Het Caesar-kanon van KNDS is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem

In een paar jaar tijd is de CARion, uitgerust met een ARtillery-systeem, of CAESAR-kanon, gestegen tot de rang van steruitrusting van de Franse wapenexport en sluit zich aan bij de Rafale en de Scorpene-onderzeeër in de zeer exclusieve wapenclub die waarschijnlijk de krantenkoppen zal halen in Frankrijk en daarbuiten.

Verschillende echo's en verklaringen suggereerden dat er nieuwe orders zouden kunnen plaatsvinden tijdens de Eurosatory 2024-tentoonstelling. Dit is nu gebeurd, aangezien Armenië, evenals Kroatië en Estland, toezeggingen hebben ondertekend om in totaal 60 nieuwe Franse artilleriesystemen te bestellen.

Door dit te doen heeft de Caesar zich nu gevestigd als het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem, zowel in termen van het aantal geleverde en/of bestelde eenheden als in het aantal klanten, waardoor KNDS France, Ex-Nexter, kon terugkeren. op de internationale ranglijst van exporteurs van landmaterieel, na het semi-falen van de Leclerc en het falen van de VBCI.

Armenië, Estland en Kroatië: 3 nieuwe gebruikers en 60 nieuwe Caesars voor KNDS bij Eurosatory

De Caesar zal dan ook ongetwijfeld één van de grote sterren van de show Eurosatory 2024 zijn geweest, naast de nieuwe gevechtstanks van KNDS en Rheinmetall, evenals de talrijke luchtafweer- en antidronesystemen die dit jaar verschenen. De Franse kanunnik heeft namelijk 3 nieuwe orders genoteerd in totaal 60 exemplaren, ter gelegenheid van het Parijse evenement.

CAESAR MkII KNDS
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 9

De eersten die zich op 18 juni pleegden, waren Armeense legers, voor 36 Caesar MkI 6×6, om twee artilleriebataljons uit te rusten. Na de terugtrekking van het land uit de Collective Security Treaty Organization, onder Russisch toezicht, te hebben geformaliseerd, beloofde Yerevan de uitrusting van zijn legers te transformeren, in het bijzonder door zich tot de Verenigde Staten en Frankrijk te wenden, om Azerbeidzjan te respecteren, gesteund door Turkije en Israël.

De volgende dag was het de beurt aan Kroatië en Estland om de bestelling van elk 12 exemplaren bekend te maken, MkI voor Zagreb, MkII voor Tallinn, en werden daarmee de 12e en 13e gebruikerslanden van het Caesar-kanon ter wereld, en de 5ᵉ en 6ᵉ in Europa.

Deze twee landen hebben als zodanig ter gelegenheid van de show een raamovereenkomst met Frankrijk ondertekend om de aanschaf, levering en onderhoud van artilleriesystemen te organiseren, die de basis vormen van een “ Club Caesar » geïnspireerd door de Duitser Leoben.

Als zodanig specificeerde het Ministerie van de Strijdkrachten dat andere landen al hadden aangegeven geïnteresseerd te zijn om zich bij deze structuur aan te sluiten, zonder te specificeren of zij bestaande klanten of potentiële nieuwe gebruikers waren.

Prestaties/prijs, mobiliteit, productietijden, Oekraïne: de redenen voor het succes van het Caesar-kanon vandaag

De Canon Caesar had enig succes geboekt bij internationale klanten, kort na zijn ingebruikname in Frankrijk, in 2003, met Thailand, voor 6 eenheden, Saoedi-Arabië, voor 76 eenheden, in 2006, en Indonesië, in 2012, voor 37 artilleriesystemen. .

caesar Oekraïne
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 10

Het was echter vanaf 2020 dat de Caesar-dynamiek voor Nexter echt van de grond kwam Tsjechië voor 52 systemen in 8×8-versie, in 2022 gevolgd door de België (9+19 Caesar MkII), Litouwen (18 Caesar MkII), Marokko (36 Caesar MkI) en Oekraïne (12+6+6+6+19+78 MkI, 19 MkI 8×8), en door Armenië (36 MkI), Kroatië (12 MkI) en Estland (12 MkII) , in 2024.

Dit succes is gebaseerd op de combinatie van verschillende factoren. Het meest voor de hand liggende is niets anders dan de enorme toename van de bewapenings- en moderniseringsinspanningen van de strijdkrachten, vooral in Europa, om te reageren op de stijging van de internationale spanningen, maar ook om westerse uitrusting te vervangen die naar Oekraïne wordt gestuurd, ter ondersteuning van de oorlogsinspanningen van Kiev.

Onder impuls van de Franse autoriteiten heeft Nexter, nu KNDS Frankrijk, ook perfect kunnen reageren op de evolutie van de vraag, door de productiesnelheid van de Caesar te verhogen van 1,5 systemen per maand in 2021 naar 6 systemen per maand vandaag. , en met het doel om in 12 twaalf maandelijkse systemen te bereiken.

Hierdoor kan het bedrijf kortere levertijden aanbieden, die vandaag de dag door potentiële klanten zeer gewaardeerd worden, ondanks een zeer vol orderboek, met tot nu toe nog meer dan 360 exemplaren die nog geproduceerd moeten worden, d.w.z. 5 jaar productie bij 6 systemen per maand , maar er zijn nog maar twee en een half jaar te gaan, met een maandelijkse productie van 12 kanonnen.

buis caesar volgende KNDS frankrijk
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 11

Het Caesarkanon kan ook vertrouwen op de zeer goede feedback uit Oekraïne, aangezien het Franse systeem als zodanig door zijn precisie en mobiliteit vooral gevreesd door Russische artilleristen.

Bovenal biedt het een prijs-prestatieverhouding zonder concurrentie in Europa. Met een eenheidsprijs die varieert tussen € 3,5 en € 4 miljoen, is de Caesar in feite drie keer goedkoper dan een Zuid-Koreaanse K3 Thunder, en meer dan vier keer goedkoper dan de Duitse Pzh 9, allemaal dankzij een kanon van 4 kaliber , een bereik van 2000 km met niet-aangedreven granaat, en uitstekende schietprecisie, zelfs op maximaal bereik.

Bovendien geven zijn lichtheid, 17 ton in de strijd, en zijn 6×6-configuratie hem ook mobiliteit in elke richting, zowel om vijandelijk tegenbatterijvuur te vermijden, als om zeer snel rond de aanvalslinie te bewegen, om waar dan ook ondersteuning te bieden het is nodig.

Zonder de terreinmobiliteit of bescherming van de Pzh 2000 of de K9 te evenaren, blijkt de Caesar in feite een zeer aantrekkelijke keuze te zijn voor veel strijdkrachten die het aantal 155 mm-buizen willen uitbreiden en die onder budgettaire beperkingen staan. . voor strijdkrachten die een mobiele en dynamische doctrine hanteren, zoals Frankrijk; of voor legers die zich bezighouden met moeilijk terrein, ontoegankelijk voor zware systemen, zoals Indonesië en Thailand.

Het derde meest gebruikte moderne artilleriesysteem, na de M109 en K9 Thunder

Met Armeense, Kroatische en Estse bestellingen ziet de Caesar-canon zijn internationale klantenbestand twaalf landen bereiken, waaronder vijf in Europa. Door dit te doen wordt het ongetwijfeld vandaag de dag het meest geëxporteerde moderne Europese artilleriesysteem, met zijn 12 exemplaren, ver vóór de Duitse Pzh 548 en zijn 2000 exemplaren naar acht landen.

Pzh 2000 KNDS Oekraïne
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 12

Het staat zelfs in de TOP 3 van de best geëxporteerde moderne artilleriesystemen, na de Zuid-Koreaanse K9 Thunder, waarvan 1300 exemplaren werden geëxporteerd naar 9 strijdkrachten, waaronder 4 in Europa (Polen, Estland, Noorwegen, Finland), en de Amerikaanse M109, waarvan er ruim 2500 buiten de Verenigde Staten in dienst blijven bij 24 strijdkrachten, waaronder zeven in Europa.

Er moet zelfs worden opgemerkt dat de Caesar qua aantal klanten de K9 Thunder overtreft, maar deze laatste heeft verschillende grote contracten afgesloten met lokale productie in Polen (532 eenheden), Egypte (200 eenheden), Turkije (421 eenheden). systemen) en in India (200).

Interessant genoeg overtreft de Caesar de Russische export in moderne artilleriesystemen (125 2S-19 Msta-s voor 5 gebruikerslanden), net als de Chinese systemen (170 PLZ-45/4 landen en 480 PCL-181/3 landen).

Dit zegt veel over de prestaties en aantrekkelijkheid van de Caesar, in een bijzonder competitieve markt die bestaat uit meer dan een dozijn 155 mm-systemen op de wereldmarkt.

Gepresenteerd op de Eurosatory 2024-show, de Caesar MkII klaar om het over te nemen

De Caesar MKII, gelanceerd in 2022, werd voor het eerst gepresenteerd op de Eurosatory 2024-show. Dit zou het mogelijk moeten maken om de operationele en commerciële carrière van de Caesar te verlengen, door feedback van Franse legers in de Levant en de Zuid-Sahara te integreren. Afrika, en door de Oekraïense legers tegen Rusland.

Terwijl hij de principes en paradigma's van de MkI overneemt, blijkt de Caesar MkII heel anders te zijn, met een nieuw chassis, een nieuwe gepantserde cabine met 4 deuren, een nieuwe motor van 460 pk, twee keer zo krachtig als die van de MkI, en een volledig gemoderniseerde elektronica aan boord.

Caesar MKII gepresenteerd op de Eurosatory 2024-show
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 13

De Sigma 30-traagheidseenheid, die al bekend stond om zijn precisie, is vervangen door Safran's nieuwe Geonyx, ontworpen om te werken in een gecodeerde omgeving zonder geolocatiesignalen. Er is een anti-IED- en anti-drone-jamingsysteem toegevoegd, ECLIPSE genaamd, evenals alle componenten van het SCORPION-systeem, zoals de met Contact gecodeerde radio en het tactische communicatieknooppunt van het systeem, voor de Franse en Belgische modellen.

Bovendien moeten deze positionerings- en richtsystemen, gecombineerd met het nieuwe hydraulische systeem dat het voertuig en het kanon bestuurt, het laden en evacueren van de batterij nog sneller mogelijk maken, om te voldoen aan de verwachte verbeteringen in drone-locatiesystemen en tegenbatterijen.

De Caesar MkII is ook beter beschermd, met een cabine die voldoet aan de Stanag 2-norm, dat wil zeggen tegen munitie van 7,62 x 39 mm op 30 m, en tegen granaatscherven van 155 mm granaten op 80 m en meer.

Deze systemen wegen de Caesar MkII, die in de strijd 25 ton weegt, vergeleken met 18 voor de MkI. Zijn motor van 460 pk, vergeleken met de 215 pk van de vorige versie, geeft hem echter een vermogen-gewichtsverhouding van 18 pk per ton, hoger dan die van de vorige versie, terwijl hij rond de all-terrain efficiëntiedrempel van acht blijft. . ton per as, wat een betere mobiliteit op elk terrein garandeert. In termen van massa en omvang blijft de Caesar MkII luchtvervoerbaar met A400M-vliegtuigen, wat een belangrijke noodzaak blijft voor de Franse legers.

Ondanks deze opmerkelijke verbeteringen handhaaft de Caesar MkII het prijsargument, met kosten per eenheid van ongeveer € 5 miljoen volgens KNDS, en volgens bepaalde bronnen zelfs nog lager.

Een aanbod bedoeld om gesleepte artillerie te vervangen en de vuurkracht te vergroten tegen lagere kosten

Zoals we kunnen zien lijkt het succes van de Canon Caesar op het internationale toneel de dynamiek voort te zetten die in 2020 begon en werd versneld met de verzending van de eerste Franse systemen naar Oekraïne in het voorjaar van 2022.

Demonstratie van het Caesarkanon
KNDS Caesar-kanon is nu het meest geëxporteerde Europese artilleriesysteem 14

Een tijdlang bleef de exacte positionering van de Caesar onzeker, omdat deze vaak werd gezien als een licht artilleriesysteem, voornamelijk bedoeld voor machtsprojectie, maar onvoldoende beschermd om te worden gebruikt in een conflict met hoge intensiteit.

Echter, de uitstekende prestaties in Oekraïne, naast veel zwaardere en duurdere systemen zoals de Duitse Pzh 2000, de Amerikaanse M109 of de Poolse Krab, maar ook de prijs, waardoor het een alternatief is voor gesleepte artilleriesystemen aan het einde van de levensduur, maakte het mogelijk om de voorkeursmarkt van Caesar te verduidelijken, bedoeld om massa en vuurkracht te herscheppen, naast aanvalsartillerie, ter vervanging van gesleepte kanonnen die nu te kwetsbaar zijn.

Door deze positionering begrijpelijker te maken, in combinatie met zijn operationele resultaten, zou het Franse artilleriesysteem in de komende maanden en jaren nog veel meer internationale successen kunnen boeken en zichzelf kunnen vestigen als een van de Franse referenties op het internationale toneel, versterkt door de komst van de Caesar MkII.

Bijgewerkt op 20-07-2024: Slovenië en Finland

Sinds het schrijven van dit artikel op 20 juni 2024, Slovenië tekende een intentieverklaring om ook Caesar-systemen over te nemen. De Poolse pers heeft dat op zijn beurt aangegeven Caesar MkII was de favoriet in de strijd om de nieuwe kustbatterijen van de Finse marine.

Artikel vanaf 20 juni in volledige versie tot 28 juli 2024

Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN