​SSN te verwerven zou zijn zich tot de Franse Suffren te wenden; Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Noch het tijdschema, noch de begrotingsmiddelen, noch de industriële middelen die tot nu toe daadwerkelijk beschikbaar of gepland zijn, lijken op een dergelijk programma te reageren. Erger nog, bepaalde beperkingen, zoals de daadwerkelijk beschikbare industriële capaciteit, zijn tegenwoordig meer onveranderlijke constanten dan mobiele parameters die kunnen worden aangepast, bijvoorbeeld door de beschikbare kredieten te vergroten.

Paradoxaal genoeg, als Ottawa zich daadwerkelijk wil wenden tot een vloot van SSN's, zou het enige echt geloofwaardige alternatief, budgettair en industrieel gezien, zijn om zich tot Frankrijk te wenden, en tot de verwerving, of zelfs de lokale bouw, van SSN's uit de Suffren-klasse. Het zou echter zeer verrassend zijn als Washington Ottawa zich in dit gebied naar Parijs zou laten wenden, nadat hij zoveel moeite had gedaan om de marinegroep uit Australië te krijgen.

Het feit blijft dat bij gebrek aan het geven van geloofwaardige garanties over de enorme toename van de industriële productiecapaciteiten van de Verenigde Staten of Groot-Brittannië in dit gebied enerzijds, en bij het uitblijven van een enorme verhoging van de begroting van de legers en de defensie-inspanningen aan de Canadese kant is het daarentegen waarschijnlijk dat deze hypothese op niets uit zal lopen, wat alleen maar zal leiden tot extra vertragingen bij de vervanging van de toch al te oude Victoria-klasse onderzeeërs van de Royal Canadian Navy.

Artikel vanaf 15 april in volledige versie tot 25 mei

Voor verder

2 Reacties

 1. Welterusten M. Wolf,

  Nogmaals bedankt voor je interessante artikelen.
  Ik heb een vraag over de productiemogelijkheden van Naval Group op het gebied van onderzeeërs.
  Want als Naval Group ver gevorderd is in de Franse Suffren-serie, zullen er 4 (5?) nieuwe SSBN's komen die beloven 'monsters' te zijn met een complexe constructie. Hier zouden de 4 Nederlandse Barracuda's aan kunnen worden toegevoegd, en waarom niet een paar Scorpènes voor kopers die niet over de vaardigheden beschikken om ze te bouwen (wat niet het geval is voor Indonesië dat, als ik het goed begrijp, haar Scorpènes thuis wil bouwen in technologieoverdracht) . De vraag is daarom die van de bouwcapaciteiten van Naval Group.
  Zouden Franse scheepswerven niet met hetzelfde probleem te maken krijgen als hun Amerikaanse tegenhangers? Want als Naval Group niet ver van zijn maximale capaciteit zit en weinig mogelijkheden heeft om deze uit te breiden, zou een Canadese order (zelfs onwaarschijnlijk) moeilijk te honoreren zijn.
  Heeft u informatie over de Franse kant?
  Met vriendelijke groet.

  • Goedenavond meneer Manciaux
   Het is in feite een bepalende parameter. Met de Nederlandse order en de SSBN's kunnen we ervan uitgaan dat de locatie in Cherbourg ongeveer tien jaar vast zal zitten, tenzij de industriële capaciteit wordt vergroot. In Indonesië en India zal het lokale bouw zijn, dus geen zorgen. Waarschijnlijk ook in Polen. Voor Canada betwijfel ik oprecht of Washington Ottawa naar Parijs zal laten terugkeren, maar het prijsargument kan het verschil maken. Bovendien lijken ze sinds het schrijven van dit artikel op deze opmerkingen te zijn teruggekomen en lijken ze geïnteresseerd te zijn in 3 of 4 SSK-modellen, namelijk de Zuid-Koreaanse KSS-III Dosan Anh Chango, de Duitse Type 212CD en misschien de Japanse Soryu. Momenteel is er geen recente mededeling van Naval Group over dit dossier (in tegenstelling tot de drie eerder genoemde), maar Franse fabrikanten zijn traditioneel zeer discreet in hun commerciële aanpak.
   Als er echter andere orders opdoemen (Polen, Maleisië, Argentinië, enz.), kunnen we denken dat Naval Group in de verleiding zou kunnen komen om zijn industriële infrastructuur in Cherbourg uit te breiden, wat opties zou openen voor Canada. En als de Blacksword Barracuda inderdaad 25% goedkoper is dan zijn concurrenten, riskeert hij het heel slecht te doen, op voorwaarde dat er daadwerkelijk industriële capaciteit beschikbaar is. Als Naval Group daadwerkelijk reageert op de Canadese concurrentie, kunnen we denken dat de industrieel deze optie serieus overweegt.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen