Tyrkia ønsker å tiltrekke seg bedrifter og investorer til å utvikle sin forsvarsindustri?

- Annonse -

Den tyrkiske nasjonalistiske presidenten Receip Erdogan startet et omfattende utviklingsprogram for den tyrkiske forsvarsindustrien da han ble utnevnt til statsminister i 2003. Om 15 år vil den tyrkiske forsvarsindustrien ha gjort enorme fremskritt, og i dag blitt en viktig aktør på den internasjonale scenen, mer spesielt i Midtøsten og Pakistan, som tyrkiske verft har solgt til 4 moderne Ada-korvetter

Men president Erdogans ambisjoner stopper ikke der. Han lanserte 13 store forsvarsprogrammer, inkludert ett moderne kampfly kjent som "5. generasjon" kalt TF-X, Un luftvernsystem, Un Battle Tank , satellitter, kamphelikoptre, anti-tank missiler, etc. 

Til dette er tyrkisk industri avhengig av kunnskap fra utlandet, enten fra vestlige selskaper, men også russiske eller kinesiske selskaper. For å tiltrekke seg bedrifter og investorer, annonserte den tyrkiske regjeringen et stort program med tilskudd, lån og skattefritaktil selskaper som ville etablere seg på dets territorium, med ambisjon om å bli selvforsynt innen 2030, og om å ta en stadig større markedsandel på det globale våpenmarkedet.

- Annonse -

Situasjonen på våpenmarkedet i dag minner om situasjonen på 60-tallet, da mange land bestemte seg for å posisjonere seg der, med ambisjon, som i Tyrkia, om selvforsyning og kontrakter eksport.

I Europa, Polen og Romania; i Asia, India, Pakistan, Sør-Korea; Brasil i Sør-Amerika, Australia i Oseania og flere land i Midtøsten, inkludert Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Tyrkia, har lansert store programmer som tar sikte på å utvikle deres forsvarsindustri.

Det virker imidlertid åpenbart at alle disse aktørene ikke er bestemt til å vare, på grunn av balkaniseringen av verdensmarkedet. Bare industrier som kan stole på et høyt nivå av innenlandske ordrer, samt betydelig støtte til forsvarsforskning, vil klare å overleve den vesentlige konsentrasjonen som kommer.

- Annonse -

Som sådan kan den EUROPEISKE UNION spille en avgjørende rolle i å beskytte og styrke den europeiske forsvarsindustrien. I dag er europeiske forsvarsprogrammer begrenset til å fordele subsidier mer eller mindre rettferdig for programmer utviklet i samarbeid. Denne tilnærmingen har fordelen av å eksistere, men er langt fra tilstrekkelig, eller til og med tilfredsstillende. 

Ved å begrense seg til en "program"-visjon, oppmuntrer ikke den nåværende tilnærmingen til langsiktig samarbeid mellom europeiske produsenter for å bli store aktører i et marked eller ledende innen en teknologi. . I tillegg fører det til opprettelsen av en rekke strukturer som deltar i disse programmene, selv uten å være legitime, noe som strider mot behovet for konsolidering. På den annen side balanserer den ikke sin handling etter forskjeller mellom land, enten det gjelder forsvarsindustri eller forsvarsbehov. Endelig er dens budsjettramme svært begrenset, og dekker bare 2 % av de årlige forsvarsutstyrsutgiftene i EU.

I stedet for å styrke Defense Europe, vil denne tilnærmingen ende opp med å svekke det, ved å favorisere små programmer som samler for mange aktører, noe som fører til teknologiske mangler, frister og budsjettoverskridelser, og uten å utnytte den teknologiske fremgangen som er gjort. .

- Annonse -

Tvert imot, hvis europeiske mekanismer gjorde det mulig å balansere utstyrsinnsatsen mellom produksjonsland og innkjøpsland, ved å balansere avkastningen på skatteinvesteringer, samtidig som produsentene ble oppmuntret til å utvikle datterselskaper i kundeland for å utvide sin kunnskap og sine rekrutteringsmuligheter, Europa vil bli en aktør i byggingen av en bærekraftig og effektiv europeisk forsvarsindustri, samtidig som den deltar i attraktiviteten til Forsvars-Europa.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler