Beslutningen om utskifting av belgiske F-16 er nært forestående

Den belgiske forsvarsministeren, Steven Vandeput, vil snart sende rapporten om utskifting av F-16-ene til den belgiske regjeringen, etter en svært kontroversiell prosedyre i flere år. Fra lanseringen av anbudskonkurransen virket oddsen stablet i favør av Lockheed F-35, som hadde full støtte fra ministeren og generalstaben til det belgiske luftvåpenet. 

Dette førte til at 2 av de 5 konkurrentene ble trukket tilbake, Boeing som presenterte F-18 E/F Super Hornet, og Saab med Gripen, de to produsentene erklærte at konkurransen kun var en karade som hadde som mål å gi et juridisk rammeverk. valget av F-35.

Frankrike valgte på sin side et strategisk partnerskapsforslag med Belgia, som omfatter militære og industrielle aspekter, med full kompensasjon for kostnadene ved kjøp og drift av rafales foreslått, muligheten for å ta fatt på PAN Charles de Gaulle og integrering i FCAS-prosjektet. Dette forslaget vakte reell fiendtlighet fra det belgiske forsvarsdepartementet, som i flere måneder forsøkte å bestride dets lovlighet, og til slutt falt tilbake på et argument om en "ikke-respektfull tilnærming" til belgiske institusjoner.

Hvis Rafale forblir i konkurransen, men sjansene er små mot F-35, som fikk støtte fra sin nederlandske nabo. Den siste skuespilleren Typhoon, presentert av Storbritannia, forble diskret gjennom hele prosedyren. Men usikkerheten om fremtiden til enheten, hvorav mindre enn 100 enheter gjenstår å produsere, taler ikke til dens favør. I tillegg mangler flyet, selv om det utvilsomt er et utmerket jagerfly i luftoverlegenhet, enestående allsidighet.

Til syvende og sist vil valget av Belgia delvis avgjøre fremtiden til det europeiske forsvarsinitiativet. Valget av F-35 vil sende et svært negativt signal mot den, mens valget av Rafale vil gi et betydelig løft til prosjektet. Valget av Typhoon, usannsynlig, ville være en slags "fiasko", eller ikke-beslutning, som ville være valget om å forlenge F-16-ene i rundt ti år.

Denne anbudskonkurransen er også en politisk prøve for Belgia, mellom vallonere og flamere, pro-atlantikere og proeuropeere, at ikke-avsløringen av en rapport om mulig utvidelse av F-35 i stor grad har diskreditert forsvarsministeren. , og førte til at flere høytstående tjenestemenn i det belgiske flyvåpenet trakk seg.

Mens departementets rapport mest sannsynlig vil gå inn for F-35, ligger den endelige avgjørelsen hos regjeringen selv. Uansett kommer konklusjonen snart.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler