Hva å tenke på den kinesisk-russiske tilnærmingen?

- Annonse -

Etter at han nylig ble utnevnt, reserverte den nye kinesiske forsvarsministeren, Wei Fenghe, sitt første internasjonale besøk til sin russiske motpart, general Shoigu. " Jeg besøkte Russland som Kinas forsvarsminister for å vise verden det høye utviklingsnivået i våre bilaterale forbindelser, og den faste viljen til våre væpnede styrker for å styrke deres strategiske samarbeid » erklærte den kinesiske ministeren på slutten av besøket, ifølge Tass-byrået.

Han indikerte også spesifikt at dette besøket var en del av den felles innsatsen mellom Russland og Kina for å " kjempe mot en liberal verdensorden dominert av USA '.

Uttalelsene fra den kinesiske forsvarsministeren er langt fra ufarlige, eller del av en enkel semantisk eskalering knyttet til de fornyede økonomiske spenningene mellom Kina og USA. For første gang nevnes det faktisk militært samarbeid mellom de to atommaktene, selv om begrepet "allianse" ikke ble nevnt.

- Annonse -

Og denne tilnærmingen er noe som bekymrer vestlige og amerikanske strateger. Fordi hvis vestlige styrker generelt sett forblir overlegne i Kina eller Russland, ville en samtidig forverring i begge teatrene utgjøre et svært betydelig problem for vestlige styrker, USA må utplassere mer enn 50 % av sine styrker for å balansere hver front. Med andre ord, i tilfelle samtidig krigshandling fra Russland (og allierte) i Europa, og Kina (og allierte) i Stillehavssonen og/eller mot India, ville Vesten være i en veldig dårlig posisjon.

Men hva tenker vi om det som ser ut som en russisk-kinesisk allianse?

Hvis den politiske tilnærmingen på den internasjonale scenen mellom Russland og Kina ofte fremheves, er økonomisk og sosialt samarbeid langt fra like dynamisk. Dermed er Kina bare den 4. økonomiske investoren i Russland, etter Italia, Tyskland og fremfor alt Frankrike, hvorav flere selskaper (Renault, Auchan, Société Générale, etc.) har investert massivt i den russiske økonomien, og har fortsatt å gjøre det til tross for krisen og sanksjonene. Kina på sin side nøyde seg med å kjøpe noen få konkursrammede selskaper, uten å redde dem, og tilbød meget passende sine landbruksprodukter for å kompensere for den russiske embargoen på europeisk landbruksimport.

- Annonse -

I tillegg dukker det opp spenninger i Øst-Sibir, hvor den utvandrede kinesiske befolkningen har overgått den russiske befolkningen i flere oblaster, noe som skaper sosial og økonomisk friksjon og får Moskva til å frykte "historiske" territorielle krav fra Beijing på territorier som har tilhørt det kinesiske imperiet, se det mongolske riket. Beskyttelse av russisktalende minoriteter og historiske krav var imidlertid de to spakene Kreml brukte for å rettferdiggjøre sine operasjoner i Georgia og Ukraina, og de frykter nå å befinne seg på feil side av grensen.

På den annen side har spenningene mellom Kina og India fortsatt å øke i flere år, og en krig ble til og med så vidt unngått sommeren 2017 på Doklam-platået. Imidlertid er India den største kunden til den russiske forsvarsindustrien, med mer enn 10 milliarder dollar i årlige bestillinger. Disse ordrene bidrar sterkt til å støtte den russiske forsvarsindustrien og dens 1,3 millioner ansatte, samtidig som de fungerer som en viktig kilde til utenlandsk valuta og inntekt for den russiske føderale staten. En krig mellom Kina og dets pakistanske allierte, og India, ville sette Russland i en ekstremt delikat politisk og økonomisk situasjon.

Til slutt, selv om Russland nylig gikk med på å eksportere sitt Su-35S jagerfly og S-400 luftvernsystemet til Kina, både for å fremstå mindre isolert på den internasjonale scenen etter annekteringen av Krim, og for å registrere de første eksportordrene for disse våpensystemene og tjene viktig valuta, er det mange tvister mellom Russland og Kina angående ulovlige kopier av eksportert russisk militærutstyr. Så jegerne J15et J11er avledede kopier av de russiske Su-33 og Su-27 jagerflyene, og er bygget uten lisens. Mange kinesiske missiler og pansrede kjøretøy er også ulisensierte kopier av russisk utstyr. Denne tilnærmingen førte til at Russland suspenderte alle våpenleveranser til Kina, spesielt det mest moderne utstyret.

- Annonse -

I alle fall ligner alliansen under bygging mellom Kina og Russland mer om en allianse av omstendigheter, som den som knyttet USA og USSR under andre verdenskrig, enn om en allianse av prinsipper, som alliansen mellom USA , Storbritannia og Frankrike. Dette er imidlertid ikke betryggende, fordi det indikerer at oppfatningen av behovet for en allianse med Vesten går utover de strukturelle forskjellene mellom de to landene. Dette sier mye om følelsene til de to landene angående USA, og transitiviteten, Vesten og risikoen som følger av det.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler