Kaskaderende modernisering for NATO-lette jagerfly

- Annonse -

Hellas kunngjorde en plan for modernisering 85 av sine 150 F-16 jagerflyfor å bringe dem til Vyper-standarden, med nytt utstyr som en AESA-radar og kompatible stridsvogner. Kontrakten er verdt 1,45 milliarder dollar. 

Samtidig kunngjorde det tsjekkiske luftvåpenet at det hadde fullført moderniseringen av sine 14 svenske Gripen jagerfly til MS 20-standarden, inkludert modernisering av elektronikk og flyelektronikk, samt nye våpenbæreevner.

Ankomsten av ny generasjons jagerfly, som f.eks Typhoonden Rafale eller F-35, skapte et gap i NATO, og delte alliansen inn i 3+1-kategorier:

- Annonse -
  • land som kan betale for slike enheter, som Frankrike, Italia, Tyskland, Norge eller Storbritannia
  • land som har råd til slike enheter på bekostning av en betydelig reduksjon i formatet, for eksempel Nederland, Danmark, Belgia, Spania
  • land som ikke har råd til sine fly, tvunget til å utstyre seg med moderniserte lette jagerfly eller brukte jagerfly. Dette er tilfellet for Romania, Bulgaria, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Hellas og Portugal.
  • Til slutt, land som ikke kan finansiere et jagerflyvåpen, selv om behovet er svært betydelig, som de 3 baltiske statene.

Det er relevant å spørre om ikke dagens retning både europeiske og amerikanske flyprodusenter risikerer å skape flere og flere land som faller inn i 3. kategori, i stedet for å prøve å nivåere alliansen?

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler