De Finse marine lanceert een aanbesteding voor de Franse Caesar

Je zou kunnen denken dat de kustartillerie in onbruik was geraakt door de komst van anti-scheepsraketbatterijen. De Finse marine gebruikt echter tot op de dag van vandaag nog steeds ongeveer vijftien 130 53 TK 130 mm kazematbatterijen. Ze werden in 1984 in gebruik genomen en bestrijken elk een kustlijn van 60 tot 80 km in de Oostzee, met behulp van een 130 mm kanon dat gesommeerde stuwkrachtgranaten tot 40 km kan afvuren.

Hoewel ze zwaar gehard zijn, lijden deze kustbatterijen vandaag de dag onder de komst van precisiewapens en drones, waardoor ze een doelwit zijn voor preventieve aanvallen.

Dit is de reden waarom de Finse marine een aanbesteding uitschreef, waarbij deze keer de voorkeur werd gegeven aan mobiliteit, maar ook aan precisie en de aanschafkosten, ter vervanging van de vaste kanonnen, specificaties die perfect waren afgestemd op de Franse Caesar.

Finland, een van de grootste strijdkrachten van Europa.

Samen met Griekenland was Finland een van de weinige Europese landen die na de Koude Oorlog een actieve dienstplicht handhaafden. Door dit te doen beschikt het land met slechts 5,5 miljoen inwoners, dat een grens van 1340 km deelt met Rusland, vandaag de dag, paradoxaal genoeg, over een van de meest imposante mobiliseerbare strijdkrachten op het oude continent.

F-35A F/A-18 Finland
Finland heeft 64 F-35A's besteld ter vervanging van zijn F/A-18 Hornets, waardoor het tot nu toe de grootste geplande Lighning II-vloot van Europa is.

De Finse strijdkrachten beschikken in feite over zo'n 30 man in actieve dienst, waarvan tweederde wordt opgeleid door dienstplichtigen, maar ook permanent over 000 reservisten die periodes doorbrengen waarin zij hun vaardigheden 'opfrissen'. In oorlogstijd stijgt dit aantal tot 20, waarvan 000 voor de landstrijdkrachten, 250 voor de luchtmacht en 000 voor de marine, wat evenveel is als de Franse legers, voor een land dat twaalf keer minder bevolkt is.

Hoewel het iets meer dan een jaar geleden tot de NAVO is toegetreden, is Helsinki, net als zijn Zweedse buurland, niet van plan om op het bondgenootschap te vertrouwen voor de verdediging van zijn grondgebied.

De Finse autoriteiten hebben de afgelopen jaren een grote begrotingsinspanning aangekondigd om hun legers te moderniseren, met bijvoorbeeld de aanschaf van 64 F-35A’s, de grootste vloot die tot nu toe door een Europees land is besteld voor Amerikaanse vliegtuigen, maar ook 96 Zuid-Koreaanse K-9 Thunder gemotoriseerde kanonnen, 130 extra Finse Patria 6x6 APC's, evenals acht Noorse NASAMS-batterijen en een onbepaald aantal Israëlische David Sling-batterijen.

Net als zijn Scandinavische buurlanden is Finland bereid de nodige financiële inspanningen te leveren, met 2,4% van het bbp of 6,4 miljard euro in 2024, om zijn strijdkrachten te moderniseren, terwijl het land, net als de Baltische staten, in de frontlinie staat tegen Rusland, waarmee het deelt de grootste Europese grens, afgezien van Oekraïne.

En het zou nog verder kunnen toenemen. Inderdaad, aldus Timo Kivinen, stafchef van de Finse strijdkrachtenDe door de NAVO vastgestelde drempel van 2% is op dit moment niet voldoende om Rusland effectief af te schrikken.

De Finse marine wil haar kustbatterijen vernieuwen

Een van de huidige prioriteiten van de Finse generale staf is vervanging kustbatterijen onder kazemat 130 53 TK, die worden ingezet langs de 1100 km lange Finse lineaire kustlijn.

Kustbatterij van de Finse marine 130 53 TK
De Finse kusten worden beschermd door 15 mm 130 TK-kustbatterijen, die halverwege de jaren tachtig in dienst kwamen.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Kustverdediging | Defensie Nieuws | Bouw van gepantserde voertuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Bijgewerkt op 19-06-24: Caesar MkII favoriet in Finland

Een maand na de publicatie van dit artikel op 10 juni 2024 gaven interne bronnen aan dat de Caesar MkII inderdaad door de Finse marine werd geëvalueerd, en dat deze bovendien de optie waar de generale staf de voorkeur aan geeft.

Voor verder

1 REACTIE

  1. Inertiële + lasergeleiding lijkt de winnende combinatie te zijn voor artillerie (niet alleen voor de kust), waar het GNSS-signaal te gemakkelijk wordt geblokkeerd om effectieve begeleiding te bieden.

    Terwijl met de proliferatie van wegwerpdrones uitgerust met laseraanduidingen het slagveld zal worden getransformeerd in een echte kerstboom waar alles wat beweegt onmiddellijk wordt verlicht.

    Met de M712 Copperhead aangevoerd door de MQM-105 Aquila hadden de Amerikanen in de jaren zeventig al de juiste intuïtie.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN