Zal Frankrijk de Leclerc-evolutie en zijn formidabele industriële en operationele potentieel negeren?

De Leclerc Evolution, gepresenteerd door KNDS, was ongetwijfeld een van de vlaggenschippantservoertuigen van de Eurosatory 2024-show, die aanstaande vrijdag zijn deuren sluit. Deze tank bereikt in feite de synthese tussen de Leclerc UAE (Verenigde Arabische Emiraten), efficiënter dan het Franse model dankzij zijn MTU-motor van 1500 pk, en de EMBT-koepel, gepresenteerd in 2022 tijdens de vorige editie van deze show.

Zo kan de Leclerc Evolution beweren zichzelf uit te nodigen, zonder te vervagen, in de nieuwe tussengeneratie gevechtstanks momenteel wordt ontworpen, naast de Leopard 2AX/3, ontwikkeld door KNDS Duitsland, vanaf de KF51 Panther van Rheinmetall, de Amerikaanse M1E3 Abrams en de Russische T-14, vooral omdat deze door de ontwerpers wordt gepresenteerd als ‘klaar om te produceren’ op een internationale markt waar veel vraag naar is.

Echter, zoals de orde van 18 Leopard 2A8 van de Bundeswehr, de internationale carrière van dit pantservoertuig had gelanceerd, besteld (of binnenkort besteld) door vier andere Europese landen in slechts één jaar tijd, moet de supertank KNDS France vooral een order krijgen van het leger van de Franse bodem, om zichzelf geloofwaardig te positioneren op het internationale toneel.

Helaas voor de Leclerc Evolution en de KNDS-strategie heeft het leger, net als het Ministerie van de Strijdkrachten, op dit moment niet de intentie, noch de middelen, om de nieuwe Franse tank aan te schaffen.

De tank is vandaag niet de prioriteit van het leger

En met een goede reden. Naar eigen zeggen van het Franse leger, tanks zijn voor haar vandaag niet de prioriteit. Het moet immers in het kader van het LPM 2024-2030 talrijke programma’s uitvoeren, die moeilijk in hun geheel te financieren zullen zijn, met in het bijzonder de inzet van de Griffon, Serval en Jaguar van het SCORPION-programma, het ontwerp en opdracht van de VBAE ter vervanging van de VBL, de aanschaf van de 109 Caesar MkII die de ruggengraat van de Franse artillerie moet vormen, of de modernisering van de Tiger-aanvalshelikopters en de ingebruikname van de H-160M ​​Guépard, voor ALAT .

KNDS VBMR griffioen
De modernisering van het middensegment van het leger, met het SCORPION-programma, blijft de prioriteit van het leger voor LPM 2024-2030

Deze gedwongen modernisering, het gevolg van 25 jaar onderinvestering in het vervangen van uitrusting en intensief gebruik van hulpbronnen in Afghanistan, de Levant en de Sahelstrook, laat de staatsmajoor van het leger vrijwel geen manoeuvreerruimte om kansen te grijpen die tijdens deze LPM naar voren kwamen.

Naast deze volkomen duidelijke beperkingen zal het leger de komende zes jaar ook lijden onder een staf waarin de lichte strijdkrachten, het legioen, de marinetroepen en parachutisten, oververtegenwoordigd zijn in vergelijking met de linie-eenheden, in het bijzonder gevechtstanks.

Zo stond het leger de afgelopen tien jaar onder bevel van een parachutist (Gal Bosser), een legionair (Gal Burkhard) en een TdM (Gal Schill), terwijl de positie van generaal-majoor werd ingenomen door twee parachutisten (Gal de La Chesnais en Gomart), een genie (Gal Quevilly), en twee ruiters (Gal Barrera en Béchon), maar die in wezen hun tanden hadden gesneden in de lichte cavalerie.

Gegeven dit tropisme voor lichte strijdkrachten en manoeuvreerkrachten, de moderniseringsvereisten die van invloed zijn op alle uitrusting, inclusief het alomtegenwoordige aanbod van middelzware gepantserde voertuigen, de recente operationele geschiedenis en budgettaire beperkingen, is het nauwelijks verrassend dat de capaciteiten van de Franse linie, gevechtstanks, zware artillerie en gemechaniseerde infanterie, hebben nauwelijks centraal gestaan ​​in de zorgen van de legerstaf.

Dus hoewel deze middelen de kern vormen van het conflict in Oekraïne tegen Rusland, zijn ze de slechte verhoudingen van de inspanningen van het leger in de LPM 2024-2030, met een beperkte modernisering van slechts 160 Leclerc, de orde van 109 Caesar MkII riep op om de volledige 155 mm artillerie van de AT te vormen en de afwezigheid van modernisering van de VBCI.

De KNDS-strategie staat ver af van de Franse verwachtingen waaruit deze voortkwam

Naast deze puur militaire en budgettaire overwegingen is er waarschijnlijk sprake van een politieke teleurstelling over de strategie, hoe relevant ook, die door de KNDS is opgesteld rond de Leopard 2A-RC 3.0 en Leclerc Evolution, ter voorbereiding op de MGCS.

Leopard 2A-RC 3.0 van KNDS Deutschland
De Leclerc 2A-RC 3.0-tank gepresenteerd door KNDs Deutschland op de Eurosatory 2024-show. Het overlaten van de wereldmarkt aan deze enkele KNDS-tank zou een ernstige onbalans veroorzaken tussen de Franse en Duitse partijen in het bedrijf, en zou de industriële evenwichten rond het programma in gevaar kunnen brengen. MGCS.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 MBT-gevechtstanks | Defensieanalyse | Begrotingen van de strijdkrachten en defensie-inspanningen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

12 Reacties

 1. Goed artikel, dat aantoont hoe moeilijk het is voor het Ministerie van de Strijdkrachten om zijn industrie te ondersteunen. Het economische belang wordt goed genoemd; de toekomstige regering moet meer aandacht hebben voor haar industriëlen dan voor haar generaals.

 2. Nee, de industriëlen, en dit is normaal, verdedigen hun activiteiten. We hebben de excessen van het Miltaro-industriële complex in de VS en Duitsland gezien en gezien.
  Het is het leger dat de middelen moet verdelen.
  In het Middellandse Zeegebied hebben we bijvoorbeeld te maken met geloofwaardiger scenario's (zeker in dezelfde mate) als een gemechaniseerde aanval op Straatsburg. De toename van de spanningen met Algerije is op de lange termijn waarschijnlijk, met of zonder RN.

 3. Het is zoveel gemakkelijker voor onze ‘grote’ Gamelin-hoofden om zich voor te bereiden op de laatste (zelfs) verloren oorlog dan om te anticiperen en de toekomst te voorspellen. Het lanceren van een “nationale defensie”-lening van Franse spaarders zou misschien een oplossing zijn om onze land- (300 tanks in werkelijkheid) EN maritieme (2 PAN op zee) herbewapening permanent en één in reparatie te versnellen. Maar we moeten ze niet te veel haasten, we moeten ze hun personeelsfeesten en andere koninklijke geneugten laten verteren.

 4. Ik zou het graag met u oneens zijn over de kwestie van nationale leningen.

  Hoewel de staat in Frankrijk schulden heeft, beschikken de Fransen over aanzienlijke spaargelden.
  In de VS zitten zowel de staat als de burgers zwaar in de schulden.

  In Frankrijk zijn er de besparingen die nodig zijn om een ​​enorme herbewapeningsinspanning te financieren.

  De vraag van de schuldeiser is van fundamenteel belang: als het Franse burgers zijn die schuldeisers zijn van hun eigen staat, hoeft men niet bang te zijn voor de subjectieve oordelen van internationale markten en ratingbureaus.

  Wat een probleem vormt, is meer de identiteit van de schuldenaar dan zijn niveau.

  Het typische voorbeeld van deze situatie is Japan, een land met grote schulden, maar waarvan de schulden vrijwel uitsluitend in handen zijn van Japanse belastingbetalers, waardoor de financiële en dus strategische onafhankelijkheid van het land wordt gewaarborgd.

  • Dit lost echter het probleem van het begrotingstekort en de staatsschuld, die hier het grootste obstakel vormen, niet op. Ja, het is beter. Bovendien was de defensiebasis gebaseerd op een enorme roep om besparingen. Maar denken dat een staatslening de oplossing is, is een vergissing. Als het zo simpel was, denk dan eens dat het al heel lang geleden gedaan zou zijn. Kort samengevat is de herkomst van de middelen tegenwoordig grotendeels ondergeschikt aan de muur van de overheidsfinanciën in deze kwestie. Dat gezegd hebbende, als deze muur eenmaal is omzeild, verdient het bevorderen van een staatsschuld, als het mogelijk is, de voorkeur.

 5. Het komt zelden voor dat ik het radicaal met je oneens ben, maar de bewering 'Als het zo simpel was, bedenk dan dat het al lang geleden gedaan zou zijn' is slechts een argument van autoriteit, waarvan de onnauwkeurigheid herhaaldelijk door de Geschiedenis wordt aangetoond.

  Pluralistische democratieën zijn gebaseerd op het wilsbeginsel: de wil van de natie via de uitdrukking van het kiesrecht en vervolgens de wil van gekozen functionarissen.

  Het is op dit laatste punt dat het systeem al tientallen jaren faalt: denkt u dat generaal De Gaulle of zelfs Georges Pompidou destijds afstand zouden hebben gedaan van essentiële en zelfs vitale moderniseringen van het land, het leger of de industrie? de pseudo-schuldenmuur?

  Kan iemand uitleggen waarom het magische cijfer van een tekort van 3% volgens de Europese Commissie niet mag worden overschreden?

  Je kent het Angelsaksische gezegde ‘To big to fail’.
  Ziet u Frankrijk failliet gezien zijn schulden of tekorten? Het reduceert de geschiedenis tot haar financiële of economische dimensie
  Het is, als ik mezelf toesta en met alle aandacht die ik heb voor u en uw vaak relevante en zelfs briljante analyses, keukenmarxisme zoals er keukenlatijn bestaat (excuseer mij dat ik u plaag met zo'n serieus onderwerp!)
  En het was Marx die ‘Misery of the economy’ schreef (en Emmanuel Todd, denk ik)

  Wat ik hiermee bedoel is dat het lezen van de rapporten van de Rekenkamer en de Regionale Kamers van Accountants en vooral de implementatie van hun aanbevelingen het mogelijk zal maken om gemakkelijk de miljarden terug te vorderen die nodig zijn voor de verwerving van 1200 Leclerc Evolution in de financiële sector. omstandigheden die u zo overtuigend beschrijft

  Hartelijk

  • In feite is de 3%-regel geen empirische waarde, maar een rekenwaarde. Dit is de gemiddelde houdbaarheidsdrempel van de schulden, zodat de groei, gekoppeld aan de inflatie, het mogelijk maakt om het gewicht van de schuldaflossingen op de publieke welvaart stabiel te houden. Het zou in feite per land en per jaar moeten worden aangepast, afhankelijk van de macro-economische parameters. Maar de waarde van 3% is een acceptabel gemiddelde voor landen die de sociale en economische criteria van de EU delen.
   Bovendien neemt de schuldenlast toe. Dat wil zeggen dat we meer welvaart moeten produceren om de toename ervan te compenseren. Omdat de groei niet erg sterk is en de inflatie is teruggekeerd naar lage waarden, kunnen we de gevolgen van deze schulden niet negeren. Dit is des te meer het geval omdat een ontsporing van de Franse schulden, omdat ze in de euro zit, gevolgen heeft voor de schulden van de eurozone, en dus voor de rentetarieven van al haar spelers. En Duitsland en Nederland zijn niet van plan meer van hun schulden af ​​te betalen, omdat Frankrijk zijn verplichtingen niet nakomt.
   De Gaulle en Pompidou hadden een bloeiende economie, begrotingsoverschotten en een zeer aanhoudende groei, waarbij de werkloosheid zo laag was dat het noodzakelijk was om massaal arbeidskrachten uit Noord-Afrika te importeren. Onder deze omstandigheden is het moeilijk te speculeren over het standpunt dat zij in de huidige situatie zouden hebben ingenomen. persoonlijk zou ik het risico in ieder geval niet nemen.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN