Is de afname van de effectiviteit van westerse wapens in Oekraïne onvermijdelijk?

Sinds het begin van het Oekraïense conflict heeft de levering van westerse wapens, vanuit de Verenigde Staten of Europa, vaak de voorpagina's van de wereldpers gehaald. Of het nu gaat om Turkse Bayraktar-drones, Amerikaanse HIMARS-langeafstandsartilleriesystemen of Leopard 2 Duitsers werden bij hun aankomst in Oekraïne allemaal gepresenteerd als wapens die in staat waren het verloop van de strijd te beïnvloeden, niet van de strijd, maar van de oorlog zelf.

Hoewel een deel van dit materieel, met name de Europese artilleriesystemen Caesar, Pzh2000 en Archer, hun uitstraling van efficiëntie en hun operationele superioriteit ten opzichte van Russisch materieel hebben behouden, zelfs na twee jaar strijd, hebben velen echter snel hun relatieve efficiëntieplafond bereikt. . Dit is met name het geval voor westerse pantservoertuigen, die zeker effectiever zijn dan Russische modellen, maar niet significant genoeg om de strijd zelf te beïnvloeden.

Andere apparatuur kende daarentegen een zogenaamde “klokvormige” efficiëntiecurve, met opmerkelijke operationele prestaties tijdens de initiële implementatie, gevolgd, na een paar weken tot een paar maanden, door een zeer gevoelige neerwaartse curve De Russen leerden zich ertegen te wapenen.

Zijn er, terwijl het Westen het einde nadert van zijn technologische jokers die waarschijnlijk naar Oekraïne zullen worden gestuurd om de opkomst van de Russische macht in te dammen, oplossingen om deze overgangsefficiëntie te bestrijden, om zo een operationeel overwicht te behouden dat, als dat nooit het geval zal zijn, Zal het echter, als het een game-changer is, het machtsevenwicht opnieuw in evenwicht brengen ten gunste van Kiev?

De TB2 Bayraktar, in slechts enkele maanden van voorzienige drone tot onbruikbaar systeem

Samen met de Amerikaanse Javelin-antitankraket was de TB2 Bayraktar-drone onontkoombaar een van de Oekraïense technologische helden van het begin van het conflict. Vanaf de eerste dagen van het Russische offensief tegen Oekraïne, terwijl een aanzienlijke gemechaniseerde colonne vanuit Wit-Rusland richting de Oekraïense hoofdstad trok, speelde de kleine Turkse MALE-drone feitelijk een beslissende rol bij het indammen van dit offensief.

TB2 Bayraktar Oekraïne
De beelden van de TB2 Bayraktar-aanvallen aan het begin van het conflict lieten een blijvende indruk achter. De effectiviteit van deze lichtgewicht mannelijke drone was echter bijzonder kort.

Geleverd een paar maanden voor het begin van het conflict, de Oekraïense TB2's, gewapend met lichte MAM-C-precisiemunitie, lastiggevallen in feite de hele Russische colonne, waardoor de luchtverdediging zeer effectief wordt uitgeschakeld, en vooral de logistieke voertuigen, met name vrachtwagens voor brandstofbevoorrading.

Dit legde een enorme druk op de mobiliteit van de colonne die, omdat ze vanwege de aard van het terrein niet kon overstromen, tot stilstand kwam en binnen het bereik van artillerie-aanvallen of Oekraïense commando's lag. De Turkse drone speelde ook een belangrijke rol bij de eliminatie van de kruiser Moskva, door de aandacht te vestigen van de luchtverdediging van het schip, die de aankomst van de Neptunus-raketten die erop gericht waren niet zag.

Deze operationele successen in februari, maart en april 2022 hebben de reputatie van de Bayraktar bepaald, die sinds die datum is bevolen door ongeveer vijftien nieuwe strijdkrachten, waaronder Polen en Roemenië.

Vanaf mei 2022 daalde deze operationele efficiëntie, die grotendeels had geprofiteerd van de spectaculaire beelden die Oekraïne op sociale netwerken had verspreid, net zo snel als de vloot van Oekraïense TB2’s. De Russen hebben in feite snel geleerd zichzelf tegen deze dreiging te beschermen, door hun luchtverdedigingssystemen anders in te zetten en vooral te verplaatsen.

Tot het punt dat in de zomer van 2022, na slechts vijf maanden oorlog, de weinige overgebleven Oekraïense TB2's waren bijna niet meer werkzaam voor aanvalsmissies, en vloog alleen buiten de onderscheppingsmogelijkheden van de Russische DCA, voor inlichtingendoeleinden, waardoor het operationele potentieel ervan bijna tot nul werd teruggebracht.

Scalp, Himars… De effectiviteit van westerse wapens neemt in Oekraïne snel af naarmate ze worden gebruikt

Het traject van erosie van de effectiviteit van de Turkse drone is niet uitzonderlijk, in Oekraïne juist het tegendeel. Verschillende van de apparatuur die tijdens de levering in Kiev het meest in de media werd benadrukt, volgden een relatief vergelijkbare route.

SCALP-ER Zelensky
SCALP-ER-raketten worden nog steeds effectief gebruikt door de Oekraïners, maar het onderscheppingspercentage is de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 RETEX-feedback | Defensieanalyse | Russisch-Oekraïense conflict

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen