T-14 Armata, den første representanten for en ny generasjon kamptanker

- Annonse -

RedSamovar.com-bloggen, som spesialiserer seg på analyse av russisk forsvar og dets utstyr, har publisert en fil om historien, ytelsen og utviklingen til ny russisk kampvogn T-14 Armata og pansrede kjøretøyer til familien hans.

Vi lærer spesielt at 125 mm 2A81-M1 kanonen ville være 17 % mer effektiv enn L/55 kanonen som utstyrer Leopard 2 A6, og 14 % mer effektiv enn M256-kanonen som utstyrer den nyeste Abrams M1A2. Tanken drar nytte av trippel-nivå beskyttelse sammensatt av hard-kill-systemer beregnet på å avskjære trusler, inkludert anti-tank missiler og raketter, soft-kill, for å forhindre målretting av det pansrede kjøretøyet, og nye aktive panser Afghanit og Monolith passive, og gir en uovertruffen beskyttelsesnivå for en kampvogn i verden. I tillegg har det ekstremt beskyttede mannskapet et sett med sensorer og kommunikasjonsutstyr for å gi utmerket taktisk bevissthet, spesielt i urbane områder. 

Alle innovasjonene integrert i T-14 går utover den enkle progresjonen og forbedringen av utstyr, ettersom T-90 var en forbedring av T-72. Dette er et generasjonssprang i pansrede våpensystemer, et resultat av mange tilbakemeldinger fra russiske styrker de siste 50 årene, i Afghanistan, Tsjetsjenia, Georgia, Ukraina og Syria. I denne forstand ville T-14 være den pansrede motstykket til F-22, og i likhet med den vil den i mange år ikke ha noen operativ ekvivalent.

- Annonse -

I mange år etter Sovjetunionens sammenbrudd ble russisk forskning på forsvarsutstyr neglisjert eller til og med foraktet av Vesten. De siste årene har imidlertid de russiske hærene vist en bemerkelsesverdig evne til å utvikle seg og integrere nytt utstyr som vil ha overrasket vestlige militære og industrifolk.

Det er for eksempel interessant å studere utviklingen av det russiske luftvåpenet i Syria, og videoer av angrep publisert, mellom den første utplasseringen og i dag. Om to år vil russiske styrker ha flyttet fra et flertall av utstyr fra sovjetisk arv (Su-24, Su-25, S-300) til ny generasjons utstyr (Su-30-34-35, S-400, Pantsir. ). Mens de første streikevideoene i Syria viste bruken av ustyrt glattboret ammunisjon, brukes de i dag mer marginalt, og presisjonsvåpen, styrt av droner eller operatører, har blitt dominerende på slagmarken.

Dette eksemplet illustrerer blant annet de nye paradigmene som styrer utviklingen av russiske forsvarsprogrammer. Den russiske generalstaben, under kommando av general Gerasimov, har satt opp korte kjeder mellom militæret og industrimenn, for raskt å dra nytte av tilbakemeldinger fra felten. Dette er hvordan vi var i stand til å se prototyper, se demonstranter, bli utplassert i kampsoner for å evaluere visse ytelser eller begrensninger. Dette var tilfellet da 2+2 Pak-50-er ble utplassert i noen dager på den russiske basen Hmeimin i Syria, eller da BMPD-2 Terminators ble brukt i 2017, også i Syria, selv om dette pansrede kjøretøyet ikke vil gå i tjeneste i Russiske styrker frem til slutten av dette året.

- Annonse -

I tillegg til dette aspektet har selve logikken i utformingen av russisk forsvarsutstyr utviklet seg betydelig siden den kalde krigen. Hvis målet for sovjetiske ingeniører og planleggere på den tiden var å holde seg til vestlig teknologisk utvikling, har det i flere år vært å nøytralisere og beseire vestlige styrker (og ikke utstyret deres). Dette er grunnen til at utviklingen av det russiske luftvåpenet ikke følger den samme logikken som i Vesten, nøytraliseringen av fiendens luftvåpen blir overført til den kombinerte handlingen av overflate-til-luft-missiler og avskjærere. Dermed er ikke Su-57 designet for å konfrontere F-22 eller F-35, men for å treffe luftpåfyllingsfly, awacs og fiendtlige anti-fly-, anti-missil- og radarforsvar. Engasjementet til amerikanske stealth-fly utføres av lavfrekvente radarer integrert i S-400- og S-500-batteriene.

Når det gjelder T-14, og som filen viser, ble tanken designet for å oppdage trusler før de ble oppdaget, engasjere dem før de ble engasjert, og ødelegge dem når de ikke kan ødelegge den. Denne tanken fungerer derfor ikke lenger som en enkel tank, men som en kraftmultiplikator. Denne logikken, nær doktrinen som fødte SCORPION-programmet til den franske hæren, vil gjøre det mulig å bruke T-14 i et miljø som består av andre pansrede kjøretøy som T-90BM, eller T72B3M, jagerfly av Terminator-tanker og kampvogner for infanteri, alt dette utstyret er tilgjengelig i store mengder og til lave kostnader for de russiske styrkene. Faktisk, selv om den ikke vil være raskt tilgjengelig i store mengder, kan T-14 gi en betydelig kraftøkning til russiske landstyrker i de kommende årene.

Dette er grunnen til at Mark Espers, utenriksminister for den amerikanske hæren, nylig erklærte det Amerikanske militære styrker vil kunne utkonkurrere russiske og kinesiske styrker i 2028, noe som betyr at de ville bli hardt presset til å gjøre det før da.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler