De Royal Air Force zal dit jaar naar verwachting nog eens 27 F-35B’s bestellen

De Royal Air Force implementeert vandaag 33 F-35B Lightning II straaljagers, de verticale of korte start- en landingsjager die haar twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse bewapent, uit een bestelling van 48 vliegtuigen.

Aanvankelijk was Londen van plan een totale vloot van 138 gevechtsvliegtuigen van dit type aan te schaffen, zowel om zijn vliegdekschepen te bewapenen als om zijn Tornado's te vervangen bij aanvalsmissies. Deze doelstelling heeft echter in de loop van regeringswisselingen talloze variaties ondergaan, zonder dat we tot nu toe wisten wat de feitelijke omvang zal zijn van de F-35-vloot waarover de Royal Air Force zal beschikken.

Het lijkt erop dat er dingen zijn geëvolueerd op dit gebied. De order voor de tweede tranche van 27 F-35B’s lijkt inderdaad dichtbij de formalisering ervan, die deze zomer zou moeten plaatsvinden, volgens het antwoord van de staatsminister van Defensie, James Cartlidge, op een vraag van de voorzitter van de Defensiecommissie van het Lagerhuis, Jeremy Quin, over dit onderwerp.

De order voor de tweede tranche van 27 F-35B’s van de Royal Air Force werd deze zomer geformaliseerd

« De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en het JPO over de aankoop van “Tranche 2” van een ander F-35-vliegtuig verlopen goed. Deze volgende fase van de aanbesteding zal naar verwachting het interne goedkeuringsproces in de zomer van 2024 voltooien. Het zal onze langetermijnambitie verwezenlijken om de door luchtvaartmaatschappijen mogelijk gemaakte energieprojectiecapaciteit te verdiepen en de Britse vloot uit te breiden tot 74 vliegtuigen, waardoor we een derde frontlinie-squadron tegen 2033. De financiering voor deze volgende fase is afgesloten onder een goedgekeurde ABC-optie. " dus, antwoordde de minister aan de Britse parlementariër.

F-35B Typhoon Britse luchtmacht
Aankomst van de eerste drie F-35B’s van de Royal Air Force in Groot-Brittannië, geëscorteerd door twee Eurofighters Typhoon.

Dit geeft aan dat het hele proces de verwerving van de 27 Tranche 2-vliegtuigen mogelijk maakte, waardoor de oprichting van een derde squadron binnen de RAF mogelijk werd. Volgens dezelfde brief wordt de levering van de apparaten tegen het einde van het decennium verwacht, terwijl andere procedures gaande zijn, met name om de trainingsmogelijkheden op het apparaat te vergroten en de bewapening ervan uit te breiden, in het bijzonder met betrekking tot de METEOR- en SPEAR 3-raketten. .

Op dit bevel werd duidelijk met spanning gewacht door de Royal Air Force. Laatstgenoemde is momenteel feitelijk niet in staat zijn operationele contract na te leven en lijkt ervan overtuigd dat dit ook zo zal blijven zodra de vijftien nog te leveren F-15B's in de eerste tranche in zijn bezit zijn.

Bedenk dat de twee Britse vliegdekschepen zijn ontworpen om ongeveer dertig gevechtsvliegtuigen aan boord te vervoeren, en dat ze toevallig tegelijkertijd hebben gevaren. We begrijpen dat onder deze omstandigheden een vloot van slechts 48 gevechtsvliegtuigen zeer ontoereikend is, vooral omdat een deel ervan wordt gebruikt voor training, en dat de F-35B niet bekend staat om zijn grote beschikbaarheid.

Als de Britse autoriteiten onlangs hun voornemen hebben bevestigd om tegen het midden of eind van het volgende decennium een ​​definitieve vloot van 138 F-35's te bereiken, is er nog geen besluit genomen over de aard van de derde en vierde tranche, tussen de F-35B's die daartoe in staat zijn opererend op vliegdekschepen, en de F-35A, conventioneel, maar aanzienlijk goedkoper in aanschaf en implementatie.

Prioriteit voor de snelle creatie van een vloot drones aan boord en het Ark Royal-programma

Als het traject voor de komende tien jaar, met betrekking tot de levering van toekomstige F-35B’s aan de Royal Air Force, zich lijkt te materialiseren, betreft de prioriteit van het moment voor de Britse marineluchtmacht de integratie van een vloot drones om de twee vliegdekschepen van de Royal Navy.

Koninklijke Marine HMS Koningin Elizabeth
De twee Britse vliegdekschepen kunnen maximaal 45 vliegtuigen exploiteren, waaronder ongeveer dertig F-35B-jagers.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Defensie Nieuws | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen