Frankrike, Storbritannia og USA rammet syrisk kjemisk infrastruktur

Alle nasjonale og internasjonale medier rapporterer streikene fra koalisjonen dannet av USA, Frankrike og Storbritannia mot den kjemiske infrastrukturen til det syriske regimetidentifisert. Dermed ble rundt hundre Tomahawk-, MdCN-, JASSM- og SCALP EG/Storm Shadow-kryssermissiler skutt opp av koalisjonsstyrkene mellom 3 og 4, Paris-tid.

USA vil ha utplassert 3 Aegis A/Burke destroyere i området som skjøt opp nesten 80 % av rakettene som ble avfyrt, mens britene brukte Tornadoes utstyrt med Storm Shadow-missiler, det britiske navnet for SCALP EG/ Endelig vil Frankrike ha utført et blandet angrep, som kombinerer et luftangrep på mer enn 4500 km av 5 Rafale utstyrt med SCALP EG-missiler, og eskortert av 4 mirage2000-5, en Awacs og et drivstoffnettverk ombord (50 fyllinger totalt), og en marineinnretning på 5 fregatter (3 FREMM, 1 FASM og 1 FAA), som vil har avfyrt 3 MdCN kryssermissiler.

Russland har kunngjort at det ikke er rapportert om sivile eller militære tap. Når det gjelder det syriske regimet, kunngjør det å ha skutt ned 80 % av kryssermissilene, Russland kunngjorde «mer enn 50 % av missilene skutt ned» av det syriske luftforsvaret, de vestlige missilene har ikke trengt inn i «områdene dekket av Russisk luftvernforsvar», ifølge pressemeldingen.

Disse streikene vil gi opphav til en rekke analyser. I den skal vi studere de franske streikene og deres konsekvenser. 

  1. Luftforsvarsangrepet

Raidet ledet av Luftforsvaret er på mange måter eksepsjonelt. Det er faktisk et raid på mer enn 10.000 9 km tur/retur utført av 5 jagerfly, støttet av XNUMX tankfly og en Awacs. 

Systemet satt på plass av luftforsvaret er også interessant, 5 Rafale utstyrt med 2 SCALP EG hver har blitt eskortert av 4 mirange-2000 5, fly spesialisert i luftkamp. Tilstedeværelsen av 2000-5 viser at Paris ikke utelukket syrisk eller russisk luftopposisjon. DE Rafale er multi-rolle enheter, de har derfor kapasitet til samtidig å bære luft-luftforsvarsmissiler, i dag MICA-missiler med infrarød føring for nærkamp, ​​og MICA-missiler med elektromagnetisk føring, for lang inngrepsavstand. De har derfor muligheten til å forsvare seg. Tilstedeværelsen av Mirage 2000-5 i denne sammenhengen kan virke unødvendig. Den nåværende forpliktelsen tillot imidlertid ikke Rafale å bruke luft-til-luft-rakettene sine for å avskjære potensielle overgripere på trygg avstand, og fortsette oppdraget. En syrisk eller russisk opposisjon kunne derfor ha nærmet seg i nærheten av Rafale, og engasjere dem på nært hold. I dette tilfellet Rafale ville ha måttet slippe lasset for å ha den smidigheten som er nødvendig for luftkamp, ​​til og med "simulert", noe som førte til at oppdraget mislyktes.

Rollen til Mirages 2000-5, et jagerfly som var både veldig raskt og veldig manøvrerbart, var derfor, mest sannsynlig, å engasjere potensiell motstand utenfor inngrepsområdet til Rafale, slik at de kan fortsette oppdraget, selv i tilfelle luftforstyrrelser.

Faktisk var luftenheten satt på plass av luftforsvaret i stand til å svare på flere scenarier, noe som bidro til den eksepsjonelle karakteren til dette raidet.

  • Det nasjonale marinesystemet

Fratatt sitt eneste hangarskip, i IPER til høsten, ble den franske marinen handikappet i å møte presidentens forventninger. Hun var imidlertid i stand til på svært kort tid, og på en relativt diskret måte, å bringe en flotilje på 5 fregatter utenfor den syriske kysten, sammensatt av 3 nye FREMM tunge fregatter, utstyrt med MdCN marine kryssermissiler, en fregatt anti- ubåtkrigføring Type 70, og en Type 70 luftvernfregatt. FREMM vil ha lansert 3 MdCN mot Syria, den første operative bruken av det nye franske missilet.

Vi kan derfor spørre oss selv hvorfor en slik flotilje bare skyter 3 missiler, med en enkelt FREMM som bærer (teoretisk sett) 16?

Som med luftforsvaret, var det franske marinesystemet i stand til å håndtere flere scenarier, inkludert en mulig syrisk eller russisk respons, men også til å opprettholde en streikekapasitet utover det første raidet.

Vi kan se at den franske flotiljen har betydelig anti-ubåtkraft, men Syria har ikke operative ubåter, i motsetning til den russiske marinen, som hadde utplassert 2 Advanced Kilo-ubåter i det østlige Middelhavet, ubåter som hadde forlatt havnen i Tartous 2 dager siden. Det er også sannsynlig at andre russiske ubåter streifer rundt i dette området. Den betydelige ASW-kapasiteten som ble utplassert av den franske flotiljen var derfor ikke overflødig. Det er mer enn sannsynlig at en atomangrepsubåt diskret eskorterte flotiljen.

På samme måte eskorterer en luftvernfregatt den franske marineflotiljen. Selv om denne fregatten ikke har spesielt kraftige anti-fly-angrepsevner, SM1-MR-missilene som utstyrer den fra 80-tallet, har den imidlertid utmerkede deteksjons- og luftovervåkingsevner, spesielt for å oppdage mulige anti-skipsmissiler, som tillater andre fregatter. å utplassere, om nødvendig, lokkemidler, jamming og anti-missilmissiler for å beskytte seg selv.

Som vi kan se, vil de franske systemene til luftforsvaret og den nasjonale marinen ha blitt nøye utformet, og hypotesen om responsen, enten russisk eller syrisk, vil ha blitt tatt i betraktning. Dette viser at til tross for de udiskutable forhandlingene som fant sted med Moskva, som gjorde det mulig å unngå en farlig eskalering, vil den russiske posisjonen først ha blitt kjent når streikene var gjennomført. Det er også av denne grunn at de franske flybasene i Jordan og De forente arabiske emirater ikke ble brukt, den russiske responsen på disse basene har «mindre» konsekvens enn et mulig angrep på franske skip eller baser.

Det vil nå være snakk om å analysere russiske gjengjeldelsestiltak, som nødvendigvis vil finne sted, men som kan ha mange former, alt fra semantikk til cyberangrep (militær respons ser ut til å være utelukket i dag). Det vil også være veldig nyttig å vite det reelle antallet missiler som ble skutt ned av den syriske DCA, og spesielt av de russiskproduserte Pantsir-systemene, de eneste syriske systemene som sannsynligvis har vært i stand til effektivt å fange opp kryssermissiler. Resultatet av dette systemet, tilstede i et lite antall i Syria, kan påvirke angrepstaktikken til Frankrike og NATO, men også endre vestlig doktrine når det gjelder kortdistanseforsvarssystemer.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler