Kina utnytter sitt nettverk av marinebaser i Indo-Stillehavsområdet

Sri Lankas myndigheter har angivelig avstått en 99-årig konsesjon til et kinesisk selskap driften av havnen i Hambantota, på den sørlige spissen av halvøya, og derfor i umiddelbar nærhet til de indiske provinsene Kerala og Pondicherry. Denne kunngjøringen følger de som gjelder åpningen av en kinesisk marinebase på Maldivene, og kinesiske baser i Bangladesh og Pakistan. 

Den indiske regjeringen har uttrykt bekymring for at denne sivile konsesjonen vil bli brukt av kinesiske marinefartøyer, og låse India ytterligere inn i perle kjedesom utgjør de mange kinesiske marine- og flybasene som har blitt etablert i Indo-Stillehavssonen de siste årene. I Stillehavet var det australske og newzealandske myndigheter som uttrykte bekymring over diskusjoner som ble igangsatt mellom kinesiske myndigheter og representanter for øya Vanuatu for å utplassere en marinebase der, bare 2000 km fra den australske kysten.

Hvis den kinesisk-indiske rivaliseringen hovedsakelig har blitt håndtert fra landaspektet de siste årene, med de gjentatte gnisningene mellom hærene til de to landene på Doklham-platået, er det marineaspektet som representerer det mest strategiske spørsmålet for India.

Faktisk, i dag har India nesten ingen allierte på sine grenser, mens det ikke har noen mangel på motstandere, først og fremst den kinesisk-pakistanske alliansen. Videre ser det ut til at dens mektigste kontinentale allierte, Den russiske føderasjonen, gradvis vender seg bort fra det og beveger seg nærmere Kina, og mer overraskende, Pakistan.

Faktisk representerer tilgang til Det indiske hav og Stillehavet et viktig spørsmål for verdens ledende demokrati, siden det er den eneste gjenværende kommunikasjonslinjen i tilfelle konflikt. Og det er fra dette synspunktet at kunngjøringen om havnen i Hambantota varsler myndighetene og den indiske marinestaben. Isolert sett er denne kunngjøringen kanskje ikke av betydning, selv om denne havnen er strategisk plassert for å kontrollere overføringer mellom de to havene. Men sett i perspektiv kunngjøringene om marinebaser i Pakistan, på Maldivene, og kl bangladesh, ser det ut til at de er i stand til å lage en marineblokade av alle indiske havner. 

På den annen side er åpningen av kinesiske marinebaser alltid ledsaget av betydelige økonomiske investeringer i vertslandets lokale og nasjonale økonomi, som øker dens økonomiske avhengighet av Kina og styrker kinesisk kontroll over dets politiske myndigheter. . Dermed signerte Bangladesh, i likhet med Nepal, nylig forsvars- og militærsamarbeidsavtaler med Beijing.

Endelig har den kinesiske marinen nå de nødvendige og tilstrekkelige styrkene til å utplassere i disse havnene, med skip hvis militærmakt ikke er symbolsk, noe som skaper viktige støttepunkter for å blokkere en stor del av de kommersielle rutene i transitt i området. Disse punktene i seg selv er avhengige av de mange luft- og marinebasene på kinesisk territorium så vel som i Kinahavet, nå fullstendig under kontroll av Beijing, til tross for hva internasjonale myndigheter sier.

India prøver å reagere, og kunngjorde i forrige måned signering av en avtale med myndighetene på øyene i seychelleså også etablere en marinebase der. Men fremfor alt kan vi lage en direkte kobling mellom denne situasjonen og det presserende behovet uttrykt av den indiske marinen angrepsskip med helikopterskip, som den franske BPC Mistral, er slike skip avgjørende for å utføre angrep til sjøs. En kunngjøring som gjenspeiler det som ble gjort av japanske myndigheter vedr opprettelsen av en amfibiebrigade, en første siden slutten av andre verdenskrig, i påvente av en "sprangende" strategi satt på plass av admiral Nimitz under Stillehavskrigen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler