De Franse Zwartzwaard Barracuda verleidde Nederlandse parlementariërs

Op 15 maart 2024 bevestigden de Nederlandse autoriteiten dit de overwinning van de Franse Marinegroep en zijn onderzeeër Blacksword Barracuda, in de aanbestedingsprocedure voor de vervanging van de vier Walrus-klasse onderzeeërs van de Koninklijke Marine. Deze beslissing verraste de twee andere Europese fabrikanten die bij de concurrentie betrokken waren.

Voor het Duitse TKMS, dat een evolutie van zijn Type 212CD voorstelde, ging het erom het succes van 2019 in Noorwegen te reproduceren en een einde te maken aan verschillende commerciële mislukkingen van de afgelopen jaren. Voor de alliantie gevormd door het Zweedse Saab en het Nederlandse Damen was het doel om de nationale voorkeur in het spel te brengen en de Zweedse fabrikant na twintig jaar magere koeien weer op de markt te brengen.

Het was echter de Naval Group die werd geselecteerd, met een compactere versie van de Shortfin Barracuda, aanvankelijk gekozen door Australië, en afgeleid van de Suffren-klasse SSN, wat de woede van de Zweden, Nederlanders en Duitsers opwekte. Als laatstgenoemden een juridische procedure ondernamen, die niet erg geloofwaardig was, om de onpartijdigheid van de procedure aan te vechten, beloofden eerstgenoemden hun inspanningen te concentreren op de noodzakelijke parlementaire validatieprocedure om de orde voort te zetten.

Een beslissende parlementaire hoorzitting voor de voortzetting van het ORKA-programma en de Blacksword Barracuda-onderzeeërs

Het was op 3 juni in de middag leden van de (aftredende) regering en parlementariërs debatteerden over dit contract, dat bedoeld is als een van de meest ambitieuze waarover het Nederlandse leger ooit heeft onderhandeld, voor een bedrag dat naar schatting tussen de € 5,5 en € 6 miljard ligt. En aan vragen en spanningspunten geen gebrek onder de parlementariërs…

SSN Tourville-klasse Suffren Naval Group Cherbourg
De Barracuda-familie van Naval Group is afgeleid van de Suffren-klasse SSN's. Hier de Tourville vóór zijn lancering.

Laten we ons eerst herinneren dat de laatste Nederlandse parlementsverkiezingen, afgelopen najaar, de overwinning van de PVV, de nationalistische partij van Geert Wilders, hebben opgeleverd. Het duurde echter zeven maanden voordat politieke actoren een coalitieregering vormden waarin de PVV, maar ook de centrumrechtse VVD van aftredend premier Mark Rutte, de centrumrechtse NSC en de plattelandspartij BBB samenkwamen.

Deze herschikking van de regering, waarbij de zorg voor de initiële arbitrage over het ORKA-programma aan de aftredende minister van Defensie Christophe Van der Maat was overgelaten, zou aanleiding kunnen geven tot de vrees voor bepaalde spanningen, in verband met de beschuldigingen die via de pers zijn geuit tegen de door Naval Group voorgestelde industriële verdeling met de Nederlandse marine-defensie-industrie, vermoedelijk veel lager dan wat werd voorgesteld door Damen en Saab.

Een ander onderwerp van spanning, dat altijd in de Nederlandse pers is verschenen, is de veronderstelde weigering van de kant van de Verenigde Staten om de nieuwe Franse onderzeeërs te bewapenen met BGM-109 Tomahawk-kruisraketten. Volgens deze stelling, die overigens weinig wordt ondersteund, maar breed wordt becommentarieerd op de Nederlandse sociale netwerken, zou Washington moeten weigeren om met Franse industriëlen aan dit onderwerp samen te werken.

Ten slotte trok Damen, net als TKMS, de eerlijkheid van het Franse bod in twijfel, en niets minder. Het bleek namelijk dat het bod van Naval Group 1,5 miljard euro goedkoper was dan dat van de concurrenten, oftewel 20 tot 25% van de contractprijs.

Saab Damen-onderzeeër Nederland
Volgens een lid van de nieuwe Nederlandse regeringscoalitie zouden de extra kosten, als het Saab-model behouden was gebleven, zodanig zijn geweest dat de legers drie tot vier jaar lang geen nieuwe uitrusting hadden hoeven aanschaffen.

Voor Zweedse, Nederlandse en Duitse fabrikanten kan een dergelijk prijsverschil alleen het gevolg zijn van een verschillende offerteomvang tussen de aanbiedingen, een enorm prestatieverschil of subsidies van de Franse staat, waardoor de concurrentie wordt verstoord. Ter ondersteuning van deze beschuldiging maakte de Nederlandse pers ook melding van een vermeende weigering van de Franse autoriteiten om de materialiteit van het doorgegeven aanbod te onderzoeken.

In feite waren er veel zorgen over de toekomst van het ORKA-programma voor de Franse Marinegroep, vooral omdat het, zoals gewoonlijk, niet probeerde via de pers het steekspel met Angelsaksische industriëlen te betreden. En de parlementaire hoorzitting op 3 juni bleek dus beslissend voor de toekomst van het programma.

Demissionair minister van Defensie, Christophe Van der Maat, reageerde punt voor punt op de bezwaren die de afgelopen weken in de Nederlandse pers verschenen.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Dieselelektrische onderzeeër | Defensie Nieuws | Militaire scheepsbouw

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

4 Reacties

 1. Hallo m. Wolf,

  Het lijkt erop dat u deze parlementaire hoorzitting presenteert als de validatie door het Nederlandse parlement van de gunning van het contract aan Naval Group. Andere media zoals Le Monde maken melding van een stemming (in de plenaire vergadering?) die volgende week zal plaatsvinden. Wat is het precies?
  Bien à vous,
  Sebastien Manciaux

  • Er was geen stemming. Maar de grote politieke fracties gaven aan het voorstel te steunen, wat de indiening van een motie tot uitstel niet in de weg stond. In ieder geval zal er niets worden gevalideerd voordat het juridische aspect (het TKMS-beroep) is gearbitreerd, dat wil zeggen tussen eind juni en half juli. Tot die tijd kunnen de meningen nog evolueren. Maar het meest interessante sinds deze hoorzitting is dat Saab zich lijkt te hebben gericht op andere bestemmingen (met name Canada), en dat Damen veel minder heftig is (misschien spaart hij zijn toekomstige samenwerking met NG?). Dit geeft aan dat de zaak voor hen, behoudens een uitzonderlijke gebeurtenis, voorbij is. Bovendien twijfelt niemand meer publiekelijk aan de oprechtheid van het Franse aanbod. Er was echt een voor en een na, met dit publiek als middelpunt.

 2. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in deze procedure, en zoals de titel van dit artikel al aankondigde, heeft het Nederlandse parlement gisteren, 11 juni, door middel van een stemming de keuze van de Barracuda van de Naval Group goedgekeurd, die op 15 maart door de Nederlandse regering was gemaakt. .
  Het enige dat overblijft is het juridische obstakel dat ook moet worden verwijderd volgens de solide informatie op deze site... Bravo Mr. Wolf voor jouw inzicht.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN