M1E3, OMFV, FLRAA… Het Amerikaanse leger aan de vooravond van een nieuwe BIG 5

Overtuigd van zijn technologische en militaire superioriteit sinds het einde van de Koude Oorlog en de Golfoorlog, heeft het Amerikaanse leger sinds de beroemde BIG 5 van de jaren '70 geen grote programma's gelanceerd met betrekking tot de vernieuwing van zijn vloot van hoge-intensiteitsmaterieel.

Feit is dat het vandaag de dag nog steeds de Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache en Patriot zijn die het speerpunt vormen van de Amerikaanse gemechaniseerde en luchtmobiele brigades, waarbij alle uitrusting voor dit superprogramma is ontworpen.

Naarmate de spanningen in de Stille Oceaan toenemen, heeft het Amerikaanse leger, op basis van feedback uit Oekraïne, een diepgaande verandering doorgevoerd, zowel wat betreft de verwachtingen om zijn uitrusting te moderniseren en te vervangen, als wat betreft de doctrine die toezicht houdt op het beheer van deze programma's.

Zonder dat het zo genoemd wordt, kunnen we het duidelijk zien dat een nieuw super BIG 5-programma nu vorm krijgtMet de M1E3-tank, het XM30 infanteriegevechtsvoertuig van het OMFV-programma, de V-280 Valor-manoeuvreerhelikopter van het FLRAA-programma, de annulering en vervanging van het XM1299 ERCA-superkanon, en de inzet van meerlaagse luchtverdediging met de M-SHORAD en IFPC-2-programma's. De vraag is of dit voldoende zal zijn om de Amerikaanse legers de technologische en militaire dominantie te herstellen die zij van plan zijn te herwinnen?

Het BIG 5-programma van het Amerikaanse leger aan het einde van de oorlog in Vietnam

Aan het einde van de Vietnamoorlog, begin jaren zeventig, werd het Amerikaanse leger zich bewust van de kloof die het scheidde van de Sovjetlegers. Toen het zijn middelen en investeringen voor deze oorlog concentreerde tussen hoge intensiteit en anti-opstandigheid, had Moskou zijn strijdkrachten grondig gemoderniseerd, met de komst van talloze nieuwe uitrustingen die effectiever werden geacht dan die welke in de Verenigde Staten van kracht waren zoals de T-70 gevechtstank, BMP-72 infanteriegevechtsvoertuig, SA-1 en S-6 luchtafweersystemen en Mi-200 en Mi-8 helikopters.

T-72M1
De komst van de T-72 (hier een T72M1) betekende een schok voor het westerse leger, wat leidde tot het ontwerp van twee zware tanks die symbool stonden voor het einde van de Koude Oorlog: de Leopard 2 Duitse en de Amerikaanse M1 Abrams.

Om deze uitdaging aan te gaan, beloofde het Amerikaanse leger een nieuwe generatie uitrusting te ontwerpen om het technologische en operationele voordeel ten opzichte van Russische uitrusting en strijdkrachten te herwinnen.

Dit is hoe het BIG 5-superprogramma werd geboren, dat het leven schonk aan vijf van de meest emblematische militaire uitrusting van de Amerikaanse militaire macht van 1980 tot vandaag, met de M1 Abrams-tank, het M2-infanteriegevechtsvoertuig Bradley, de Patriot langeafstandsvoertuig luchtafweersysteem en de UH-60 Black Hawk- en AH-64 Apache-helikopters, die tussen eind jaren zeventig en begin jaren tachtig in dienst kwamen.

Hetzelfde gold bovendien voor de Amerikaanse luchtmacht, met het ontwerp van de F-15 Eagle en de F-16 Fighting Falcon, en voor de Amerikaanse marine met de nucleaire vliegdekschepen van de Nimitz-klasse, de nucleaire aanval van de onderzeeërs van Los Angeles matrozen, de Ticonderoga-kruisers, de Arleigh Burke-torpedobootjagers en de OH Perry-fregatten, evenals de F-14 Tomcat en vervolgens de F/A-18 Hornet-jagers aan boord.

Deze programma's waren zo effectief dat ze veertig jaar later nog steeds de ruggengraat van de Amerikaanse militaire macht vormen, zowel op het land als in de lucht, maar ook op en onder de oceanen.

Deze opmerkelijke prestaties, maar ook de Amerikaanse toezeggingen in Irak en Afghanistan, hebben geleid tot een uitrustingsdoctrine die enerzijds de voorkeur geeft aan grote technologische doorbraken, die elders zeer zelden succesvol zijn, en aan de andere kant iteratieve ontwikkelingen van bestaande uitrusting om de continuïteit te garanderen tussentijds, in afwachting van deze nieuwe programma's die niet arriveerden.

De schok van de oorlog in Oekraïne en de verwachting van een conflict in de Stille Oceaan vormen de nieuwe doctrine van het Amerikaanse leger

In feite bevonden de Amerikaanse legers, en meer in het bijzonder het Amerikaanse leger, dat het meest betrokken was, zich aan het eind van deze twee conflicten in een situatie die deed denken aan de situatie die zij hadden aan het begin van de jaren zeventig, na de oorlog. ondertekening van de Parijs-akkoorden.

Amerikaanse leger M1 Abrams Duitsland Koude Oorlog
Een van de eerste M1 Abrams die begin jaren tachtig in Duitsland werd ingezet. Destijds woog de tank slechts 80 ton, vergeleken met 54 nu.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Verenigde Staten | Artillerie | MBT-gevechtstanks

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN