Lockheed en Rheinmetall proberen de Israëlische PULS in Duitsland te torpederen

De afgelopen twee jaar heeft de Israëlische defensie-industrie op verschillende gebieden belangrijke commerciële doorbraken geboekt, met name op het gebied van mobiele artillerie. Of het nu gaat om de meervoudige raketwerper PULS of het op ATMOS 2000 gemonteerde kanon, Israëlische systemen hebben in verschillende competities gewonnen, ten koste van Amerikaanse (HIMARS) of Europese (Caesar, Archer) apparatuur, ook in Europa.

Als de Europeanen geen andere middelen hebben om de opmars van het ATMOS 2000-kanon tegen te gaan dan efficiënter en competitiever te zijn, met de komst van de Archer 2, de Caesar Mk2 en de RCH-155, Lockheed Martin van zijn kant , heeft een sterk argument om de Israëlische meervoudige raketwerper op afstand te houden van zijn HIMARS.

In tegenstelling tot wat Elbit Systems al enkele maanden heeft aangekondigd, is Lockheed, voor de gelegenheid ondersteund door Rheinmetall, niet van plan om de GMLRS-raketten te implementeren waarmee de LRM's/LRU M270 momenteel worden uitgerust, vooral in verschillende Europese legers degenen die zich de afgelopen maanden in Europa tot de PULS hebben gewend.

De ELBIT PULS, een meervoudige raketwerper met grote veelzijdigheid en een lage prijs

De afgelopen twee jaar heeft PULS zich gevestigd in tal van competities, vooral in Europa. In januari 2023 kondigde Denemarken aan dat het zich tot dit systeem zou wenden, voor 8 exemplaren, maar ook tot het ATMOS 2000 gedragen kanon, om zijn artillerie te moderniseren, nadat het had besloten al zijn 19 gloednieuwe Caesar 8x8's over te brengen naar Oekraïne.

atmos 2000 elbit
Het ATMOS 2000 gemonteerde kanon kreeg in Denemarken de voorkeur boven de Franse CAESAR. Sindsdien is dit besluit het onderwerp geweest van talloze kritiek en beschuldigingen van vriendjespolitiek van het Deense Ministerie van Defensie.

Twee maanden later waren het de Nederlandse legers die de aanschaf van twintig systemen bevestigden, voor iets meer dan $20 miljoen. Deze twee legers maakten eerder gebruik van de M300, die al enkele jaren buiten dienst was gesteld. In beide gevallen won de Israëlische LRM van LM's HIMARS.

Sinds, Spanje heeft aangekondigd dat het zich tot het Israëlische systeem zal wenden, met de aanschaf van 16 PULS- en 474 Accular-, EXTRA- en Predator Hawk-raketten, voor $ 577 miljoen. Maar dat is waarschijnlijk zo Het besluit van Duitsland om vijf Israëlische systemen aan te schaffen, door mee te liften op het Nederlandse programma, ter vervanging van de 5 MARS II, een evolutie van de M270, gestuurd naar Oekraïne, dat momenteel klaar is ontsteek het poeder voor Rheinmetall en Lockheed.

Lockheed Martin en Rheinmetall werken samen om een ​​EuroHimars te bouwen

Iets meer dan een jaar geleden hebben de twee bedrijven, vooruitlopend op de groeiende behoefte aan vernieuwing van de vloot van meerdere raketwerpers in Europa, hun krachten gebundeld om stellen een Europese versie van de M142 HIMARS voor, die rechtstreeks in Duitsland zou worden geassembleerd. Tegelijkertijd deed KNDS Deutschland hetzelfde, maar dit keer met het Israëlische Elbit, voor een Europese versie van zijn LRM.

Lockheed M142 HIMARS
HIMARS heeft bewezen een van de meest effectieve systemen te zijn die door het Westen naar Oekraïne zijn gestuurd.

Deze aanpak is vrij gebruikelijk aan de overkant van de Rijn, waarbij de Duitse defensie-industrie bijzonder gesteld is op dit soort OEM-partnerschappen, waardoor het mogelijk wordt om hoogwaardige apparatuur met een sterk commercieel potentieel te Europeaniseren, meer dan in naam.

Dit is hoe Diehl en Rheinmetall hun krachten bundelden met Rafael om de SPIKE antitankraket aan te bieden aan Europese legers, waarbij ze snel enorme marktaandelen in Europa verwierven, gebaseerd op de traagheid van Euromissile en MBDA in dit gebied. Meer recentelijk zijn soortgelijke modellen gebaseerd op het APS Trophy-systeem, of het Arrow 3 anti-ballistische systeem, altijd Israëlisch en altijd met het ‘Euro’-deeltje.

Maar als LM kan toegeven dat hij Kopenhagen, Den Haag en zelfs Madrid zich tot PULS heeft zien wenden, overtuigde de hypothese om de Bundeswehr zich tot Elbit te laten wenden voor een systeem dat zo cruciaal is als meerdere raketwerpers, hem ervan te overtuigen de klauwen eruit te trekken en alles te proberen deze toenadering te ontsporen.

LM en Rheinmetall ontkennen de mogelijkheid om GMLRS-raketten naar het Israëlische PULS-systeem te lanceren

Om dit te doen, braken de twee bedrijven een van de beloften van Elbit, met betrekking tot de mogelijkheid, voor zijn systeem, om GMLRS-raketten te implementeren, die vandaag de dag de M270, MARS II en andere LRU's bewapenen.

Lockheed Rheinmetall GMARS-voorstel
Artist's impression van de GMARS, een Europese versie van de HIMARS van Rheinmetall

Op de Eurosatory-show was Howard Bromberg, vice-president strategie en bedrijfsontwikkeling voor grondtroepen van Lockheed Martin, bijzonder bot over dit onderwerp. » De MLRS-munitiefamilie (van Lockheed Martin) kan niet in het PULS-systeem worden geïntegreerd “, verklaarde hij.

En om nog preciezer te zijn: de microfoon van de journalisten van Defensenews.com » Als Duitsland voor PULS zou kiezen, zou het geen toegang hebben tot onze raketten“. Dit is uiteraard een sterk argument, vooral voor Berlijn.

In een dergelijke hypothese zou de Bundeswehr niet alleen niet kunnen vertrouwen op zijn voorraad GMLRS-raketten voor zijn PULS, ook al waren die van tijdelijke aard, maar hij kon zich ook niet tot de Amerikaanse defensie-industrie wenden om zijn voorraden aan te vullen, indien nodig.

Zoals echter blijkt uit het verbod op wederuitvoer van SPIKE-raketten naar Oekraïne, opgelegd door Jeruzalem, zou het afhankelijk zijn van een land dat zo bijzonder is in zijn geopolitieke positionering als Israël, voor een strategische capaciteit als langeafstandsartillerie zeker een buitensporig risico vormen. naar Berlijn gaan.

GMLRS Lockheed M270-raket
De GMLRS-raket is de belangrijkste munitie van de M270-systemen die nog steeds in gebruik zijn

Nu Berlijn de ambitie heeft om van de Bundeswehr de centrale spil van de Europese defensie te maken, vooral in de betrekkingen met de Verenigde Staten binnen de NAVO, is het waarschijnlijk dat de argumenten van Lockheed hun doel zullen bereiken. Vooral omdat ook Rheinmetall daarheen ging met zijn kleine moordzuchtige zinnetje, via Armin Papperger.

« Anderen praten over de mogelijkheid om een ​​soort raket af te vuren die universeel is, een bewering die meestal niet eens waar is, en die de fragmentatie van ontwikkelingsfondsen en nationaal egoïsme bevordert, terwijl deze helemaal niet wordt gebruikt op het Oekraïense slagveld. » verklaarde de CEO, die precies steunde waar het pijn doet, namelijk het verbod op Jeruzalem om uitrusting van Israëlisch ontwerp over te dragen aan de Oekraïense legers.

Conclusie

Zoals we kunnen zien heeft Rheinmetall, net als LM, besloten toe te slaan waar het pijn doet, om de onderhandelingen tussen Berlijn en Jeruzalem over de overname van het PULS-systeem te laten ontsporen.

De twee bedrijven lanceerden het offensief op het beste moment, aangezien de Bundeswehr onlangs moeilijkheden had onderkend bij de gesprekken met Elbit en een mogelijk uitstel van de levering van de vijf systemen, die nog steeds niet officieel waren besteld, tot eind 5.

Het blijft zo dat de argumenten van de twee Amerikaanse en Duitse industriëlen, als ze in de eerste plaats bedoeld zijn om hun opmerkingen te ondersteunen, ook de gevaren benadrukken van onachtzame inkoop van groot defensiematerieel.

K239 Chunmoo
De voorbehouden en verboden van LM en RM met betrekking tot GMLRS-raketten strekken zich zeker ook uit tot de Zuid-Koreaanse M239 Chunmoo, die met name door Polen is verworven;

Of het nu Israël is, zoals Zuid-Korea, met Chunmoo II, ook het doelwit van de opmerkingen van A. Papperger: als deze landen aantrekkelijk kunnen zijn in termen van prijs of levertijden, bevinden ze zich niettemin in operatiegebieden en hebben geopolitieke agenda's radicaal verschillende van hun Europese klanten.

Wat zal er dan gebeuren als Den Haag nieuwe raketten wil bestellen bij Elbit, tegenover Rusland, terwijl de Russische diaspora in Israël zich daartegen verzet? En wat zal er, in dezelfde hypothese, gebeuren als Seoel al in actie komt tegen Pyongyang? Zal het eenvoudigweg mogelijk zijn om de schepen die deze systemen vervoeren te beschermen in het geval van een wijdverbreid conflict?

Daarom rijst de vraag of het in Europa relevant is om zich tot fabrikanten buiten de NAVO te wenden, terwijl de situatie zowel op het oude continent als in de wereld zeer verslechterd is, om enkele tientallen miljoenen euro’s te besparen ten opzichte van Europese of Amerikaanse apparatuur. ?

[Armelse]

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 meerdere raketwerpers | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


[/ Arm_restrict_content]

Voor verder

1 REACTIE

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN