SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is inderdaad mogelijk…

Tot 21 maart 2024 werden de luchtafweer- en antiballistische systemen SAMP/T Mamba en PAAMS, en de luchtafweerraketten van de Aster-familie, op het internationale toneel meestal als secundaire spelers beschouwd.

Als MBDA's Aster 15 en 30 meer dan veertig oppervlakteschepen en 23 grond-luchtbatterijen in ongeveer tien landen uitrusten, overschaduwt het systeem de Amerikaanse Patriot nog lang niet, waarvan ongeveer twintig landen meer dan 280 batterijen hebben gekocht. , terwijl de SM-2 en de marine-ESSM ook de schepen van een twintigtal mariniers uitrusten.

Deze systemen konden steunen op de uitstraling van efficiëntie die Amerikaans materieel omgeeft, maar ook op het beroemde ‘Combat proven’, dat een bepalende rol speelt bij de verwerving van defensiematerieel op het internationale toneel. Omgekeerd bleven de Aster-raket en de Mamba- en PAAMS-systemen, hoewel ze uitstekende prestaties hadden getoond tijdens tests en oefeningen, niet toegewijd.

De Mamba-batterij die door Rome en Parijs naar Oekraïne is gestuurd, en het gebruik van Aster door Britse, Franse en Italiaanse torpedobootjagers en fregatten tegen Houthi-drones en kruisraketten hebben gedurende enkele maanden het imago van deze systemen hersteld. efficiëntie, die niets te benijden heeft op die van Amerikaanse apparatuur.

Maar het is ongetwijfeld de succesvolle onderschepping, op 21 maart, van drie Houthi-anti-scheepsballistische raketten, door het Franse fregat Elzas, dat in een paar uur tijd het imago van de Franse raketten en aanverwante systemen op het internationale toneel veranderde. Binnen een paar minuten had de Aster zich bij de Patriot aangesloten op het gebied van in de strijd bewezen anti-ballistische systemen.

Nieuw antiballistisch succes van de Aster 30 en de Red Sea-raket van de Britse torpedobootjager HMS Diamond

Sindsdien heeft de Aster 30-raket bevestigd dat de succesvolle onderschepping van de drie Houthi-ballistische raketten door de Elzas niet toevallig en zelfs niet gelukkig was. Op 24 april voerde de Britse torpedobootjager HMS Diamond, een van de zes Type 6 luchtafweervernietigers van de Daring-klasse, dicht bij de Franse en Italiaanse Horizon-fregatten, een aanval uit de onderschepping van nog twee Houthi-ballistische raketten.

Type 45 Sea Viper e1622818312390 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 7

Houthi-raketten waren gericht op de MV Yorktown, een schip onder Amerikaanse vlag, met aan boord 18 bemanningsleden met de Amerikaanse nationaliteit en vier met de Griekse nationaliteit.

HMS Diamond gebruikte zijn Sea Viper-systeem, de Britse aanduiding voor PAAMS (Principal Anti Air Missile System), om met succes de twee Houthi-ballistische raketten te onderscheppen, die elk een gedifferentieerd en gelijktijdig aanvalstraject volgden.

Een paar minuten later werd de Sea Viper, samen met de 30 mm kanonnen en het Phalanx-systeem van de Britse torpedobootjager, opnieuw gebruikt om een ​​aanval van vier Houthi-drones op hetzelfde doel tegen te gaan.

Dit is ongetwijfeld opnieuw een belangrijk succes voor het Europese grondluchtsysteem en voor de Aster 30-raket, vooral omdat dit a priori niet de versie is die bedoeld is voor ballistische onderschepping.

Bovendien moeten de Britse Type 45-torpedobootjagers snel evolueren om dit uitgebreide anti-ballistische vermogen te ontvangen via de Aster Block 1-raket en vervolgens, in de toekomst, de Block 1NT, ontworpen om raketten met een bereik van 1 km te onderscheppen.

Saoedi-Arabië zou op zoek gaan naar een Europees alternatief voor het Patriot-systeem, dat als te duur wordt beschouwd

Ondanks dit succes zou Riyadh onlangs hebben toegezegd bepaalde consultaties met Europese fabrikanten te zullen initiëren om nieuwe luchtverdedigingssystemen aan te schaffen. Dat is het in ieder geval wat de site intelligenceOnline.fr denkt te weten, is het waar dat zij vaak goed op de hoogte zijn van dit soort onderwerpen.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 8

Volgens de site proberen de Saoedische autoriteiten hun luchtafweer- en raketverdedigingsoplossingen te verdichten. De Europese oplossing zou de voorkeur krijgen boven de uitbreiding van het Patriot-park, omdat dit laatste te duur wordt geacht om voldoende uitgebreid te worden om Saoedisch grondgebied te beschermen.

Er zijn in Europa slechts vier luchtafweersystemen voor de middellange afstand, die mogelijk een alternatief zouden kunnen vormen voor de Patriot tegen vliegtuigen, helikopters en kruisraketten. Dit zijn de Duitse IRIS-T SLM, de Britse CAMM-ER, de Noorse NASAMS en de Frans-Italiaanse SAMP/T Mamba.

Alleen deze laatste biedt echter daadwerkelijk capaciteiten over lange afstanden, verder dan 120 km, en anti-ballistische capaciteiten, zoals de Patriot PAC-2, in dienst bij de Royal Saudi Air Defense Forces. Bovendien worden een Mamba-batterij, de draagraketten en de radar volgens openbare gegevens verkocht voor ongeveer € 150 tot € 180 miljoen, terwijl de Aster 30 wordt verkocht voor € 1,4 miljoen.

Met andere woorden, een complete batterij met 6 lanceerinrichtingen, 6 herlaadsystemen, de commandopost en de Thales Ground Fire 300 radar, evenals 160 tot 180 Aster 30 en Block 1NT raketten, zouden voor export rond de € 400 tot € moeten worden aangeboden. 450 miljoen, de helft minder dan een gelijkwaardige Patriot PAC-3-batterij.

De Aster-raket rust al de Saoedische fregatten van de Al Riyadh-klasse uit

Op basis van de informatie verstrekt door intelligenceonline.fr en de beschikbare openbare gegevens lijkt het waarschijnlijk dat het luchtafweersysteem dat Riyad overweegt om zijn luchtafweer- en antiballistische verdediging te voltooien, daarom de Mamba SAMP zou zijn. /T.

al riyadh-klasse fregat f3000s sawari ii foto in publ Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 9

Deze hypothese is des te waarschijnlijker omdat de betrekkingen tussen Frankrijk en Saoedi-Arabië de afgelopen maanden aanzienlijk zijn verbeterd, tot het punt dat het verzoek van Riyadh om 54 vliegtuigen RafaleVolgens de Saoedische luchtmacht lijken ze nog steeds het touw in handen te hebben in de huidige onderhandelingen, ook al heeft Berlijn zijn exportverbod op de Eurofighter opgeheven Typhoon, al in dienst in het land.

In dit verband moet eraan worden herinnerd dat de strijdkrachten de Aster-raket al implementeren. Hiermee zijn in feite de drie fregatten van de Al Riyadh-klasse van de Royal Saudi Navy uitgerust.

Deze fregatten van 2002 meter en 2004 ton, afgeleid van het Franse FLF La Fayette, werden tussen 133 en 4 in gebruik genomen en vervoeren in feite elk zestien Aster 700-raketten in individuele verticale containers. De Al Riyadh-fregatten zijn tegenwoordig de krachtigst bewapende schepen van de Saoedische vloot.

Een echte, maar beperkte kans om de SAMP/T Mamba terug in het hart van de wereldmarkt voor luchtafweer- en antiballistische systemen te plaatsen

Het Saoedische overleg vertegenwoordigt, zonder de minste twijfel, een kans voor MBDA en Eurosam om de SAMP/T Mamba, evenals de Aster-raket, weer in het centrum van het mondiale technologische en commerciële toneel te plaatsen op het gebied van luchtafweer en anti-vliegtuigen. -ballistische verdediging.

Mamba Aster30 e1648559163452 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 10

Sterker nog, een belangrijke Saoedische order voor Mamba en Aster, met een anti-ballistische functie, zou het mogelijk maken om het commerciële discours te voltooien en een nieuwe belangrijke recente referentie te creëren met Singapore, terwijl het systeem nu kan vertrouwen op erkende operationele efficiëntie, en dat het een prijsvoordeel heeft ten opzichte van Amerikaanse systemen.

De kansen voor MBDA en Eurosam zouden echter bijzonder kunnen worden verkleind. Buiten de Verenigde Staten zijn er inderdaad andere spelers in hetzelfde segment terechtgekomen als de Patriot en de Mamba.

Dit is met name het geval voor het Israëlische David Sling-systeem, dat prestaties biedt die dicht bij die van de twee voorgaande systemen liggen, en dat ook kan steunen op erkende gevechtseffectiviteit, omdat het is geïntegreerd in de meerlaagse luchtafweer- en antiraketverdediging van de Verenigde Staten. Hebreeuwse staat. Finland is al door dit systeem verleid.

Ook de Zuid-Koreaanse KM-SAM is een belangrijke concurrent, al opereert deze meer in de categorie Aster 15 EC, met een actieradius van 60 km. Merk op dat Riyadh in februari 2024 een intentieverklaring ondertekende met Seoul voor de aanschaf van 10 KM-SAM-batterijen.

Davids sling rafael e1680786414671 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 11

Dit versterkt echter de hypothese dat de gesprekken die met Europese fabrikanten zijn gestart, betrekking hebben op systemen met een groter bereik en antiballistisch vermogen, waarmee op het oude continent alleen de Mamba is uitgerust.

In Europa ontwikkelt Duitsland een langeafstandsversie van zijn IRIS-T, genaamd IRIS-T SLX, met de ambitie om in dezelfde categorie te spelen als de Aster en de Patriot PAC-3.

Ten slotte weerhoudt niets Saoedi-Arabië ervan zich weer tot China te wenden, zoals het al heeft gedaan voor de MALE Wing Loong-drones, de PLZ-45 zelfrijdende kanonnen en de DF-3 en DF-ballistische raketten, verworven in Peking recente decennia.

In dit gebied bieden Chinese fabrikanten exportversies aan van de HQ-9, genaamd FD-2000, die al naar onder meer Marokko en Algerije zijn geëxporteerd, en de antiballistische versie HQ-19, die gelijkwaardig zou zijn aan de THAAD.

Conclusie

Zoals we kunnen zien, zou het vertrouwen dat IntelgeneOnline.fr heeft verworven, als het bewezen blijkt te zijn, een reële kans bieden om SAMP/T Mamba uit de internationale commerciële sleur te halen waarin dit uitstekende Frans-Italiaanse systeem zich heeft bevonden. inmiddels ruim tien jaar.

SAMP T x1200 e1606832577536 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Saoedi-Arabië
SAMP/T Mamba versus Patriot PAC-3 in Saoedi-Arabië? Het is echt mogelijk... 12

Afgezien van de door de Saoedische autoriteiten geuite behoefte kan het Europese systeem vandaag de dag rekenen op een bijzonder gunstige context, waarin concurrerende prijzen worden gecombineerd met aanzienlijke operationele successen, ook op het zeer complexe antiballistische gebied.

Het feit blijft dat de kans voor Mamba ook erg smal lijkt om daadwerkelijk voldoende gunstige dynamiek te creëren en de carrière van het systeem op het internationale toneel opnieuw te lanceren. Er zijn inderdaad verschillende systemen, ook concurrerend, en soms bekroond met hetzelfde operationele succes, op deze markt gearriveerd of zullen dat binnenkort doen.

Volledige versie vanaf 26 april, volledige versie tot 22 juni

Voor verder

4 Reacties

  1. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Patriot bekend staat om zijn blah-targeting, waarbij twee raketten per onderschepping vereist zijn……
    We hebben gezien dat het op de mamba een besturingssysteem is (bovendien respect voor de Elzas omdat hij 3 asters op 3 raketten heeft gegooid... het is nog steeds stom en er is geen tijd als het verprutst... het is een uitdrukking van het vertrouwen dat ze in de aster hebben 30)

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen