Finland lanserer offisielt sin anbudskonkurranse for utskifting av F-18 fra 2025

Det kunngjorde den finske forsvarsministeren den offisielle lanseringen av anbudskonkurransen for utskifting av deres F-18anskaffet på 80-tallet. Prosjektet planlegger et budsjett på $7 til $10 milliarder for å levere 60 enheter. De 5 flyene som tradisjonelt konkurrerer i denne typen konkurranser kalles til å konkurrere: Gripen fra nabo Saab, The Typhoon Europeisk, Boeing F-18 E/F Super Hornet, den Rafale Fransk og selvsagt Lockheed F-35. Kjøpsbudsjettet er, og dette er ganske sjeldent, tilstrekkelig til å finansiere 60 F-35A uten å måtte redusere antall fly, slik tilfellet var i Danmark og Nederland.

Det skal bemerkes at for noen måneder siden forbød den finske regjeringen representanter for flyprodusenter å kontakte medlemmer av kommisjonen med ansvar for dette spørsmålet, og forbød videre enhver form for lobbyvirksomhet.

Uansett ville det være svært overraskende om et europeisk apparat kunne påtvinge seg dette spørsmålet. Finland er faktisk under betydelig press fra russerne, og har siden forsøkt å tiltrekke seg Washingtons velsignelser, særlig til store kostnader i våpenkontrakter. Uttalelsen som krever at konkurrerende fly skal være «massivt ansatt» av vestlige luftstyrker i 2050, ser ut til å være skreddersydd til F-35.

Men, og jeg kommer snart tilbake til dette, kan paradigmet som råder i dag, ifølge hvilket kampfly må vare i 50 år, snart bli revurdert i lys av akselerert teknologisk utvikling knyttet til økningen i globale spenninger.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler