Leopard 2A-RC 3.0, EMBT…: Zullen de interim-tanks de huid van het MGCS-programma hebben?

KNDS heeft aangekondigd dat het verschillende modellen tanks van de middengeneratie zal presenteren, de EMBT, de Leclerc Evolved en vooral le Leopard 2A-RC 3.0, nieuwste evolutie van de Europese kampioen van de export van gevechtstanks, ter gelegenheid van de tentoonstelling Eurosatory 2024, een van de belangrijkste wereldevenementen gewijd aan landbewapening.

De nieuwe mogelijkheden beloofd door deze nieuwe tanks, zoals de KF-51 Panther van Rheinmetall en de M1E3 Abrams van het Amerikaanse GDLS schetsen een diepgaande evolutie van de tank, naar een lichter, beter beschermd, mobieler en onderling verbonden gepantserd voertuig, waarbij de technologische vooruitgang van de afgelopen twintig jaar wordt samengevat.

De vraag rijst echter welke plaats deze veelbelovende tanks moeten innemen in een uitrustingsplan in Frankrijk en Duitsland, dat de komst van gepantserde voertuigen uit het MGCS-programma rond 2040 zou moeten targeten, en waarover Parijs en Berlijn, evenals hun De respectievelijke fabrikanten zijn onlangs tot overeenstemming gekomen, na vijf jaar van aarzeling, spanningen en min of meer aanvaarde meningsverschillen.

Belangrijke lessen uit de oorlog in Oekraïne en de prestaties van westerse tanks in de strijd

Nog maar een paar jaar geleden door veel westerse legers beschouwd als bijna verouderd, heeft de gevechtstank in slechts een paar jaar tijd de gunst van de militaire staf herwonnen, ook in Europa, vooral sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Verkolen leopard 2A4 in Oekraïne
Westerse tanks die naar Oekraïne zijn gestuurd, hebben blijk gegeven van een groter vermogen om bemanningen te beschermen dan Sovjet-modellen, maar ze worden vaak gehandicapt door hun hoge massa, verbruik en complexe onderhoud.

De afgelopen twee jaar zijn de bestellingen voor nieuwe zware tanks, ondertekend of aangekondigd door de Europese legers, dus veel groter dan alle bestellingen die de afgelopen dertig jaar voor dit soort uitrusting zijn geplaatst.

Sommige landen, zoals Polen en Roemenië, hebben zelfs het besluit genomen om hun legers uit te rusten met een zeer krachtige vloot van tanks, infanteriegevechtsvoertuigen en mobiele artilleriesystemen, in formaten die sinds het einde van de Koude Oorlog in de vergetelheid zijn geraakt.

Tegenwoordig hebben orders vooral betrekking op iteratieve evoluties van modellen die in gebruik zijn genomen tijdens de Koude Oorlog Leopard Duitse 2A8 en de Amerikaanse M1A2 SEPv3 Abrams, evenals de K-2 Black Panther Zuid-Koreaans, van recenter ontwerp, maar behorend tot dezelfde generatie.

Op de langere termijn lanceerden Frans en Duits in 2015 het ontwerp van een nieuwe generatie gemeenschappelijk landgevechtssysteem, MGCS genaamd, bedoeld om technologieën te bieden, en vooral radicaal nieuwe werkgelegenheidsdoctrines, volledig gebouwd rond coöperatieve inzet en de komst van drones. en geautomatiseerde systemen.

Volgens de stafchef van het Franse leger, generaal Schill, zullen de technologieën die nodig zijn om de MGCS te maken niet voldoende volwassen zijn vóór 2040, misschien zelfs daarna, terwijl dit programma, dat aanvankelijk gepland was om zijn eerste tank in 2035 af te leveren , streeft nu naar een deadline van 2045, of zelfs 2050. Deze extra vertragingen zouden waarschijnlijk nog maar een paar jaar geleden onopgemerkt zijn gebleven.

MGCS-programma
Het MGCS-programma moet het mogelijk maken om veel meer te ontwerpen dan een simpele vervanging voor Leclerc en Leopard 2.

Tegenwoordig leiden de toename van de internationale dreigingen, en vooral de oorlog in Oekraïne, de lessen en feedback daarvan, en het benadrukken van de realiteit van de Russische dreiging voor Europa, echter tot de modernisering van de westerse tankvloot, een prioriteit op korte termijn. en middellange termijn, en daarom onverenigbaar met het MGCS-tijdschema.

Dit is hoe er onlangs een aanbod is verschenen, buiten de nationale programma's, met betrekking tot modellen van gevechtstanks van de tussengeneratie, bedoeld om te voldoen aan de behoeften aan tussentijdse oplossingen tussen de tankvloten die vandaag de dag zijn geërfd van de Koude Oorlog en de belofte van een MGCS die in 2045 of 2050 moet plaatsvinden.

Het aanbod van gevechtstanks van de tussengeneratie breidt zich snel uit in het Westen

Dit tussentijdse aanbod verscheen voor het eerst op het publieke podium in 2022, ter gelegenheid van de vorige Eurosatory-tentoonstelling, met de gelijktijdige presentatie van de KNDS EMBT, in wezen een nieuw torentje ontwikkeld door Nexter (dat sindsdien KNDS France is geworden) ) en de KF-51 Panther van het Duitse Rheinmetall.

Als het Franse model vooral diende als technologisch demonstrant, zonder echte commerciële ambities, was dit niet het geval Panther, die gepaard ging met een uitgebreide communicatiecampagne, ook op politiek gebied, om te proberen er een economisch, onmiddellijk beschikbaar en 100% Duits alternatief van te maken voor het MGCS-programma, waaraan Rheinmetall ook deelneemt.

Leopard 2A7HU
Le Leopard 2A7HU ligt aan de oorsprong van Leopard 2A8 besteld door Duitsland, Noorwegen en Tsjechië, en geselecteerd door Nederland en Litouwen.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 MBT-gevechtstanks | Duitsland | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

6 Reacties

 1. Zoals u suggereerde, interesseerde dit artikel mij enorm en het is zeer informatief. Het roept bij mij de volgende vragen op:

  De meningsverschillen en tegenstellingen tussen Rheinmetall en KMW zijn oude geschiedenis en publieke kennis: Rheinmetall zou zijn Duitse concurrent in handen willen hebben na de dood van diens charismatische leider, de familie die KMW controleert en alles wil behalve Rheinmetall, van waaruit de KNDS-alliantie ontstaat.

  Wat is volgens uw bronnen en uw analyse het echte project van KNDS Deutschland: de Franse concurrent van de zware gepantserde markt wegvagen door absorptie en een Duits monopolie op het segment te creëren, of proberen aan de onmiskenbare kwaliteiten van de Leopard de nee toe te voegen minder onmiskenbare kwaliteiten van Leclerc die voortkomen uit de knowhow van de Franse industrie.?

  Is de familie die KNDS Deutschland controleert volledig in lijn met de visie van het Duitse Ministerie van Defensie – een belangrijke en historische klant – of probeert ze oprecht een Frans-Duitse kampioen van zware bepantsering te creëren?

  Ik twijfel nog steeds aan het oprechte verlangen naar samenwerking van onze Duitse ‘vrienden’ die alle gemeenschappelijke projecten hebben gesaboteerd, Amerikanen of Israëliërs hebben gekocht en Frankrijk en Italië hebben uitgesloten van het Europese Iron Dome-project.

  Tegelijkertijd werd Rheinmetall zo gehaat bij KNDS Deutschland.

  Wat Frankrijk betreft, kunnen we alleen maar verbaasd zijn als we vaststellen dat de modernisering van Leclerc niet eens de Soft Kill Hard Kill-systemen integreert.

  De toespraken van de Generale Staf over het probleem van de gepantserde wapens zijn angstaanjagend, net zoals ze angstaanjagend zijn in hun weigering om de realiteit te zien die wordt geschetst door het Oekraïense conflict

  Frankrijk beschikt niet langer over gepantserde voertuigen die aan de kant van Charkov kunnen overleven…

  • Zoals ik de dingen waarneem, is het in feite mogelijk dat de “ Leopard 3” is een exitstrategie in Duitse stijl van de MGCS. Als we kijken naar de gezamenlijk gepresenteerde EMBT, zien we een echte groepsstrategie voortkomen uit KNDS, met twee complementaire modellen, commercieel gezien. Ik denk dus niet dat KMW fundamenteel vijandig staat tegenover Nexter, noch tegenover de Franse BITD. Ik denk dat ze dezelfde strategie toepassen als MBDA, namelijk overeenkomen om vergelijkbare producten voor beide landen te ontwikkelen, terwijl ze proberen ze complementair te maken. De RCH-155 is dus geen concurrent van de Caesar, de Boxer is geen concurrent van de VBCI, en de Leopard 2A-RC 3.0 is geen echte concurrent van EMBT. Integendeel, elk heeft zijn eigen specifieke kenmerken en toegang tot bepaalde markten: Europa voor KMW, het Midden-Oosten en Azië voor Nexter.
   Zelfs in Duitsland zijn het meer Scholz en Rheinmetall die de Franse BITD proberen aan te pakken, terwijl KMW en Pistorius constructiever en intelligenter zijn in dit soort kwesties.

 2. Bedankt dat u de tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden.
  In het geval van een wonderbaarlijke verschijning van politieke wil in Frankrijk, hoe lang zou het duren om een ​​moderne tank in Embt-stijl te industrialiseren?

  Marc Chassillan bevestigt in het laatste nummer van Raid, gewijd aan gepantserde voertuigen,, als ik zijn woorden goed heb begrepen, dat het Franse BITD over alle vaardigheden beschikt om snel een innovatief zwaar gepantserd voertuig te produceren.

  Wat denk je?
  En hoe zit het met de voortstuwing?
  Hybride stiller en minder afhankelijk van fossiele energie?
  V

  • Precies. KNDS deed het werk. Als de Leclerc Evolved in de demonstratiestaat blijft, zonder te worden geëxporteerd, hebben we dat alleen aan onszelf te wijten. Omdat de tank alles heeft om te slagen, een superkanon, een superkoepel, een innovatief concept van cognitief management, de 1500 pk sterke MTU-motor van de Leclerc EAU... Hij heeft zelfs zijn kansen in Europa, met bepaalde legers zoals België, Griekenland , Kroatië en zelfs Spanje.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN