Franske raketter har fungert i Syria

I følge en artikkel publisert i 17. april-utgaven av La Lettre A, et spesialisert Forsvarsnyhetsbrev, møtte den franske marinen vanskeligheter under implementeringen av deres MdCN-missiler for å angripe Syria. Ifølge artikkelen klarte ikke fregatten Aquitaine å skyte opp sine missiler, det samme for fregatten Provence. Til slutt vil det være den tredje FREMM-fregatten på stedet, Languedoc, som vil ha avfyrt 3 MdCN-missiler i det planlagte skytevinduet. 

Den franske flåten skulle i utgangspunktet avfyre ​​6 kryssermissiler, den avfyrte bare 3. Likeledes en SCALP EG-missil som utstyrte de 5 Rafale French vil ha opplevd en funksjonsfeil, og vil senere bli kastet i et område som forbyr gjenoppretting.

Disse funksjonsfeilene vil ikke ha hatt noen operasjonelle effekter, antallet missiler som opprinnelig var planlagt for å treffe målene er større enn nødvendig, nettopp for å håndtere mulighetene for funksjonsfeil, men også for å garantere ødeleggelsen av målet, selv om anti-missilforsvar systemer ble koblet inn.

Rent operativt er dette en ikke-hendelse. Dette var faktisk den første operative avfyringen av MdCN-missilet, fra FREMM som ikke hadde sin fulle missilbeholdning (de 3 FREMM hadde bare 10 MdCN i stedet for de 48 planlagte, missilet ble levert av MBDA). Redundansen av ressursene som ble satt inn var nettopp ment å dekke denne typen risiko.

Men utover de tekniske og prosedyreanalysene som vil bli utført av den franske marinen, DGA og industrimannen, og som vil måtte identifisere funksjonsfeilene og rette dem, hadde streikene i Syria fremfor alt en rolle når det gjaldt kommunikasjon .

Denne svikten, eller mer presist måten denne svikten opptrer på, skader imidlertid den offentlige oppfatningen av oppdraget betydelig. Faktisk, ikke før streikene hadde funnet sted før russisk og syrisk propaganda begynte å mate sosiale nettverk, journalister og lokale reléer med falsk informasjon og mer enn tvilsomme analyser. To av dem var spesielt resonante:

  • Syrisk luftforsvar skal ha skutt ned 71 av 103 raketter som ble avfyrt
  • De russiske styrkene hadde ikke oppdaget angrepet fra de franske styrkene, det ble faktisk simulert, amerikanerne ønsket ikke å la franskmennene handle.

Åpenbart har disse to teoriene ingen materialitet, og er ikke basert på noe. Imidlertid ble de ansett som "plausible" av mange journalister som rapporterte om dem, selv om det meste av tiden var med vanlige forbehold. Men i et samfunn hvor en betydelig del av befolkningen holder seg til konspirasjonsteorien, og med flere politiske partier som meget offisielt har erklært at de russiske tesene må tas i betraktning, har en betydelig del av befolkningen akseptert disse tesene som informasjon plausible.

Det er nettopp i denne sammenhengen at informasjonen om funksjonsfeil i franske missiler blir veldig pinlig. Faktisk var refleksen til konspirasjonsteoretikere umiddelbart å skynde seg til denne informasjonen for å utlede at Vesten hadde løyet, derfor at Russland hadde fortalt sannheten. Dette fenomenet forsterkes også av kommunikasjonens natur, i et profesjonelt brev ukjent for offentligheten, som får informasjonen til å fremstå som "en uønsket lekkasje".

Det er interessant å merke seg appetitten til opinionsledere, selv de som er knyttet til Forsvarets økosystem, for denne informasjonen. Uten det minste bevis på dette, forestilte noen seg at dette var effekten av russisk jamming, eller til og med datavirus. Videre "kom informasjonen ut" på det verste tidspunktet, nemlig på høyden av russisk propaganda.

Fra den franske opinionens synspunkt er fordelene ved operasjonen i Syria derfor null, selv om det er et ekstraordinært raid utført av Luftforsvaret, kanskje til og med det lengste kampangrepet utført av moderne jagerfly i historien, og ved en like eksepsjonell utplassering av den franske marinen, som satte ut 5 av sine 12 førsteklasses fregatter i ett oppdrag, igjen, kanskje en første for Royal, med bruk av kryssermissiler, og brakte Frankrike inn i den svært eksklusive klubben av land med denne evnen.

Som med de tekniske og operasjonelle aspektene, må derfor også kommunikasjonsdimensjonen ved operasjonen analyseres nøyaktig i en RETEX som skal ha en bedre respons på eksogen propaganda, spesielt russisk.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler