HMS OCEAN LHD selges til brasilianere etter bare 23 års tjeneste

Helikopterbærerens angrepsskip HMS Ocean har vært flaggskipet til Royal Navy i nesten 20 år. Han ble trukket fra tjenesten for å være solgt til Brasil med ankomsten av hangarskipet HMS Queen Elizabeth,for et beløp på £ 84,3 millioner. Fartøyet på 21.000 tonn kan projisere 400 mann samt et dusin helikoptre av alle typer. Det vil styrke kapasiteten til den brasilianske marinen betydelig etter sistnevntes beslutning om å trekke hangarskipet Sao Paolo (Ex Clemenceau) ut av tjeneste. 

Videresalget av et fartøy som har mindre enn 25 års tjeneste kan virke overraskende. Britene har imidlertid blitt mestere på dette området, og mange Royal Navy marineenheter selges videre på bruktmarkedet etter 20 år.

Dette tiltaket er faktisk svært relevant. På den ene siden gjør det det mulig å effektivisere industriell innsats ved å linearisere produksjonen av skip, slik at britiske verft er mye mindre avhengige av eksport for å opprettholde kunnskap og bemanning enn sine franske kolleger. På den annen side lar dette Royal Navy operere ikke-foreldede enheter, som for eksempel våre A69 offshore patruljefartøy som har mer enn 40 års tjeneste. Dette vil skape et sekundærmarked for vedlikehold og reservedeler som også styrker det forsvarsindustrielle stoffet i Storbritannia. Endelig åpner dette fremtidige muligheter for mulig eksport av nye enheter, ettersom marinene har fått oppleve britisk teknologi og metodikk.

Når alle disse parametrene er integrert i ligningen, vil utskifting av marineenheter hvert 20. til 25. år, med markedsføring av brukte skip som fortsatt har bevist operativt potensial, og derfor omsettelig på 10 eller 20 % av deres startkostnad, viser seg å være en klok beregning.

Legger vi til dette selvangivelsen på Forsvarsindustriinvesteringer, blir tiltaket åpenbart, og det er det faktum å beholde marineenheter i 30 år (T70) eller 40 år (A69) som mister all sin mening.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler