Er det virkelig en selvtillitskrise som følge av feilene i MdCM-missiler?

Siden publiseringen tirsdag 17. april, tre dager etter angrepene i Syria, av en artikkel som rapporterte det MdCN-kryssermissilene ville ha opplevd funksjonsfeil under skytesekvensen, forhindrer utskyting av 3 missiler og krever intervensjon fra fregatten Spare, mange artikler i den skrevne og nettbaserte pressen raver om den "franske teknologiske svikten", noen går så langt som å gi troverdighet til de latterlige hypotesene om russisk propaganda.

Det er derfor nødvendig å etablere, en gang for alle, dataene for å kunne foreta en informert vurdering av disse hendelsene:

  1. MdCN

Den franske marinen hadde utplassert 5 fregatter i MEDOR-sonen, i det østlige Middelhavet, som skulle skyte opp 3 til 6 MdCN kryssermissiler. Under utskytningsprosedyren møtte fregatten Aquitaine en hendelse som forhindret avfyringen av dens første salve. Reservefregatten, Provence, skjøt deretter 3 missiler, som planlagt, i tilfelle en skytehendelse.

De 3 rakettene som ble avfyrt fungerte perfekt, de fulgte den planlagte banen, i en beitebane, og traff målene deres. Det er rapporter om en mulig andre hendelse på fregatten Languedoc, men informasjonen om dette emnet er motstridende. Fremfor alt ser det ut til at Languedoc ikke var i stand til å skyte salven sin innenfor det tildelte skytevinduet.

Husk at de 3 fregattene, som normalt må ha 16 missiler hver, kun hadde 10 missiler totalt (altså 4/3/3), noe som sier mye om det haster med å laste disse missilene om bord på skipene. Spesielt siden disse 3 skipene, noen dager før de ble utplassert, selv var på oppdrag.

Faktisk var det franske marineoppdraget i alvorlig forringet tilstand. Under disse forholdene er en avfyringshendelse ikke overraskende, og setter på ingen måte spørsmålstegn ved tilliten den franske marinen kan ha til sine FREMM-skip, og til MdCN-missilet, som ellers oppførte seg perfekt.

  • HOVEDSKAPET

Den 5 Rafales of the Air Force, eskortert av 4 Mirage 2000-5, utførte et 4000 km oppdrag før de nådde skytesonen. Hver Rafale fraktet 2 SCALP EG kryssermissiler. 9 missiler fungerte perfekt og traff målene deres, og unngikk deteksjonssonene til russiske og syriske radarer. Et missil opplevde en avfyringshendelse, og ble ikke skutt opp i henhold til prosedyren. Den ble senere sluppet i et område som forbød gjenvinning av missilet. De 9 flyene fra luftvåpenet landet på avgangsbasene deres, etter en flytur på nesten 10 timer.

Her er fakta. Vi forstår, det er ingen grunn til å snakke om en tillitskrise. Missilene som ble skutt opp fungerte perfekt, traff målene deres og ble, ifølge russiske påstander, ikke oppdaget av russiske radarer, inkludert en Beriev 50 Mainstay. Skytehendelsen på den franske fregatten kan ha flere årsaker, vel vitende om at den minste hendelse i oppskytningssjekklisten fører til at den avsluttes. Denne typen hendelser er derfor mye mindre problematiske (og mye lettere å korrigere) enn de som oppleves ved avfyring av russiske kryssermissiler som ble skadet på de iranske slettene, mer enn 1000 km fra målet, eller flere funksjonsfeil på Tomahawk-missiler som også hadde en tendens til å gå seg vill i naturen.

Uansett er disse hendelsene en integrert del av planleggingen av militære operasjoner, og var blitt forutsett av generalstaben som hadde satt inn flere fly og skip blant annet av denne grunn. 

Den eneste feilen som ble gjort i dette oppdraget av de militære og politiske myndighetene som planla og fulgte det, var å ikke pålegge en fast og streng blackout på emnet, slik at informasjonen ble kommunisert i rett tid. , i passende sammenheng. Det er også opp til sjefredaktørene å vise ansvar, og ikke haste inn i «sensitiv informasjon» uten å ha fått godkjenning fra tilsynsmyndighetene.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler